AmFiTeatru, sărbătoarea teatrului adolescent la Botoșani! FOTO, VIDEO

AmFiTeatru, sărbătoarea teatrului adolescent la Botoșani! FOTO, VIDEO

Trei spectacole s-au derulat pe scena Teatrului Mihai Eminescu în a doua zi de AmFiTeatru 2017. Trupele din București, Brașov și Botoșani au oferit publicului momente de teatru autentic, scene minuțios construite de către regizori și strălucit interpretate de actorii liceeni.
 

VICTORIA  ART Bucuresti
BREAK THE WALL, de Victoria Art

Victoria Art București a prezentat spectacolul "Break the wall", de Victoria Art, o poveste despre anii de liceu. Lipsa de comunicare devine un adevărat zid între profesori și elevi. Iar atunci când principalul scop al elevilor este cel de a sfărâma zidul, ies la iveală conflicte elev-elev, elev-profesor, elev-grup. O oră de teatru pe o scenă extrem de zgomotoasă, chiar dacă nu se rostesc replici, nu se articulează cuvinte. Un spectacol non-verbal, dar care ilustrează excepțional lumea adolescenței. Orice obiect aflat la îndemână devine un mijloc de comunicare, de la pahare, linguri, cărți, caiete, mingi, mături, pixuri. Ritmul are propriul limbaj care deschide cărări spre celălalt. Mesajul adolescenților de la București este acela că adolescenții vor să gândească liber, vor să se descopere și să fie ei înșiși.

Momente de umor, clipe de duritate adolescentină care conduc, uneori, către situații limită, solidaritate sau inocența care vulnerabilizează, la care se adaugă continua evadare în ritmul care pare să elibereze spiritul liber al vârstei.  
Distribuția:  Profesoară ­- Anastasia Dade; Bucatareasa, Elev ­- Ionuț  Varodi; Elevi -­ Alex Dediu, Andra Stoian, Andreea Sâmbeteanu, Cătălin Dan, Cristiana Popescu, Lori Ştefan, Rareş Fota, Miruna Barbu, Petru Georoiu, Roxana Maximeasa, Anisia  Zlătaru, Andrei Ciocan, Iulia  Lupașcu, Maria Maftei, Sabrina Voicu, Andra Anghelache, Cristian Robe, Ruxandra Chifan, Ines Iordache
Regia: Julieta Georgiu, Liviu Chițu


AMPRENTE Brașov
AVIOANE DE HÂRTIE, de Elise Wilk


"Avioane pe hârtie", de Elise Wilk, a trupei de teatru Amprente, din Brașov, a adus în sala Casei Tineretului din Botoșani un soi de manual de cum să nu trăiești adolescența. Doar că, privind din aproape în aproape, constați că strigătul neputincios al tinerilor nu este decât o consecință a alegerilor adulților: viață ruptă în bucăți, părinți plecați în Italia, destine neglijate, oameni-copii cărora nimeni nu le mai poartă grija tocmai pentru că ei, oamenii-copii, au luat în piept viața. Își fac singuri dreptate, asupresc, mint, împrăștie sentimente fără nicio responsabilitate sufletească. Dar în spatele fiecărui teribilism afișat se află o suferință ascunsă.

Șase adolescenți: Miki, Lena, Alex, Bobo, Laura și Andra și relațiile dintre ei. Impresionante momentele de introspecție, de intimidate adolescentină care scot la suprafață frustrări, prejudecăți, spaime dintre cele mai puerile, dar care au un impact nebănuit asupra psihicului: nu sunt destul de bun, sunt cea mai grasă, nu sunt destul de cool etc.

"Este un spectacol despre reacțiile copiilor la plecarea părinților în străinătate, despre dezvoltarea unui anumit comportament, crearea unei măști", după cum ne spun brașovenii.


Italienii sunt oameni foarte deștepți pentru că ei au inventat pizza, ne spune o fată și vocea ei devine vocea tuturor copilelor cu mame plecate în Italia. "Italienii sunt foarte bogați. Și pentru că oamenii bogați nu muncesc, în locul lor au chemat românii. Mulți, prea mulți părinți au plecat în Italia. Dacă nimeni din lume nu ar mai mânca pizza, italienii ar fi săraci. Nu ar mai avea absolut niciun ban și s-ar întoarce la muncă. Românii ar fi dați afară și s-ar întoarce acasă, în țara lor. Eu nu mai mănânc pizza, pentru că vreau ca toți românii să se întoarcă în țară".

Aplauzele prelungi au răsplătit jocul excepțional al liceenilor actori, care au impresionat prin expresivitate, prin modul în care au colaborat pe scenă și, mai ales, prin firescul jocului chiar și acolo unde presiunea psihică impunea o atitudine matură, asumată, dureroasă.

