Mii de botoșăneni au luat Agheasmă Mare de la biserici, de Bobotează - FOTO, VIDEO

Boboteaza a adunat și în acest an mii de botoșăneni în curțile lăcașurilor de cult, care au mers la biserici pentru a lua Agheasma Mare. 

Mii de botoșăneni au luat Agheasmă Mare de la biserici, de Bobotează - FOTO, VIDEO

Gerul de afară nu i-a împiedicat pe credincioșii botoșăneni să iasă vineri din case pentru a merge la biserici, unde au participat la slujbele oficiate cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, Boboteaza.

La Biserica "Sf. Ilie" din municipiul Botoșani, după oficierea Sfintei Liturghii, sutele de credincioși, alături de protopopul Lucian Leonte, au ieșit în curtea lăcașului de cult, unde preotul a sfințit apa pusă în mai multe butoaie.

În curtea bisericii au fost aduse, din Bucovina, și trei cruci din gheață. După sfințirea apei, Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor care s-au îndreptat spre case sau pentru a duce Agheasmă rudelor și cunoscuților care nu au putut ajunge la Biserică.

Și la celelalte biserici curțile au fost pline de credincioși care au îndurat frigul în rugăciune și smerenie. 

Agheasma Mare se sfințește o singură data pe an, la Boboteaza (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate. 

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului. 

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
102

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
34

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
225

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...