Actorii papusari obtin succese notabile in competitii internationale!

Actorii papusari obtin succese notabile in competitii internationale!
Toamna se numara premiile la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani, iar premiile devin de la an la an tot mai stralucitoare, actorii papusari impunandu-se in competitii nationale si internationale de prestigiu.

Ultimele competitii la care institutia de cultura a participat, la Cluj si Galati, s-au dovedit a fi fericite prilejuri de a demonstra ca Botosaniul poate sparge oricand tipare, fie ele si artistice, chiar daca, in  acelasi timp, actorii pastreaza si cultiva cu sfintenie aproape traditia manuirii papusii.

Teatrul pentru copii si tineret "Vasilache" Botosani a participat la editia a opta a Festivalului Teatrelor de Papusi si Marionete "Puck", la Cluj-Napoca, cu spectacolul "Cum a ajuns Kastanka artista de circ", dupa A.P.Cehov. Regia, scenografia si ilustratia muzicala sunt semnate de Valentin  Dobrescu.

Participarea a fost incununata de succes, fiind distinsi cu Premiul ex aequo pentru valoarea manuirii papusii Teatrul Vasilache din Botosani si domnul Palyi Janos din Ungaria.
Actorii din distributie, care au fost premiati, sunt Anca Stefan, Florin Iftode, Aurica Dobrescu, Marius Rusu, Mihaela Stempel, Valentin Ligi  si Mihaela Nistorica .

"Valoarea manuirii papusii o confera actorii manuitori de papusi. Este un premiu obtinut de fiecare actor in parte si in acelasi timp un premiu de echipa. O singura papusa poate fi manuita de trei actori in unele momente din spectacol", precizeaza Mihaela Nistorica, director adjunct al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache, aflata ea insasi printre actorii premiati la Cluj.

"Ma inclin mereu reverentios in fata talentului! Primiti, va rog, reverenta mea",  se adreseaza public actorul Marius Rogojinschi, facad astfel un gest de generozitate artistica si de solidaritate de breasla, dar si de apreciere a propriilor angajati, in calitatea sa de director al Teatrului "Vasilache".  

Presedintele juriului de la Cluj a fost Ion Parhon, renumit critic de teatru, in timp ce Eugenia Tarasescu Jianu - scenograf, Raluca Tulbure - manager marketing Teatrul "Tandarica", Roxana Croitoru - secretar literar,  si Zsehransky Istvan au fost membrii acestui juriu.

Cea de a doua performanta obtinuta de actorii Teatrului Vasilache s-a petrecut la Festivalul International de Animatie "Gulliver", Galati, editia a XVII-a. Premiul cel mai important al competitiei, obtinut de actorii botosani, vine sa confirme, daca mai era nevoie, profesionalismul, seriozitatea, spiritul de inovatie, dar si responsabilitatea fata de public, de care artistii dau dovada. 

Premiul GULLIVER, acordat artistilor Claudiu Galateanu, Florin Iftode, Tudor Rotaru si Laurentiu Vasilache pentru fantezia, virtuozitatea si creativitatea demonstrate ca regizori, scenaristi si interpreti ai spectacolului "Trimiteti moartea in vacanta", se constituie astfel intr-un succes al trupei, succes survenit intr-o competitie internationala de prestigiu.

"Trimiteti moartea in vacanta" este  un spectacol realizat la Teatrul "Vasilache", in programul "O sansa tinerilor actori", initiat de directorul Marius Rogojinschi.
In ciuda titlului aparent dur, spectacolul trateaza extrem de sensibil, dar si cu foarte mult umor, problema mortii.

Iar faptul ca Teatrul Vasilache si-a dovedit sprijinul si deschiderea artistica, oferind unor tineri actori prilejul de a se manifesta intr-un spectacol, dispunand de mijloacele puse la dispozitie de institutia de cultura, dar si de promovarea si logistica absolut necesare unui astfel de demers, nu a ramas neconsemnat de juriu, care a oferit Teatrului o Diploma pentru strategia de incurajare si sustinere a unor noi generatii de artisti papusari.

Juriul Festivalului International de Animatie "Gulliver" a fost compus din Dan-Marius Zarafescu, teatrolog, presedintele juriului, Maria Mierlut, regizor, Carmen Stanciu, critic de teatru, Zanfir Ilie, consilier local, Radu Iordanescu, realizator TVR.

Totodata, spectacolul a mai beneficiat si de o Nominalizare pentru Premiul de interpretare masculina - Claudiu Galateanu, Florin Iftode, Tudor Rotaru si Laurentiu Vasilache, pentru interpretarea si manuirea personajelor din spectacolul "Trimiteti moartea in vacanta", prezentat de Teatrul pentru Copii si Tineret "Vasilache" din Botosani.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
761

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
202

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...