Un spectacol bun al elevilor brașoveni, despre capcanele adolescenței pe care le lasă descoperite adulții înșiși, care nu mai iau asupră-le responsabilitatea prăbușirii propriilor copii.

Distribuția: Miki-Ionuț Popa; Lena- Miruna Dobrotă; Alex-Bogdan Tulbure; Bobo-Maria Guțu; Andra-Anamaria Teleleu;  Laura-Anda Pîrvulescu
Regia: Anca Maria Băcanu

 

DRAMA CLUB Botosani
CARAJALE, de Ion Luca Caragiale

Al treilea spectacol din festival, din ziua a doua, a fost al trupei Drama Club, de la Botoșani. Sala devine neîncăpătoare, aer de mare premieră. Părinți, profesori, colegi și admiratori ai trupei Colegiului Național "A.T.Laurian" au trăit momente de grație, vineri seara. Un spectacol de zile mari, o reușită regizorală de excepție a Mirelei Nistor, coordonatoarea Drama Club Botoșani.

"Carajale", de Ion Luca Caragiale, este… un altfel de Caragiale. Un Caragiale de care școala avea nevoie, de care societatea trebuie să își amintească, pe care teatrul trebuie să îl reînvie în splendoarea geniului său.

Asta a reușit Mirela Nistor alături de o numeroasă distribuție, cu o scenografie ingenioasă și o interpretare surprinzătoare a tuturor actorilor. Pentru că, în spectacolul Drama Club, nu ai personaje principale, ci tipare individuale. Și cel mai mic rol strălucește în luminile scenei, fiecare replică dă greutate clipei.

Ritm, costume, muzică potrivită, un personaj colectiv în continuă transformare și parcă din ce în ce mai așteptat pe măsură ce se derulează acțiunea, umor și bună dispoziție. Textele lui Ion Luca Caragiale, atât de cunoscute, surprind prin prospețime, prin noutatea interpretării și, implicit, aducerea în actualitate a unor comportamente din zilele noastre.

Distribuția:  Șerban Lazarovici, Ana Baciu, Theodor Șoptelea, Radu Ganea, Monica Chirilă, Raluca Balan, Ștefana Feciuc, Mălina Andreescu, Sorina Budeanu, Ioan Agavriloae, Loghin Georgiana, Anastasia Mateiuc, Alexandru Galser, Teofan Dascalu, Andrei Cozmaniuc, Gheorghe Pîslaru, Tudor Cardaş, Alexandra Mandraburca, Tania Iosub, Adelina Anţiei, Caterina Radu, Andreea Isac, Ramona Bizbac, Bianca Niţu, Denis Budei, Raluca Dreţcanu, Ramona Chistrugă, Ama Beşchieru, Maria Radu, Mădălina  Aconstantinesei, Mara Iacob, Adina Bejenariu
Regia: Mirela Cornelia Nistor

 
Sâmbătă, 29 aprilie, a treia zi de AmFiTeatru, alte trei trupe vor urca pe scena Teatrului Mihai Eminescu:

Ora 14:
A.C.T. Bacau
THE LUNCH BUNCH, de John Hugues
Adaptare după filmul The Breakfast Club

Ora 15.30:
AS Bucureşti
OTRAVA IUBIRII, dramatizare după romanul lui Eric­Emmanuel Schmitt

Ora 17.00:
IN THE SPOT Bacău
BINE, MAMĂ, DA’ ĂȘTIA POVESTESC ÎN ACTUL DOI CE SE­-NTÂMPLĂ ÎN ACTUL ÎNTÂI, de Matei Vișniec
adaptat de IN THE SPOT

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Marcel Iureș și Serge Ioan Celibidache, la Cinema Unirea Botoșani, proiecție specială a filmului "Octav"! FOTO

astăzi, 01:41
689

Public, emoție, copilărie, sensibilitate, un film despre România frumoasă, un actor fascinat de propriul personaj și un regizor îndrăgostit de țara lui și a părinților săi!Pi...

La mulți ani, Elena Cardaș! "Nu există facultate de făcut scriitori. Scrisul este un mister!"

Miercuri, 15 Noiembrie 2017
1968

Există oameni care au puterea de a se situa în fața propriului destin și de a-și trăi mai departe faptele cu detașare și firească înțelegere a lumescului. Extraordinarul se î...

Caravana UAIC ajunge în peste 150 de licee din țară pentru a prezenta elevilor oportunitățile de studiu

Marţi, 14 Noiembrie 2017
189

În perioada noiembrie 2017 - mai 2018, Caravana UAIC, formată din studenți şi profesori de la cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și re...