Astăzi, Horațiu Ioan Lașcu ar fi împlinit 49 de ani!

Astăzi, Horațiu Ioan Lașcu ar fi împlinit 49 de ani!

 HORATIU IOAN LASCU  Corneliu Rusu (fotografie facuta de Dorel Andries pe 15 ianuarie 1995)

Horațiu Ioan Lașcu s-a născut pe 8 mai 1964, la Iași, însă copilăria i-a fost marcată de bunicul său, eminescologul I.D.Marin, din Stânceștii Botoșanilor.

Urmează cursurile primare în Botoșani. Începe cursurile liceale la Liceul Pedagogic Botoșani, iar în clasa a  XI-a se transferă la Iași, la Liceul "Mihai Eminescu".

După absolvirea liceului devine student al Facultății de Filologie, la Universitatea "Al.Ioan Cuza", Iași.
 
Dupa facultate se angajează la Școala din comuna Todireni, județul Botoșani, ca profesor de limba română, unde activează până în anul 1990, când devine ziarist la cotidianul Gazeta de Botoșani, pentru o perioadă scurtă de timp.

Timp de alte câteva luni se întoarce la catedră, unde va preda franceză, la Școala 6 Botoșani.

Publică volumul "Înălțarea", care va fi lansat pe data de 15 ianuarie 1995, în cadrul Zilelor Eminescu.

Este angajat pe postul de referent artă plastică, artă populară, la Centrul Județean al Creației Populare Botoșani.

A murit pe 23 octombrie 1997, la secția de reanimare a Spitalului Județean Botoșani. Este înmormântat la Stâncești, lângă bunicul său.

Scriitorul ieșean Constantin Parascan rememorează debutul lui Horațiu Ioan Lașcu la Cenaclul Junimea, pe 26 martie 1982, pe când HIL, cum îi spuneau prietenii, era elev al Liceului Mihai Eminescu din Iasi:

"Horatiu Ioan Lascu avea doar 18 ani, originar din Stîncesti, comuna Mihai Eminescu (Botosani), dar se născuse în Iasi si se afla elev la Liceul Mihai Eminescu. A oferit spre critica Junimii, acum la debut, poemele: Somnul iubitei – peisaj biblic, Aruncată în stradă…, Toate geometriile…, Pentastihuri, De parcă acolo în umbră…, Peisaj, Cina de taină, XVIII.
Horatiu Ioan Lascu a mai citit în Junimea, în sedinte nu de lucru, ci cu ocazii festive, dedicate lui Mihai Eminescu si la deschiderea stagiunii 1987/1988. Emil Brumaru are un comentariu critic: "Întîmplarea face că am citit cu o lună în urmă poeziile lui H.I. Lascu si am avut din prima clipă impresia că mă aflu în fata unui poet. Am si scris despre poezia sa. Vă recomand cu foarte multă seriozitate pe acest poet". Horatiu Ioan Lascu a scris, a publicat, s-a impus, fiind unul din numele care pot fi selectate pentru Istoria Junimii si nu numai. Viata lui s-a consumat repede. Nu mă refer la cea poetică. Un cerb pendulînd între inocentă si insurgentă. Un sensibil si delicat personaj, lăsînd să mărturisească doar creatiile sale si amintirea frumoasă a celor care l-au cunoscut, îndrăgit si apreciat".

In anul 2005 apare volumul Poezii (editie definitivă; 314 pagini), la Editura Axa, Editie îngrijită de Gellu Dorian. Prefată de Ovidiu Nimigean.

Antologia Horatiu Ioan Lașcu - Poezii apare in anul 2012, editie ingrijita de Gellu Dorian, corectura si confruntare cu manuscrisele, Nicolae Corlat.

Horatiu Ioan Lascu - numai de bine

despre poeti - mai putin în ziua de azi
 (absolventii tristi ai iluziei despre care se vorbeste cu piosenie
 la ora cînd se-nchid cimitirele)
numai atît cît sa poti afla ceva compromitator
numai atît cît sa te poti îndragosti de o legenda sau
 sa înveti dispretul suveran ("O, rîsul satisfacut al prostilor!")
 numai atît cît în oglinda sa-ti
batjocoresti chipul cu o imagine
 
bat clopotele aici în singuratatea mortii
 mi-e a pelin si a sunete desucheate
 pe aceste pamînturi tîrzii peste care noaptea fluiera a paguba
 mai e putin si va bate o alta înviere a simturilor
 (lamureste-ti unghiul adult al nasterii tale!)
 
în rest numai de bine
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
569

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
79

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
103

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...