Bogdan Ota si Filarmonica Botoşani: Bucuria muzicii, la ea acasă! FOTO

Bogdan Ota si Filarmonica Botoşani: Bucuria muzicii, la ea acasă! FOTO
Vineri, 8 iunie, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani a avut loc un eveniment cultural de înaltă ţinută, actori principali fiind artiştii muzicieni ai Filarmonicii Botoşani, alături de pianistul Bogdan Ota şi dirijorul Cristian Oroşanu.

Beneficiind de aportul Corului "Anima musicae" al Liceului de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani (coordonat de Laurenţiu Palade) şi de inspirata orchestraţie realizată de un alt botoşănean de marcă, astăzi artist al Operei Române din Iaşi – Bogdan Chiroşcă, evenimentul de vineri seara a demonstrat că bucuria muzicii, frumuseţea sufletului unui artist şi profesionalismul vor fi întotdeauna apreciate, aplaudate şi păstrate la loc de cinste în memoria afectivă a unui om sau a unei comunităţi. Bogdan Ota, aflat la al doilea concert în Botoşani, după prezenţa sa la Zilele Oraşului, a dat măsura valorii sale, însă meritul principal a fost, de departe, acela de a aduce în faţa unui public numeros şi avizat ceea ce mulţi dintre botoşăneni au ignorat ani la rând: o orchestră de valoare, muzicieni dedicaţi muncii lor, care şi-au închinat viaţa publicului botoşănean şi nu numai.

De altfel, concertul lui Bogdan Ota a fost un prilej pentru conducerea Filarmonicii Botoşani de a cinsti artiştii care au trăit o viaţă prin şi pentru muzică, acestia fiind aplaudati la scena deschisă de sute de spectatori aflaţi în sala Teatrului Mihai Eminescu. Este vorba despre Amarghioalei Vasile, Amarghioalei Dumitru, Marieta Baciu, Cristea Buiuc, Cornelia Cântec, Costica Chetrianu, Viorica Danuţă, Ionel Jidovu, Elisabeta Mandric, Emil Mandric, Valentin Nica, Elena Pricopi, Valentin Robu, Dumitru Robu, Maria Spânu, Ioan Stupar, Gheorghe Petrescu (în prezent concert-maestru al Filarmonicii Botoşani). Violonista Marieta Baciu a transmis un mesaj emoţionant pentru public, dar şi pentru cei care astăzi se află încă pe scenă, bucurând săptămână de săptămână inimile melomanilor botoşăneni.

"Cei care suntem aici, in faţă, nu am fi fost nimic dacă nu am fi fost o echipă alături de ceilalţi colegi pe care îi veţi vedea imediat. Lor trebuie să le mulţumim pentru că suntem ceea ce suntem, alături de vizita pe care o avem acum (n.r., Bogdan Ota), datorită şi lor! Aş vrea să vă spun un lucru, ca să înţelegeţi misiunea şi profesia vieţii unui artist. Auguste Rodin spunea că artistul este poate singurul care îşi face treaba cu plăcere. Nu e chiar aşa! Sunt sigură că şi dvs. aveţi acelaşi crez în direcţia dvs. Aş vrea să aduc în atenţie, celor care sunt acum în sală, un lucru foarte frumos. Artiştii muzicieni nu se pensionează niciodată! Muzica este totul pentru ei şi va dispărea atunci când ei nu vor mai putea să înţeleagă ce au făcut o viaţă întreagă. De aceea vă spun că, în aceste momente, interesul nostru, în mod deosebit al celor care suntem în sală, este să îi facem pe cei care sunt pe scenă să înţeleagă că nu i-am lăsat de izbeliste, că nu i-am părăsit. Calitatea unui artist este rodul prezenţei dvs. în sală. Nu am trăit pentru nimeni, nu putem să cântăm între patru pereţi, trebuie să fim împreună. Vă mulţumim că ne-aţi onorat în această seară cu această diplomă şi cu aplauzele dumneavoastră", a spus violonista Marieta Baciu.

Scena i-a revenit, apoi, pianistului Bogdan Ota, care alături de orchestra Filarmonicii Botoşani, sub bagheta lui Cristian Oroşanu, a oferit publicului un concert complex, bine susţinut din punt de vedere interpretativ, echilibrat de scurtele poveşti care au precedat fiecare compoziţie în parte.

Bogdan Ota a ţinut să mulţumească celor care i-au fost alături, mărturisind că visul său, de 30 de ani, a fost să concerteze pe scena Teatrului Mihai Eminescu, alături de Filarmonica Botoşani, vis care s-a împlinit vineri seara.

"Mă bucur foarte mult că mă aflu pe această scenă. Am colaborat extraordinar cu domnul director al Filarmonicii Botoşani. Vreau să mulţumesc şi domnului Cristian Oroşanu, precum şi editorului de partituri, Bogdan Chiroşcă. Vreau neapărat să mulţumesc municipalităţii, domnului primar, tuturor celor care se implică să facă din Botoşani un oraş din ce în ce mai cultural. Vreau să mulţumesc foştilor mei profesori şi colegi care astăzi sunt pe scenă şi cu ajutorul lor pot să fiu în faţa dvs. mândru că reprezint această mică tagmă a muzicienilor", a spus Bogdan Ota.

Dovedind o solidă cunoaştere a fenomenului muzical, o erudiţie care, fără îndoială, a îmbogăţit sufleteşte fiecare spectator din sală, Bogdan Ota şi-a purtat publicul printr-o lume pe care la final a numit-o simplu: Story of my life!
 
Compoziţiile prezentate în concert au fost Haralds dream (Visul lui Harald), Glimpse of happiness (Clipe de fericire), Trilogia Black symphony for a black friday (Simfonie neagră pentru o vinere neagră), Mourning - Lacrimosa (Doliu), Day of wrath - Dies irae (Ziua mâniei), Sahara, Solitude (Singurătate), Fantasy for Piano şi Story of my life (Povestea vieţii mele). 

Fiecare piesă a fost răsplătită de îndelungi aplauze, aprecierea publicului determinându-l pe Bogdan Ota să revină de două ori la pian, ultima intervenţie fiind un moment de supriză maximă: Bogdan Ota, dirijorul şi orchestra au oferit minute bune de… improvizaţie, prilej pentru artişti de a-şi dovedi nu doar virtuozitatea, ci şi bucuria, dăruirea şi frumuseţea sufletelor lor.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Crenvurstii de pe piata sunt de calitate din ce in ce mai proasta. Numarul chimicalelor tot creste, nimeni nu ne protejeaza

astăzi, 09:03
255

In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu...

Un copil a ajuns la spital după ce taxiul în care se afla s-a izbit într-un gard! FOTO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
1143

O cursă cu taxiul l-a dus pe patul de spital pe un copil de 8 ani, care se afla în mașină alături de părinții săi. Șoferul taxiului este cercetat pentru vătămare corporală din culpă....

Noaptea de Sânziene: "Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună" VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
607

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele s...