ASTAZI: Sfantul Spiridon al Trimitundei. Traditii pentru spor si sanatate

ASTAZI: Sfantul Spiridon al Trimitundei. Traditii pentru spor si sanatate
Sfantul Spiridon al Trimitundei a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in jurul anului 270, in Aski, Cipru, si a fost pastor de oi. Dupa moarte sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.
 
In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfatului Spiridon sunt schimbati. Se spune ca ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos in intreaga lume. De aici si denumirea de "sfantul calator. Din marturiile unor clerici reiese ca pentru perioade scurte de timp, trupul sfantului nu mai este prezent in racla, iar atunci cand revine, este cald si prafuit.
 
Acesta este si motivul pentru care, in cantarile Acatistului sau spunem: "Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada“.
 
Sfantul Spiridon a fost prins in timpul persecutiei, schingiuit si intemnitat. A trecut la cele vesnice in anul 348 d.Hr, la varsta de 78 de ani. Moastele sale se gasesc in Insula Corfu.

Spiridon, singurul Sfant calator

Parintii slujitori si credinciosii din preajma raclei unde se odihnesc Sfintele sale Moaste au observat ca, periodic, Sfantul Spiridon pleaca din racla in lume, acolo unde este chemat prin rugaciune fierbinte de oamenii necajiti. Cand Sfantul revine in racla, moastele sunt calde si prafuite, spun martorii oculari. Pentru aceste minuni, in ziua de praznuire a Sfantului calator, pe 12 decembrie, in Catedrala unde sunt adapostite moastele sale, preotii implinesc ritualul schimbarii hainelor prafuite si incaltamintei tocite.

In timpul secetei, prin rugaciune, Sfantul a adus ploaia; si tot prin rugaciune a oprit puhoaiele cand acestea au inundat recoltele din Corfu.

Cand negustorii de grane din Corfu pastrau graul in hambare, iar populatia murea de foame, Sfantul Spiridon le-a daramat hambarele. El i-a scapat de foamete, aducandu-le din afara cetatii mai multe vapoare incarcate cu grane.

Sfantul l-a vindecat de o boala incurabila pe Constantie, fiul imparatului Constantin cel Mare.
Cand insula Corfu a apartinut venetienilor, catolici prin credinta lor, acestia au vrut sa-i multumeasca Sfantului pentru ajutorul daruit si i-au schimbat hainele modeste, cu alte vesminte cusute cu fire de aur; Sfantului nu i-au placut acele vesminte scumpe; de aceea, peste noapte, el s-a imbracat cu hainele sale arhieresti, iar cele scumpe au fost gasite langa racla.

Traditii pentru spor si sanatate

Sfantul Spiridon vine la patul bolnavilor care-i cer ajutorul, rugandu-l cu credinta sa-i vindece.

De la sarbatoarea Sfantului Spiridon, ziua incepe sa creasca;

Sfantul Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor si olarilor, care-l cinstesc prin petreceri si prin voie buna, fara excese bahice.

Pentru sanatatea intregii familii, pentru castig si pentru spor in casa, in ziua praznicului nu se presteaza munci in gospodarie: nu se coase, nu se spala rufe si gospodinele nu face curatenie; in mediul rural nu se injuga vitele pentru ca este rau de paguba; in aceasta zi si animalelor de tractiune li se da sa manance fanul din mana.

Cele mai multe minuni de vindecare se petrec in bisericile si in spitalele care poarta hramul Sfantului Spiridon.

In ziua praznicului, batranii amintesc tinerilor cat de importanta este aceasta sarbatoare pentru fiecare credincios; ei se roaga si-i cer Sfantului ca din gospodaria respectiva Sfantul Spiridon sa alunge boala si sa nu se nasca monstri: copii cu malformatii, vite cu doua capete etc.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
15

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
395

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....

Razii cu mascați în trei zone ”fierbinți” din Botoșani, au fost instituite și filtre rutiere!

astăzi, 09:47
89

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi au acționa...