Biserica Vovidenia își cinstește hramul. Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul!

Biserica Vovidenia își cinstește hramul. Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul!
Începând de duminică seara și până în după-amiaza zilei de luni, credincioșii sunt așteptați să participe la programul liturgic al Bisericii Vovidenia din municipiul Botoșani, lăcaș care își sărbătorește, pe 21 noiembrie, hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică. 

Cu ocazia hramului Bisericii Vovidenia, Intrarea Maicii Domnului in Biserica, duminică, începând cu ora 17.00, un sobor de preoti a oficiat Slujba Vecerniei și a Litiei.

Luni dimineața, începând cu ora 7.30, are loc Slujba Utreniei, iar la ora 8.30, spre bucuria creștinilor din Botoșani, la solicitarea preotului paroh Partenie Apostoaie și cu ajutorul părintelui protopop Lucian Leonte, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va oficia Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din care va face parte și părintele protopop Lucian Leonte. 

În continuare se va face pomenirea celor adormiti, a ctitorilor și a slujitorilor care în decursul timpul au slujit la această Biserică, credincioșii parohiei pregătind masa caldă pentru 700 de persoane, în special pentru cei săraci și nevoiași. Masa va fi servită la demisolul așezământului social filantropic al parohiei.
 
Luni după-amiaza, la ora 17.00, se va oficia Taina Sfântului Maslu cu mai mulți preoți.

"Sărbătoarea aceasta, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este o bucurie pentru fiecare creștin și în mod special pentru enoriașii și închinătorii Bisericii Vovidenia din Botoșani, pentru că Maica Domnului ne adună pe toți sub puternicul ei Acoperământ. Ne bucurăm de prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, a părintelui protopop Lucian Leonte, a preoților și nu în ultimul rînd a credincioșilor care o iubesc pe Maica Domnului și o au model de viețuire și mijlocitoare la Preamilostivul Dumnezeu", a precizat preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia Botosani. 

Biserica Vovidenia din Botosani

Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este una dintre bisericile mari ale Botosanilor, construita din piatra si caramida, intre anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea si Varlaam (Baronul Ioan Carstea, Spatarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam si fratii sai), asa cum reiese din pisania din pisania de deasupra usii de la intrarea in biserica.

Este ctitorita in timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericute din lemn, ridicata de Manole Varlaam. Biserica este monument istoric, din care cauza a fost si este socotita tot timpul ca importanta, imediat dupa bisericile: Sf. Nicolae Popauti (1496), Sf. Gheorghe (1541) si Uspenia (1552), remarcandu-se prin masivitatea ei, frumusetea arhitectonica si locul central ce-l ocupa in oras. Intre anii 1951-1971, biserica a fost inchisa de autoritatile locale, timp in care a suferit mari distrugeri.

In anul 1974 se monteaza geamuri metalice la biserica in exterior si la clopotnita. Biserica a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pamant, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminand cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade si cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter si care au lasat urme deosebite, necesitand lucrari de consolidare si reparatii capitale. In anul 1889, biserica avea cor bisericesc, dirijat de sublocotenentul Constantinescu, iar casele din jurul ei au asigurat functionarea unei scoli de cantareti bisericesti in primele trei decenii ale acestui secol.

Biserica Vovidenia este înregistrată ca monument istoric la nr. 2952, în "Lista monumentelor de cultură de pe teritoriul R.P.R.", întocmită de Comisia Științifică a Muzeelor, Monumentelor Istorice și Artistice și editată de Academia Română în anul 1956 și reactualizată la poziția nr. 07-B-041, ca monument istoric și de arhitectură. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Buna Vestire, cea mai importană veste din istorie - VIDEO

Sâmbătă, 24 Martie 2018
202

Sarbatoarea Buna Vestire este praznuita pe 25 martie. Buna Vestire inseamna veste buna, anume instiintarea Maicii Domnului de catre Arhanghelul Gavriil, ca Dumnezeu a ales-o ca Fiul Sau sa se intrupez...

Duminica se incalzeste si iese soarele, dar in continuare este foarte frig

Sâmbătă, 24 Martie 2018
234

Ninsorile s-au oprit, iar in multe locuri din tara a iesit soarele, sambata, insa temperaturile se mentin in continuare foarte scazute, chiar si sub pragul inghetului. Meteorologii anunta ca termometr...

VIDEO - El este românul la care se uită toată Italia: "În România am curățat zăpada în chiloți când era și mai ger!"

Sâmbătă, 24 Martie 2018
574

Un român care lucrează în Italia la un refugiu alpin din provincia Lecco a făcut un adevărat mini-show ieșind să curețe zăpada la -10 grade Celsius, purtând doar chiloții de pe el. Prestaț...