Astăzi este ziua de naștere a maestrului Nicolae Botgros, cetățean de onoare al municipiului Botoșani

Astăzi este ziua de naștere a maestrului Nicolae Botgros, cetățean de onoare al municipiului Botoșani

Astăzi este ziua de naștere a marelui artist Nicolae Botgros, numit cetățean de onoare al municipiului Botoșani pe data de 25 februarie 2020.

Titlui i-a fost înmânat de fostul primar al municipiul Botoșani, Cătălin Flutur, după o prezentare elogioasă făcută de Ana Coșereanu, unul din cei mai apreciați oameni de artă din Botoșani.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (azi Republica Moldova), într-o familie de lăutari. Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.

Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.

În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc.

Colectivul redacției Știri.Botoșani.ro îi urează maestrului Nicolae Botgros un sincer și călduros „La mulți ani!”

 

 

Spune-ne opinia ta