A murit Viorel Cosma, unul dintre cei mai importanţi specialişti în muzica lui Enescu!

Cele 14 volume dedicate lui  Enescu rămân unele dintre cei importante studii dedicate marelui compozitor.

A murit Viorel Cosma, unul dintre cei mai importanţi specialişti în muzica lui Enescu!

 Viorel Cosma  Foto: Adevarul

Muzicologul Viorel Cosma, unul dintre cei importanţi critici muzicali, specialist în muzica lui Enescu, a murit la vârsta de 94 de ani.

A publicat peste 100 de volume, în limbile română, engleză, germană, rusă, japoneză, cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, precum şi ediţii de critică muzicală şi muzicologie-comparată. Cele 14 volume dedicate lui  Enescu rămân unele dintre cei importante studii dedicate marelui compozitor, scrie Adevarul.

Muzicolog, profesor, lexicograf şi critic muzical, Viorel Cosma a fost doctor în Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Române (1974), premiul internaţional al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor, cu Ordinele Coroana României, Steaua României, Steaua RSR, Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer (2003).

Muzicologul, profesorul, lexicograful şi criticul muzical Viorel Cosma s-a născut la 30 martie 1923 în Timişoara. Studiile muzicale (vioară) le-a început în copilărie la Conservatorul Municipal din Timişoara (1929–1931), continuându-le şi amplificându-le la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1945–1950) cu Mihail Jora, Leon Klepper, Marţian Negrea, Constantin Silvestri, George Georgescu, Ion Dumitrescu, Dimitrie Cuclin, Zeno Vancea etc.

Este Doctor în Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Române (1974), premiul internaţional al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor (de 10 ori, obţinând în 1999 premiul de excelenţă şi în 2004 Marele Premiu), cu Ordinele Coroana României, Steaua României, Steaua RSR, Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer (2006).

A fost profesor la Conservatorul Alberto della Pergola din Bucureşti (1945–1947), la Liceele de Muzică „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” din Bucureşti (1951–1964), la Universitatea Naţională de Muzică şi Universitatea Hyperion din Bucureşti (1951–1999). A desfăşurat o intensă activitate de critică muzicală în presa din România şi din Europa, America de Sud, America de Nord, Africa şi Asia, publicând peste 5.000 de eseuri, studii, articole, recenzii etc.

A participat la numeroase Simpozioane şi Conferinţe de muzicologie în Europa şi SUA, susţinând comunicări ştiinţifice, conferinţe, referate. Este coautor al libretului operetei Lăsaţi-mă să cânt de Gherase Dendrino (1954), reprezentată în România, Germania, URSS Austria, Belgia, Olanda, Bulgaria, Cehoslovacia etc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...