Biserica Vovidenia își cinstește hramul. Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul!

Biserica Vovidenia își cinstește hramul. Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul!
Începând de duminică seara și până în după-amiaza zilei de luni, credincioșii sunt așteptați să participe la programul liturgic al Bisericii Vovidenia din municipiul Botoșani, lăcaș care își sărbătorește, pe 21 noiembrie, hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică. 

Cu ocazia hramului Bisericii Vovidenia, Intrarea Maicii Domnului in Biserica, duminică, începând cu ora 17.00, un sobor de preoti a oficiat Slujba Vecerniei și a Litiei.

Luni dimineața, începând cu ora 7.30, are loc Slujba Utreniei, iar la ora 8.30, spre bucuria creștinilor din Botoșani, la solicitarea preotului paroh Partenie Apostoaie și cu ajutorul părintelui protopop Lucian Leonte, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va oficia Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din care va face parte și părintele protopop Lucian Leonte. 

În continuare se va face pomenirea celor adormiti, a ctitorilor și a slujitorilor care în decursul timpul au slujit la această Biserică, credincioșii parohiei pregătind masa caldă pentru 700 de persoane, în special pentru cei săraci și nevoiași. Masa va fi servită la demisolul așezământului social filantropic al parohiei.
 
Luni după-amiaza, la ora 17.00, se va oficia Taina Sfântului Maslu cu mai mulți preoți.

"Sărbătoarea aceasta, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este o bucurie pentru fiecare creștin și în mod special pentru enoriașii și închinătorii Bisericii Vovidenia din Botoșani, pentru că Maica Domnului ne adună pe toți sub puternicul ei Acoperământ. Ne bucurăm de prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, a părintelui protopop Lucian Leonte, a preoților și nu în ultimul rînd a credincioșilor care o iubesc pe Maica Domnului și o au model de viețuire și mijlocitoare la Preamilostivul Dumnezeu", a precizat preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia Botosani. 

Biserica Vovidenia din Botosani

Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este una dintre bisericile mari ale Botosanilor, construita din piatra si caramida, intre anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea si Varlaam (Baronul Ioan Carstea, Spatarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam si fratii sai), asa cum reiese din pisania din pisania de deasupra usii de la intrarea in biserica.

Este ctitorita in timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericute din lemn, ridicata de Manole Varlaam. Biserica este monument istoric, din care cauza a fost si este socotita tot timpul ca importanta, imediat dupa bisericile: Sf. Nicolae Popauti (1496), Sf. Gheorghe (1541) si Uspenia (1552), remarcandu-se prin masivitatea ei, frumusetea arhitectonica si locul central ce-l ocupa in oras. Intre anii 1951-1971, biserica a fost inchisa de autoritatile locale, timp in care a suferit mari distrugeri.

In anul 1974 se monteaza geamuri metalice la biserica in exterior si la clopotnita. Biserica a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pamant, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminand cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade si cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter si care au lasat urme deosebite, necesitand lucrari de consolidare si reparatii capitale. In anul 1889, biserica avea cor bisericesc, dirijat de sublocotenentul Constantinescu, iar casele din jurul ei au asigurat functionarea unei scoli de cantareti bisericesti in primele trei decenii ale acestui secol.

Biserica Vovidenia este înregistrată ca monument istoric la nr. 2952, în "Lista monumentelor de cultură de pe teritoriul R.P.R.", întocmită de Comisia Științifică a Muzeelor, Monumentelor Istorice și Artistice și editată de Academia Română în anul 1956 și reactualizată la poziția nr. 07-B-041, ca monument istoric și de arhitectură. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

10.000 de tineri părăsesc România în acest an pentru a studia în străinătate

Joi, 19 Iulie 2018
192

Cele mai căutate sunt cele din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda. Şansele de a studia la cel mai înalt nivel, dar şi haosul din învăţământul românesc, sunt principalel...

Parintilor care se tem de cadrele didactice

Joi, 19 Iulie 2018
250

- Silviu, auzi, nu vrei tu să te duci la şedinţa cu părinţii?, începe cu prudenţă Luminiţa.- Ce s-a întâmplat?- Silviu, eu nu pot să stau de vorbă cu diriginta lui ...

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Superstiţii în tradiţia populară de Sânt Ilie

Joi, 19 Iulie 2018
463

Sfântul Ilie 2018. Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ilie. Sfântul Ilie este cinstit de creştini, vineri, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte...