BOR, despre canonizarea lui Eminescu: E un proces indelungat!

BOR, despre canonizarea lui Eminescu: E un proces indelungat!

MIHAI EMINESCU

Patriarhia romana a raspuns miercuri cerererii de canonizare a poetului Mihai Eminescu, dupa ce Liga Scriitorilor din Romania a aratat ca acesta merita canonizat din mai multe motive, printre care se numara si faptul ca, din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet si aflate la Academia Romana, "razbate spiritul national-ortodox".

"Apreciem faptul ca, intr-o perioada in care unii contemporani incearca sa denigreze personalitatea poetului national Mihai Eminescu, se fac propuneri de pastrare vie in constiinta publica romaneasca a memoriei Luceafarului poeziei romanesti, asa cum l-a numit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea.

Biserica Ortodoxa Romana cinsteste memoria poetului national in fiecare an prin slujbe de pomenire - parastas si manifestari culturale, insa, canonizarea cuiva presupune criterii si proceduri care nu se bazeaza doar pe entuziasm si dorinta publica", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

BOR precizeaza ca trecerea in randul sfintilor se face in urma unui proces indelungat, care impune o cercetare amanuntita si respectarea unor criterii riguroase (credinta ortodoxa marturisita public, sfintenia vietii si evlavia populara).

"In acest context, mentionam ca de la prima canonizare din Biserica Ortodoxa Romana (care a avut loc in anii 1950-1955) si pana in anul 2009, Sfantul Sinod a trecut in randul sfintilor o suta de sfinti romani sau de alt neam, traitori sau ale caror sfinte moaste se pastreaza in Romania, cinstiti cu multa evlavie de catre poporul roman dreptcredincios", precizeaza Patriarhia.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
793

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
251

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
213

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...