AmFiTeatru, festivalul care te face mare. Drama Club, marele câştigător!

AmFiTeatru, festivalul care te face mare. Drama Club, marele câştigător!
Sunt frumoşi, sunt spontani, liberi şi entuziaşti. Sunt AmFiTeatru. Un festival de teatru adolescent ajuns la a opta ediţie, despre care se poate spune că desface aripi, împlineşte năzuinţe, capacitează sute de tineri care an de an dau măsura unei excepţionale organizări şi a unei impresionante energii teatrale. Pentru că, privit din această perspectivă, AmFiTeatru este festivalul care te face mare, responsabil şi, mai ales, generos.

Un eveniment deloc uşor de menţinut, care însă funcţionează datorită bunei coordonări a organizatorilor, sprijiniţi de sute de voluntari, cu girul şi sub ochiul unor profesionişti din lumea teatrală. Un festival al cărui preşedinte de onoare este regizorul Andrei Şerban, al cărui preşedinte de juriu (ediţia a opta) este un cadru didactic de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

Desfăşurat la Botoşani, în perioada 13-16 aprilie 2016, festivalul de teatru cu şi pentru adolescenţi AmFiTeatru a avut drept organizatori Atelierul de teatru al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoșani, împreună cu Asociaţia Culturală "Amfiteatru-2006" Botoșani și DAR Association, în parteneriat cu Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani, Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" – Memorialul Ipoteşti, Consiliul Şcolar al Elevilor Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Inspectoratul Județean Școlar.

Spectacolele s-au desfăşurat în prezenţa a sute de spectatori, trupele aducând pe scena de la Botoşani producţii îndrăzneţe, adaptate vârstei şi cerinţelor festivalului. Au urcat pe scenă ANTRACT Săveni, cu "Năpasta",  de I.L. Caragiale, BRAINSTORMING București, cu "The Breakfast Club", după John Hugues, YORICK București, cu "Flash-uri", de Ana-Maria Copu și Andreea-Cătălina Croitoru, TRUPA MARE Iași, care a prezentat "Conexiuni urbane"  (creație colectivă), SEISM Focșani, cu "Stelele sunt ultima mea grijă", texte de Matei Vișniec, DRAMA CLUB Botoșani, cu "Împăratul muștelor", după William Golding, AICI Constanța a adus "Deșteptarea primăverii", de Frank Wedekind, AS București, cu "12 oameni furioși", după Reginald Rose, AMPRENTE Brașov şi "Amintiri din epoca de scoală", de Mihaela Michailov. În afara concursului a fost prezentat spectacolul "Ziua în care a fugit somnul", după Victoria Patrașcu, al trupei "Inimi la unison" (MIRACOL), de la Liceul Tehnologic  Special "Sf. Stelian" Botoșani. Tot în afara concursului a evoluat ATELIERUL DE TEATRU Botoșani, cu "Un spectacol pamfomatic".

Juriul AMFITEATRU 8 a fost format din Mihaela Sîrbu (președintele juriului) - Actriţă de teatru şi film, conf.univ.dr. la Catedra de Arta Actorului a U.N.A.T.C. şi fondatoarea Teatrului Fără Frontiere şi a primelor cursuri de improvizaţie din România (Şcoala de Improvizaţie), Alexandru Dobynciuc - actor, fost membru al Atelierului de teatru al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Petronela Chiribuţă - actriţă, realizator TV, preşedintele Asociaţiei Culturale Amfiteatru-2006, Alexandru Bogdan - Actor, regizor de teatru, prezentator/realizator TV şi Nicoleta Chiponcă - profesor la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani.

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, până târziu în noapte. Într-o mare de adolescenţi, timpul nu mai pare atât de năvalnic precum în lumea grăbită a celor mari. Orele trecute fix nu sunt pentru o rigoare a programului, ci prilej de regăsire şi de gălăgie energizantă. Orice întârziere devine bucurie, orice amânare îi face şi mai "dimpreună". Nu au emoţii prentru premii, pentru că nu pentru asta au venit la festival. Şi, mai ales, pentru că premiile acordate de juriu îi unesc şi mai mult, premiile sunt garanţia trecerii lor prin timpul teatrului.  

Iar distincţiile au fost şi ele multe. Premii de participare, premii speciale, premii ale juriului.

Premiile pentru interpretare au fost câte trei pentru fiecare categorie (rol masculin secundar: Alexandru Mănăilă – Seism, Focşani, Dragoş Macovei – AS, Bucureşti, Bogdan Tulbure – Amprente, Braşov; rol feminin secundar: Miruna Pricopie – Trupa Mare, Iaşi, Teodora Dincă – Brainstorming, Bucureşti, Teodora Pintilie – Aici, Constanţa; rol masculin principal: Theodor Şoptelea – Drama Club, Botoşani, Bogdan Capşa – Trupa Mare, Iaşi, Călin Zamfir – Seism Focşani; rol feminin principal: Elena Călinoiu – Seism, Focşani, Oana Jipa – Brainstorming, Bucureşti, Ana Baciu – Drama Club, Botoşani).   

Premiul AmFiTeatru 8 a fost obţinut de Drama Club, cu spectacolul "Împăratul muştelor", de William Golding, sub coordonarea actriţei Mirela Nistor. (Foto Facebook - Balteanu Cristian)

Trupa "Miracol"- "Ziua în care a fugit somnul"


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Sfinții Botoșanilor: Pe 22 septembrie se năștea, la Vorniceni, călugărul în fața căruia mai târziu a îngenuncheat Prințul Charles al Marii Britanii!

astăzi, 11:24
229

Parintele Dionisie Ignat s-a nascut in 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de tarani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Ta...

O poveste dintr-o zi de iunie, pe Sărărie. "M-aș bucura să știu că în Botoșani se mai vorbește despre Mihai Ursachi!"

Miercuri, 19 Septembrie 2018
647

Iași, început de iunie 2017. Pe Sărărie, și cea mai ușoară pală de vânt răscolește un miros de tei care imediat învăluie strada. Poarta scârțâie scurt. Curg&ac...

IPS Teofan, îndemn către botoșăneni: "Să fim trăitori, mărturisitori și apărători ai tradițiilor noastre, în mod special cele legate de familie" - FOTO

Vineri, 14 Septembrie 2018
1799

Femei și bărbați, tineri și bătrâni, prunci și copii mișunând șotios sau poposind grav, cu o lumânare aprinsă, lângă mâna ocrotitoare a mamei. Flori de toamnă,...