Biserica mobila de la Manastirea Optina

Biserica mobila de la Manastirea Optina
Manastirea Optina, una dintre cele mai mari si induhovnicite manastiri de calugari din intreg Rasaritului Ortodox, se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 80 de mile de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk.

Spiritualitatea de la Optina este general recunoscuta in lumea crestin-ortodoxa, ca una ce a continuat isihasmul marilor parinti si nevointele spre desavarsire. Pe langa locasurile de cult din cadrul asezamantul monahal, parintii de la Manastirea Optina folosesc pentru slujbe si o biserica mobila, avand hramul Izvorul Tamaduirii.

Asemenea marilor asezamite monahale cu traditie, manastirea poseda o serie de terenuri agricole pe care vietuitorii manastirii le cultiva an de an, pentru nevoile manastirii si ale pelerinilor.

Deoarece multe dintre acestea se afla la mare distanta de manastire, lucrarile agricole presupun o durata de mai multe zile sau chiar perioade mai mari din timpul sezonului agricol. Ideea inedita a bisericii mobile s-a nascut tocmai din dorinta de a raspunde nevoilor duhovnicesti ale parintilor si fratilor din manastire, care au ascultare la muncile campului. Datorita acestei bisericute acestia pot participa la serviciul liturgic zilnic. Biserica mobila a fost construita in anul 2006. Aceasta are ca baza platforma unei caravane militare mobile pe care a fost asezat un cadru metalic.

Biserica este de lemn, iar pe acoperis prezinta o cupola mica in forma de bulb de ceapa, specifica bisericilor rusesti. Biserica este destul de mica, avand, numai 9.56 m lungime si 3.57 latime. In ciuda dimensiunilor reduse, in ea incap pana la 30 de credinciosi.

Altarul poate adaposti, la randul sau, 4-5 clerici. Biserica este transportata pe camp cu un tractor in timpul muncilor agricole, transformandu-se intr-un centru spiritual pentru monahii care lucreaza aici si pentru pelerini, acestia putandu-se marturisi aici si primi Sfanta Euharistie.

In biserica pe roti se oficiaza slujbele liturgice dupa randuiala: Vecernia, Utrenia, Ceasuri, Obednita si Sfanta Liturghie.

Biserica a primit hramul Izvorul Tamaduirii datorita faptului ca ziua praznicului, Vinerea din Saptamana Luminata, coincide de obicei cu ziua dupa care incep muncile agricole. Al doilea hram al bisericii mobile este pe 15 octombrie, zi in care in Rusia se face pomenirea icoanei Maicii Domnului "Sporitoarea granelor, si are loc totodata sfarsitul sezonului agricol.

Astfel, pentru parintii de la Manastirea Optina, sezonul agricol incepe si ia sfarsit cu sarbatori inchinate Maicii Domnului.

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
18

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
17

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
21

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...