Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Botosani isi sarbatoreste ocrotitorii

Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Botosani isi sarbatoreste ocrotitorii
Astăzi, 30 ianuarie, La Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din municipiul Botoşani, Preasfinţitul Episcop Calinic Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cu prilejul hramului bisericii, începând cu ora 9:00.

Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" este aşezată în partea de miazăzi a oraşului Botoşani, la întretăierea străzilor Mihail Kogălniceanu şi Bucovina.

La început, biserica a fost făcută numai din bârne şi fără clopotniţă, iar primul ei ctitor este negustorul grec C. Gheorghiu, aşa cum menţionează pisania grecească a turnului bisericii: "Biserica aceasta a ridicat-o Constantin Gheorghiu, cu puterea lui Dumnezeu şi ajutorul creştinilor, 1789 mai 8".
 
O reparaţie serioasă s-a făcut bisericii în anul 1911, întărindu-se zidurile şi înălţându-se plafonul cu trei metri, dâdu - i - se formă de boltă.

Între anii 1984 - 1997 s-au efectuat reparaţii capitale: subzidire şi consolidare, înlocuirea tablei acoperişului, tencuială exterioară şi interioară, pardoseală, poleirea catapetesmei şi pictura bisericii executată de pictorul Buzuloi Vasile.
 
Toate aceste lucrări au fost efectuate de vrednicul întru pomenire preotul Petru Ifrim. Încoronarea tuturor acestor strădanii şi realizări a fost sfinţirea bisericii la 15 august 1998 de către P. S. Episcop Calinic Botoşăneanul.

Dintre slujitorii bisericii, documentele vremii ne oferă: preoţii Teodor, Nicolae şi Panaite. Între anii 1841 - 1874 găsim menţionaţi preoţii: Gh. Socolean, C. Dăscălescu, Iordache Ilierici, Vasile Popovici, Gheorghiu, Ghe. Popovici, Ghe. Constantinidin, între 1850 - 1895: preoţii Ioan Gheorghiu Băncilă, Ioan Butureanu, Ioan Dumitriu; 1910 - 1944 Ghe. Nepotescu, 1944 - 1960 Ghe. Galeriu, 1961 - 1979 Constantin Sumanaru; 1980 - 12 ian. 2000 preotul Petru Ifrrim.
Actualul preot este Mihăescu Gabriel.


Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt praznuiti pe 30 ianuarie. Desi Biserica i-a pomenit separat in luna ianuarie, pe Sfantul Vasile - 1 ianuarie, pe Sfantul Grigorie - 25 ianuarie si pe Sfantul Ioan Gura de Aur pe 27 ianuarie, ei sunt praznuiti impreuna pe 30 ianuarie. Motivul? Pentru a le descoperi crestinilor ca nu este unul mai mare decat altul. Mentionam ca in vechime, aparusera neintelegeri intre crestini pe tema - cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, Sfantului Ioan Mauropos i-au aparut cei trei sfinti impreuna si i-au grait:
 
"Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem."
 
In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi.
 
Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi este o sarbatoare a comuniunii. Ea ne descopera ca dupa cum in Sfanta Treime deosebirea dintre Tatal, Fiul si Sfantul Duh nu duce la dezbinare si nici unitatea lor la depersonalizare, tot astfel nici noi, ca persoane diferite, nu suntem chemati sa traim separat unii de altii sau sa ne ridicam unii impotriva altora, ci sa traim dupa modelul Sfintei Treimi - unul in celalalt.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără tâlhărită în municipiul Botoşani. A fost lovită în timp ce avea copilul în braţe

astăzi, 20:13
2241

A.A., de 27 de ani, se îndrepta spre casă, iar când a intrat în scara blocului unde locuieşte a fost acostată de un individ ce i-a pulverizat în faţă spray lacrimogen, apo...

Gafă a poliţiştilor de la trupele speciale. Au intrat peste doi bătrâni, după ce au confundat adresa unde trebuia efectuată percheziţia

astăzi, 18:42
330

Cei doi pensionari veniseră cu fiica lor în vizită acasă la logodnicul fetei, Corneliu Riegler (foto jos), profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Cap...

Politia explica de ce e traficul atat de greu si periculos in Romania: 90% din drumurile tarii au doar cate o banda pe sens

astăzi, 18:15
133

Politia Romana: 90% din reteaua nationala este la standardul de drumuri cu o singura banda pe sens, ceea ce are impact atat asupra timpului de calatorie, cat si asupra sigurantei in traficAproxima...