Astazi: Sfanta Filofteia, una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox!

In popor este cinstita si ca protectoarea animalelor si a viilor. I se spune sora indepartata a Sfantului Ilie sau "aducatoarea de ploi". Din acest motiv, au loc mai multe procesiuni cu moastele sale pe timp de seceta.

Astazi: Sfanta Filofteia, una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox!

 Sfanta Filofteia  Foto: crestinortodox.ro

Sfanta Filofteia face parte din randul sfintilor ale caror moaste se afla in intregime in tara noastra. Este este praznuita pe 7 decembrie. Numele Sfintei Filofteia este de origine greceasca si inseamna "iubitoare de Dumnezeu". S-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, capitala de la sud de Dunare a Imperiului romano-bulgar, condus de fratii Petru si Asan.

Este cunoscuta in popor sub denumirea de "Sfantulita". Ramane orfana de mama la o varsta frageda. Dupa un timp, tatal ei s-a recasatorit. Mama vitrega i-a cerut Filofteii sa-i duca zilnic tatalui mancare la camp. Insa, tatal ei ramanea de multe ori lipsit de hrana. Intrebandu-si sotia de ce nu-i trimite de mancare, aceasta i-a raspuns ca zilnic o trimite pe Filofteia cu destula mancare catre el. Tatal a urmarit-o si observand ca hrana ce i se cuvenea ajunge la saraci, a aruncat cu securea asupra fetei. Atat de grav a ranit-o la picior, incat fetita a trecut la cele vesnice, la varsta de numai 12 ani. Intrucat nu a reusit sa ridice trupul fiicei, a mers la episcopul cetatii. Episcopul, impreuna cu preoti si credinciosi, au inaltat rugaciuni si au dorit sa duca in cetate trupul sfintei. Pentru ca nu au reusit, au rostit numele mai multor biserici si manastiri, cautand sa cunoasca unde doreste Sfanta Filofteia sa-i fie asezat trupul. Abia cand au rostit numele Bisericii "Sfantul Nicolae" de la Curtea de Arges, trupul sfintei s-a facut usor.

Moastele Sfintei Filofteia au fost depuse spre venerare in Catedrala din Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393. In anul 1396, domnitorul Mircea cel Batran (1386-1418) al Tarii Romanesti a primit moastele Sfintei Filofteia, pe care le-a asezat in Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae" din Curtea de Arges. In anul 1893, din cauza starii de degradare a bisericii, moastele sale au fost mutate mai intai in Biserica "Sfantul Gheorghe", iar apoi la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Olari, din localitate. In anul 1917, moastele Sfintei Filofteia au fost adapostite in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa incheierea razboiului, au fost readuse la Curtea de Arges si asezate in Catedrala episcopala cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorie a Sfantului Voievod Neagoe Basarab. Din anul 1949 au fost mutate in paraclisul Manastirii Curtea de Arges, unde sunt prezente si astazi.

Daca in trecut, sfanta avea mai mult o cinstire locala, cultul ei s-a generalizat cu trecerea timpului. Astfel, in anul 1950, pe 28 februarie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat cinstirea sfintei in toata Biserica noastra. Iar in anul 1955, in luna octombrie, a avut loc la Curtea de Arges si slujba speciala inchinata recunoasterii acestei cinstiri, in prezenta patriarhului Justinian Marina si a numerosi ierarhi romani si straini.

Sfanta Filofteia face parte din randul sfintilor ale caror moaste se afla in intregime in tara noastra. Mitropolitului Cosma Popescu al Ungrovlahiei (1787-1792) a pus un blestem prin care sunt afurisiti (blestemati) cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din sfintele ei moaste: "Cosma, Milostiv Bogin - cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindca ne instiintam smerenia Noastra ca din Sfintele Moaste ale Sfintei Mucenite Filoteii, ce se afla in Biserica Domneasca din orasul Argesu, s-ar fi risipindu in mici particele, iata dar, poruncim cuviosiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argesului, sa le pecetluiesti intr-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mana cea dreapta pentru sarutarea norodului. Si asa pecetluite sa le asezi in sicriu. Si sa stie fiescare sa se fereasca a nu cuteza sa ciupeasca, cat de putin din sfintele moaste, ca am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge sa ia. Intr-aceasta si chip sa urmezi! Si sa fii blagoslovit! 1791, mai 10".

Preasfintitul Macarie, intr-una din predicile sale, a marturisit ca "Sfanta Mucenita Filofteia ramane pentru noi model de iubire jertfelnica. Ea si-a pecetluit viata prin jertfa ei, prin sangele ei pe care l-a varsat din iubire fata de Dumnezeu si daruire fata de aproapele. Sfanta Mucenita Filofteia devine, in aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, un dascal al iubirii si al daruirii fiindca numai prin iubire si daruire putem sa sporim duhovniceste. Prin aceste virtuti, pestera sufletului nostru devine calda si primitoare, pentru a-L lasa pe Hristos sa Se salasluiasca in noi. El S-a intrupat pentru a noastra mantuire acum doua milenii, dar, dupa cum ne spun Parintii Bisericii, "de o mie de ori daca S-ar intrupa Hristos in Betleem, daca nu Se naste si in sufletul nostru, totul este in zadar".

In popor este cinstita si ca protectoarea animalelor si a viilor. I se spune sora indepartata a Sfantului Ilie sau "aducatoarea de ploi". Din acest motiv, au loc mai multe procesiuni cu moastele sale pe timp de seceta.

Rugaciune catre Sfanta Filofteia, la vreme de boala
Sfanta mare mucenita a lui Hristos, Filoftee, ne rugam tie cu genunchii plecati si cu lacrimi fierbinti. Adu-ti aminte de neputinta firii omenesti, care cuprinde si impresoara pe tot muritorul, de la nastere, intocmai ca mrejele paianjenului. Intru aceste mreji fiind cazuti si noi, smeritii, si neputand scapa de ele fara ajutorul lui Dumnezeu, te rugam pe tine sa ne fii mijlocitoare catre Dansul. Ca El insusi te-a preamarit si te-a trimis in aceasta tara, ca s-o aperi si s-o pazesti de toate rautatile. Asa, Sfanta mare mucenita a lui Hristos, Filoftee, milostiveste-te spre lacrimile batranilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor si spre noi, care cadem cu genunchii plecati si cerem, prin rugaciunile tale cele sfinte, ajutor si mantuire din supararile ce ne cuprind. Caci stim, Sfanta mucenita, ca pentru pacatele noastre patimim acestea toate, adica: boli, saracire, prigoniri de la vrajmasi, neploaie la vreme si alte asemenea rele. Pentru aceasta cadem la milostivirea ta, ca sa nu patimeasca si cei nevinovati din pricina noastra. Fie-ti mila si roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, ca sa strigam tie: bucura-te, fecioara, mare mucenita Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeste smerita mea rugaciune pentru iertarea pacatelor mele si ca un indurat, cu dreapta Ta cea atotputernica stinge-mi focul ce m-a cuprins, inceteaza-mi boala si cu milostivirea Ta ridica-ma din patul durerilor, pentru slava numelui Tau. Ca Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor noastre si Tie slava inaltam, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...