Alina Huțu, câștigătoarea trofeului festivalului „Crizantema de aur” 2020, între folclor și romanțe

Alina Huțu, câștigătoarea trofeului festivalului „Crizantema de aur” 2020, între folclor și romanțe

Alina Huțu, câștigătoarea trofeului din acest an al festivalului „Crizantema de aur” desfășurat la Târgoviște în luna octombrie, a povestit în cadrul emisiunii „Împreună lângă brad” difuzată de TVR Iași, ce a însemnat pentru ea câștigarea  marelui trofeu și cum reușește să îmbine, cu talent, folclorul și romanța.

Profesor titular al Școlii Populare de Artă „George Enescu” Botoșani și solist vocal profesionist al Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor, Alina Huțu impresionează prin vocea impecabilă și surâsul fermecător, atribute care definesc calitățile remarcabile ale unui adevărat artist.

Pentru frumoasa artistă, anul 2020 a fost un an deosebit, iar recunoașterea muncii sale și a sutelor sau chiar a miilor de ore de pregătire a fost posibilă încă din luna februarie, cînd Alina Huțu a câștigat locul al II-lea, în cadrul festivalului „Crizantema de argint”.

Realizările au continuat și pe parcursul anului, iar luna octombrie i-a adus recunoașterea meritelor sale.

Alina recunoaște că era indecisă cu privire la participarea sa în cadrul festivalului de la Târgoviște, mai ales că, spunea ea, vocea nu îi era „în cea mai bună formă”.

„Anul 2020 a fost, pentru mine, un an cu multe împliniri pentru că am pornit cu participarea la festivalul „Crizantema de argint” care a avut loc în luna februarie, unde am obținut locul al II-lea, iar încununarea a avut loc în luna octombrie a acestui an când, în condiții austere dar civilizate, s-a ținut festivalul „Crizantema de aur”, la Târgoviște.

Ar fi  fost o experiență unică și într-un an obișnuit , fără această pandemie, dar pentru mine în acest an a fost cu atât mai mult cu cât, până în ultima clipă am zis că nu merg.

Eram foarte indecisă în privința participării la acest festival, pentru că vocea mea nu a fost chiar în cea mai bună formă și apoi situația penademică. Așteptam oricând un telefon prin care să mi se transmit „Ne pare rău, festivalul nu se mai ține”. Dar n-am mai ținut cont de nimic și am hotărât să particip”, povestește Alina Huțu.

Întâlnirea cu romanța a fost posibilă în urmă cu trei ani, când, alături de Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”, a trebuit să susțină un recital. Atunci a fost momentul în care Alina Huțu a descoperit romanța, pasiunea sa fiind încurajată mai ales de reacțiile publicului.

Am descoperit romanța întâmplător…sau nu…și mă  însoțește de trei ani. M-am îndrgostit de EA și m-a uimit , fiindcă prin intermediul ei pot transmite oamenilor ceea ce nu reușesc prin niciun alt mod. Am descoperit romanța  într-o gala  a festivalului George Hazgan, la Botoșani, unde soliștii Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor” ar fi trebuit să susțină un mic recital.

Atunci, doamna Cornelia Ciobanu, directorul Centrului de Creație, m-a întrebat de ce nu cânt romanțe. În acel moment mi-am ales un repertoriu iar punctul care m-a determinat să merg mai departe pe acest drum a fost, în primul rând, reacția publicului”, spunea Alina Huțu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta