Actori din Iaşi şi Piatra Neamţ, la Zilele Teatrului "Mihai Eminescu" FOTO

Actori din Iaşi şi Piatra Neamţ, la Zilele Teatrului "Mihai Eminescu" FOTO
Sărbătoarea Teatrului "Mihai Eminescu" Botoşani continuă, în weekend, cu două spectacole ale actorilor din Iaşi şi din Piatra Neamţ! 

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 19.00, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași prezintă spectacolul "Iarna Dragostei noastre", de Nadejda Ptuskina, iar duminică, 16 octombrie 2016, tot de la ora 19.00, Teatrul Tineretului Piatra Neamț aduce pe scena botoşăneană "Vicloeniile lui Scapino", de Molière.

"Iarna dragostei noastre", de Nadejda Ptuskina - Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași 

regia: Emil Gaju
scenografia:  Alina Dincă Puşcaşu

Distribuţia:
Mihaela Arsenescu Werner
Doina Deleanu
Adi Carauleanu
Irina Răduţu

Acest spectacol este, de fapt, o frumoasă poveste de iarnă pentru adulţi. Un spectacol care îţi cerne în suflet, precum o fantastică ninsoare, speranţa, credinţa şi dragostea! Ar mai avea un subtitlu metaforic – Insula Iubirii. Aici, în această Casă, domină iubirea adevărată, cea care nu dispare odată cu trecerea anilor. Nimerind aici, dar deloc întâmplător, un om chinuit de singurătate şi angoase, se debarasează de tot ce este inutil şi obsedant, regăsindu-se pe sine însuşi, regăsind de fapt Iubirea. Altfel care ar fi scopul suprem al existenţei umane, dacă nu acest sentiment sublim ?! E, dacă vreţi, o lungă epistolă teatrală către Moş Crăciun, deoarece evenimentele se petrec între minunatele sărbători de iarnă, Crăciun şi Revelion. 

Să nu încetăm să credem în minuni, s-ar putea ca odată şi odată să vină mult aşteptata  Iarna dragostei noastre. Emil Gaju
Durata: 1h50'




 

"Vicleniile lui Scapino", de Molière - Teatrul Tineretului Piatra Neamț 

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu

Distribuţia:
ARGANTE: Dan Grigoraş
GERONTE: Daniel Beşleagă 
OCTAVE: Florin Hriţcu
LEANDRE: Dragoş Ionescu
ZERBINETTE: Corina Grigoraş 
HYACINTHE: Cătălina Bălălau
SCAPINO: Cezar Antal
SYLVESTRE: Rareş Pîrlog
NERINE: Nora Covali 
CARLA: Ingrid Robu 

Din secolul al-XVII-lea ajung până la noi ecourile unui râs tonic, lucid, curativ: râsul domnului Molière. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, îşi apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: "Datoria comediei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu" (Prima jalbă către rege în apărarea piesei "Tartuffe").

Premiera absolută a "Vicleniilor lui Scapin" a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind  jucat de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie şi a fost puţin reluat în timpul vieţii lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă. Pentru Teatrul Tineretului, "Vicleniile lui Scapin" are o puternică amprentă afectivă, fiind primul spectacol din repertoriul său. Evenimentul a avut loc pe 3 octombrie 1958, regia spectacolului aparţinînd lui David Esrig, iar scenografia fiind semnată de S. Briss. În 1992 piesa revine pe scena TT, în montarea lui Nicolae Scarlat, asistent de regie: Corneliu Dan Borcia, scenografie: Adina Panaitescu.

Iată că tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu îmbracă piesa în haină nouă. Undeva, pe o plajă, unde este fieful tinerilor dezlănţuiţi în distracţie, Scapino şi-a lăsat (în alt secol) pălăria ţuguiată, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca şi s-a îmbrăcat în pantaloni scurţi. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil să te vândă într-o lingură de apă, a rămas acelaşi ca pe vremea lui Molière. Farsa lui Molière a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite funcţii de divertisment, cu doze de bere eliberându-şi vulcanic conţinutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar spiritul ei a rămas acelaşi: zeflemisirea optuzităţii, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile. (Raluca Naclad – secretar literar)

Durata: 1h 30min; Fotograf: Ciprian Iorgu





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
28

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
208

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
164

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...