Are voie Biserica Ortodoxă Română să le ofere tricolorul credincioşilor români sau nu?

Are voie Biserica Ortodoxă Română să le ofere tricolorul credincioşilor români sau nu?
O iniţiativă frumoasă și bine intenţionată a Episcopiei Ortodoxe a Harghitei și Covasnei de a dărui 350 de steaguri românești credincioșilor din zonă a devenit o provocare pentru Partidul Popular Maghiar din Transilvania. De când a devenit tricolorul românesc o provocare pentru cineva care locuiește în această ţară? Și de când BOR nu mai are voie să dăruiască drapelul tricolor credincioșilor?
 
Lucrurile grave încep cu pași mici. Iar o asemenea reacție negativă la gestul simbolic de a le oferi unor români aflați la slujba religioasă tricolorul mi se pare un semn rău. Își permite cineva în SUA sau în orice țară lăudată pentru drepturile acordate minorităților să se rușineze sau chiar să refuze drapelul țării? Să îl considere "o provocare față de populația majoritară din zonă"?
 
Dacă tricolorul este o provocare pentru extremiștii maghiari, mâine limba română va fi o jignire, iar poimâine existenţa statului român va fi o nedreptate. Până unde poate merge nesimțirea unora față de țara numită România și care îi primește pe toți cu drepturi egale, ale unora chiar mai egale decât ale altora? Nu pot să cred că cineva a putut afirma public o asemenea inepție, că acest cineva reprezintă un partid legal în România și că putem fi supuși, ca cetățeni ai acestui stat, unei asemenea atitudini de dispreț total față de însemnele statului național.
 
Eu mi-aș dori ca tricolorul românesc să fie oferit în toate bisericile din această țară. Și să fie arborat peste tot, nu doar pe clădiri și pe case, ci și în suflete. Pentru acest tricolor s-a murit, s-a suferit și s-a muncit atât cât nu putem spune. Nu putem lăsa tricolorul nostru pângărit de orice disprețuitor de țară.
 
Bravo Arhiepiscopiei Covasnei și Harghitei care a avut această inițiativă frumoasă
. Sper să nu se oprească aici. 350 de steaguri, au constatat cei care le-au dăruit, nu au fost destule. Să fie cu miile atunci. Mai grav este că românii din zonă ar putea fi speriați de extremiști și s-ar putea teme să le arboreze. De acest gen de intimidări mă tem, pentru că dușmanii României – sper că v-ați convins că există în carne și oase! – ar face orice să stingă culorile tricolorului, să le ascundă, de acest lucru să nu se îndoiască nimeni. Ajunge cu politețurile. Ar trebui să fie clar pentru toată lumea cu cine avem de a face. Aici nu e vorba nici de principii europene, nici de drepturile minorităților. Nicio lege din lume nu-i permite unei minorități să atace însemnele statului din care face parte. Iar noi la acest lucru asistăm. Aș vrea să văd tricolorul peste tot, să-i "provocăm" pe cârtitori să accepte o dată pentru totdeauna că aici e România și că tricolorul are voie să fie dat și arborat peste tot.
 
Bogdan Diaconu - Adevarul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se caută director în administrația publică botoșăneană: Salariul trece de 11.200 lei! VEZI oferta locurilor de muncă

astăzi, 10:49
153

451 de locuri de muncă vacante în județul Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani făcând publice ofertele angajatorilor.Primăria Botoșani ...

Ziua Mondială a Poeziei, la Memorialul Ipotești

astăzi, 10:47
15

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" vă invită pe 21 martie 2018, de Ziua Mondială a Poeziei, începând cu ora 15.00, la un dialog poe...

O nouă avertizare de la meteorologi: Vreme foarte rece, lapoviță și ninsoare în toată țara!

astăzi, 10:14
141

Meteorologii au emis, luni dimineata, o noua informare de precipitatii, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, polei si vreme deosebit de rece in toata tara. Informarea meteo este valabila pana m...