Biserica Vovidenia din Botosani in sarbatoare!

Biserica Vovidenia din Botosani in sarbatoare!
La Biserica Vovidenia din Botoşani au început sâmbătă, 17 noiembrie, manifestările dedicate hramului acestui sfânt lăcaş. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au fost aduse de la Mănăstirea "Sfântul Apostol Andrei" - Peştera din judeţul Constanţa racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Apostol Andrei.

După întâmpinarea sfintelor moaşte a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor de şapte preoţi. Duminica seara a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Apostol Andrei pe străzile din jurul Bisericii Vovidenia, urmată de Taina Sfântului Maslu. Ieri dimineata s-a slujit Utrenia şi Sfânta Liturghie, aseara, de la ora 17:00, a fost oficiata Taina Sfântului Maslu.

Astazi, de la ora 8:00, se savarseste Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică.
 
Premii pentru tinerii care sprijină activităţile parohiei

 
Miercuri, in ziua hramului, se va oficia Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi pentru toţi enoriaşii parohiei care au plecat la Domnul. "Biserica noastră are o vechime venerabilă, fiind ridicată în anul 1838. De-a lungul anilor, mulţime de credincioşi, ctitori şi slujitori au aşteptat ajutorul şi binecuvântarea Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, care sunt patronii lăcaşului de închinăciune aflat în aceste zile în sărbătoare", a amintit pr. paroh Partenie Apostoaie.

Miercuri, de la ora 17:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu şi Privegherea în cinstea Sfântului Apostol Andrei.

Joi, 22 noiembrie, după săvârşirea Sfintei Liturghii, moaştele Sfântului Apostol Andrei se vor întoarce la Mănăstirea Peştera din judeţul Constanţa. "În aceste zile se face o legătură între Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Apostol Andrei. La finalul fiecărei slujbe de seară credincioşii vor primi pachete cu alimente", a adăugat pr. paroh Partenie Apostoaie.

Cu prilejul hramului din acest an, tinerii care s-au implicat în diferite activităţi ale parohiei Vovidenia vor fi premiaţi. De asemenea, persoanele nevoiaşe din parohie vor primi pachete cu alimente. 
 

Biserica Vovidenia din Botosani


Mergand de la Teatrul Mihai Eminescu spre Colegiul National A.T.Laurian, la intersectia strazii Cuza Voda cu strada M. Kogalniceanu, se afla Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".

Una dintre bisericile mari ale Botosanilor, construita din piatra si caramida, intre anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea si Varlaam (Baronul Ioan Carstea, Spatarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam si fratii sai), asa cum reiese din pisania din pisania de deasupra usii de la intrarea in biserica.

Este ctitorita in timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericute din lemn, ridicata de Manole Varlaam. Biserica este monument istoric, din care cauza a fost si este socotita tot timpul ca importanta, imediat dupa bisericile: Sf. Nicolae Popauti (1496), Sf. Gheorghe (1541) si Uspenia (1552), remarcandu-se prin masivitatea ei, frumusetea arhitectonica si locul central ce-l ocupa in oras. Intre anii 1951-1971, biserica a fost inchisa de autoritatile locale, timp in care a suferit mari distrugeri.

In anul 1974 se monteaza geamuri metalice la biserica in exterior si la clopotnita. Biserica a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pamant, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminand cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade si cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter si care au lasat urme deosebite, necesitand lucrari de consolidare si reparatii capitale. In anul 1889, biserica avea cor bisericesc, dirijat de sublocotenentul Constantinescu, iar casele din jurul ei au asigurat functionarea unei scoli de cantareti bisericesti in primele trei decenii ale acestui secol.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

10.000 de tineri părăsesc România în acest an pentru a studia în străinătate

Joi, 19 Iulie 2018
222

Cele mai căutate sunt cele din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda. Şansele de a studia la cel mai înalt nivel, dar şi haosul din învăţământul românesc, sunt principalel...

Parintilor care se tem de cadrele didactice

Joi, 19 Iulie 2018
288

- Silviu, auzi, nu vrei tu să te duci la şedinţa cu părinţii?, începe cu prudenţă Luminiţa.- Ce s-a întâmplat?- Silviu, eu nu pot să stau de vorbă cu diriginta lui ...

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Superstiţii în tradiţia populară de Sânt Ilie

Joi, 19 Iulie 2018
483

Sfântul Ilie 2018. Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ilie. Sfântul Ilie este cinstit de creştini, vineri, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte...