Boierul Anastasie Başotă, comemorat la Pomârla

Anastasie Başotă deschide pe moşia sa, la anul 1838, prima şcoală particulară în limba română la sat. Aceasta avea internat pentru fii de clăcaşi de pe moşiile Lişna, Cucorăni şi Pomârla. La 1879, prin testament, lasă toată averea sa pentru înfiinţarea la Pomârla a primului institut academic de la sat din România.

Boierul Anastasie Başotă, comemorat la Pomârla

   Foto: Ziarul Lumina

Ctitorul bisericii şi liceului din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani, a fost omagiat duminică, 22 ianuarie 2017, prin rugăciune. Au participat enoriaşi, elevi, profesori, reprezentanţii Consiliului Local, foşti elevi şi profesori ai şcolii din localitate.

În Parohia "Duminica Tuturor Sfinţilor" - Pomârla 1 din Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, s-a oficiat duminică, 22 ianuarie 2017, slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire ctitor Anastasie Başotă. Comemorarea boierului Anastasie s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi credincioşi.

"După oficierea Sfintei Liturghii, s-a săvârşit o slujbă pentru ctitorul-filantrop Anastasie Başotă. A fost pomenit tot neamul başotesc, dar şi Samson Botnăraşcu, primul director al liceului din Pomârla (prieten cu Eminescu), Eugenia Frangole (soţia lui Samson Botnăraşcu), prietenă cu Veronica Micle, care şi-au purtat pasul pe meleagurile Pomârlei. Au participat enoriaşi, elevi, profesori, reprezentanţii Consiliului Local al Primăriei Pomârla, foşti elevi şi profesori, care au dat prin prezenţa lor exemplu de consecvenţă şi de respect pentru înaintaşi", a relatat părintele paroh Ioan Eugen Niţă.

Cei prezenţi au primit din partea Comitetului parohial pachete cu hrană caldă şi toate cele necesare pentru sufletele celor adormiţi. Câţiva elevi ai Liceului "Anastasie Başotă" - Pomârla au dus pachete şi la câteva familii nevoiaşe.

Prima şcoală particulară în limba română la sat

Anastasie Başotă este considerat de către istorici unul dintre cei mai mari şi importanţi filantropi români ai secolului al XIX-lea. Este fiul lui Ioniţă Başotă (1762-1846) şi cunoscut în viaţa politic-administrativă a ţării Moldovei, urcând în cel mai scurt timp toate treptele boiereşti, ajungând la cea de logofăt. La îndemnul prietenului sau, ilustrul Gheorghe Asachi, deschide pe moşia sa la anul 1838 prima şcoală particulară în limba română la sat. Aceasta avea internat pentru fii de clăcaşi de pe moşiile Lişna, Cucorăni şi Pomârla. La 1879, prin testament, lasă toată averea sa pentru înfiinţarea la Pomârla a primului institut academic de la sat din România. Anastasie Başotă s-a dedicat iluminării poporului şi întăririi în educaţie a ţărănimii. Liceul din Pomârla îi poartă numele şi astăzi, având ca prim director pe junimistul Samson Botnăraşcu. După moartea sa, generaţie după generaţie, la data de 22 ianuarie, a marcat ziua de naştere şi de onomastică a defunctului, pomenind în rugăciune fondatorul vetrei de cultură.

După Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor", ctitoria tatălui sau Ioniţă, avea loc slujbă de pomenire pentru Anastasie Başotă, pentru neamul său, pentru foştii directori şi profesori.

"Elevii mergeau la clasă unde pe bancă îi aştepta o bulcă de pâine împletită albă cu o lumânare în ea. Pe la fiecare clasă trecea preotul paroh, care era şi profesor de religie, şi binecuvânta prinoasele şi-i îndemna pe elevi să nu-i uite pe binefăcătorii şi ctitorii vetrei de cultură, aşa cum reiese dintr-o dare de seamă făcută de preotul paroh de atunci Cosma Petrovici, viitorul episcop al Dunării de Jos", a amintit părintele paroh Ioan Eugen Niţă. (Constantin Ciofu, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Stadion de 500.000 de lei la Pomarla

Marţi, 4 August 2009
1320

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...