Biserica Vovidenia are sfinte moaște: Ale Sfinților Ecaterina, Efrem cel Nou, Ioan Rusu şi sf. Ierarh Ignatie. Bucurie creștină alături de IPS Teofan! FOTO, VIDEO

Biserica Vovidenia are sfinte moaște: Ale Sfinților Ecaterina, Efrem cel Nou, Ioan Rusu şi sf. Ierarh Ignatie. Bucurie creștină alături de IPS Teofan! FOTO, VIDEO

Seară de iunie cu un soare generos, tulburată timid de scurte adieri de vânt. Străduțele care duc spre Biserica Vovidenia devin un furnicar vesel de oameni cu flori în mâini. Merg să își întâmpine sfinții, să le ureze bun venit acasă la ei, în parohia aflată sub ocrotirea Maicii Domnului.

Începând de sâmbătă, 10 iunie, Biserica Vovidenia din Botoșani va avea patru sfinți rugători, prin aducerea (și păstrarea pentru totdeauna) Moaştelor Sfinţilor Ecaterina, Efrem cel Nou, Ioan Rusu şi sf. Ierarh Ignatie.

Prezența Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a întregit bucuria credincioșilor. Sfintele Moaşte au fost aduse din Grecia cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teofan, cu aprobarea IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu bunăvoinţa IPS MELITON, mitropolit al bisericii ortodoxe elene de Maraton (care a trecut la cele veşnice anul trecut) şi cu ajutorul pr. Protopop Lucian Leonte. O contribuţie importantă au avut şi câţiva creştini ortodocşi. Racla a fost confecţionată în atelierele Patriarhiei din alamă, argint şi argint aurit şi poartă emblema Patriarhiei Române, iar Sfintele Icoane sunt din email.

Sâmbătă seara, împreună cu un sobor de preoţi şi protopopul Lucian Leonte, IPS Teofan a oficiat Slujba Vecerniei şi Litia în cinstea Duminicii Tuturor Sfinţilor.

IPS Teofan a rostit, în cuvântul de învățătură, un îndemn la rugăciune cu ajutorul sfinților, un îndemn la cinstirea sfinților care se roagă necontenit pentru noi.

"Sfinții au ajuns acolo unde ar trebui să fim și noi, au ajuns la locul sfințeniei, au dobândit sfințenia în inima, în cugetul și în trupul lor. Viața lor a fost binecuvântată prin post și rugăciune, smerenie și iubire. Au ajuns la starea la care ar trebui să tindă sau să ajungă toată făptura cea creștinească. Ei ne sunt așadar chipuri ale sfințeniei care ar trebui urmate. Ei sunt acele făpturi născute din bărbat și din femeie, purtători de trup și de toate slăbiciunile care aparțin acestui trup, dar spre deosebire de noi, oamenii obișnuiți, au crezut și au mărturisit că în viața lor Hristos Domnul este Totul. Și pentru acest mare adevăr, că Domnul Hristos este în tot și în toate, au dorit ca el, Domnul Hristos, să fie tot și în toate în viața lor. Și dacă în fața vieții lor au fost nevoiți să aleagă între Hristos și altceva, au ales întotdeauna pe Hristos Domnul și pentru aceasta îi cinstim așa cum se cuvine. Au avut o viață de smerenie, au avut o viață de asceză, au realizat adevărul, că purtători de trup fiind, acest trup trebuie supus postului, ascezei, pentru ca să se îndepărteze slăbiciunea, să nu mai lucreze puterile întunericului prin trup, și au ajuns să fie binecuvântați de Dumnezeu cu aura sfințeniei. L-au iubit pe Dumnezeu din toată inima. Și în această iubire pentru Dumnezeu au cuprins iubirea pentru toți oamenii. Către prieteni și către dușmani, către cei aproape de ei sau departe, au simțit în inima lor durerea întregii lumi și prin aceasta și-au sfințit viața și au fost primiți printre sfinții lui Dumnezeu", a rostit Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Și părintele protopop Lucian Leonte s-a adresat credincioșilor prezenți în Biserica Vovidenia din Botoșani. "Am avut în seara aceasta fericitul prilej ca IPS Teofan să vină să slujească, să se roage lui Dumnezeu pentru noi, să ne învețe prin cuvânt, să ne dea Binecuvântare la această relație specială pe care o avem cu sfinții. Ați auzit din cuvântul părintelui nostru duhovnicesc că trupul nostru trebuie să se sfințească. Și avem bucuria trupului sfințit al celor patru sfinți din fața noastră. Dacă ei și-au sfințit și trupurile, nu doar sufletele, atunci și noi trebuie să ne sfințim și trupurile, și sufletele. Să luăm din cuvântul de rugăciune al ierarhului nostru ascultare și smerenie față de Dumnezeu, față de biserică, față de credința noastră sfântă, față de părintele nostru duhovnicesc, față de rânduiala noastră, și fiecare să se lupte dintre noi, preoți și credincioși, să dobândim sfințenia și a trupului, și a sufletului".
 
Părintele paroh al Bisericii Vovidenia, preotul Partenie Apostoaie, i-a mulțumit înaltului ierarh pentru prezența alături de credincioșii din Botoșani, dar și pentru tot ajutorul dat pentru ca sfintele moaște să poată ajunge în biserică.

"La acest ceas de seară, la vreme de rugăciune, de Lumină Lină, aducem slavă Lui Dumnezeu pentru această întreită bucurie. În primul rând prezența Înaltpreasfinției Voastre. Pentru că, așa după cum spun sfinții părinți, unde este episcopul este întreaga biserică. Mulțumim pentru prezență, pentru că ați binecuvântat aducerea acestor sfinte moaște la această sfântă biserică închinată Maicii Domnului. Acum doi ani ați binecuvântat și, iată, ați făcut tot posibilul, ostenindu-vă, să fiți prezent la acest moment atât de imporant, așezarea sfintelor moaște spre închinare creștinilor. Este a doua bucurie. Pentru că Sfinții Efrem cel nou, Ecaterina, Ioan Rusul și Ignatie sunt rugători pentru noi și sunt modele pentru creștini, modele de viețuire și modele de comportament în viață. Să dea Bunul Dumnezeu ca toți creștinii să aibă în sfinții lui Dumnezeu modele de viață. În al treilea rînd, mulțumim Lui Dumnezeu pentru că tot Înaltpreasfinția Voastră ați dat binecuvântare și pentru a făuri această raclă ce va adăposti  moaștele sfinților, la atelierele Patriarhiei, iar în seara aceasta ați sfințit-o, arătând prin aceasta evlavia Înaltpreasfinției Voastre pentru sfinții lui Dumnezeu și dragostea pentru noi, creștinii din Botoșani și din toată arhiepiscopia Iașilor", a spus preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia.

La finalul cuvântului său, pr. Partenie Apostoaie i-a dăruit IPS Teofan o sfântă cruce pentru binecuvântare.

Credincioșii au primit binecuvântare de la IPS Teofan, apoi s-au închinat sfintelor moaște. Străduțele din jurul Bisericii Vovidenia se umplu din nou de pași, de bucurie creștină, de murmur de pace. În parohia lor, în orașul lor, creștinii au de astăzi patru sfinți rugători, patru sprijinitori în nevoi.
 














 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
519

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
972

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4850

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...