A murit actorul Geo Costiniu

A murit actorul Geo Costiniu
Veste tragica pentru teatrul romanesc! Actorul Geo Costiniu a murit luni seara, la varsta de 63 de ani. Actorul va fi inmormantat sambata.

Din 1974 era actor la Teatrul Odeon, pe care-l considera teatrul sau de suflet si pe scena caruia a interpretat numeroase roluri in piese celebre ca Felix in "Palaria Florentina", vagabondul in "Omul care a vazut moartea" de Victor Eftimiu, Rudi din "Patima rosie" de M. Sorbu, sau nebunul din "Marchizul de Sade " de Doug Wright, in regia Beatricei Rancea.

In film debuteaza in 1972 cu un rol secundar in filmul "Parasutistii" al regizorului Dinu Cocea. Da lovitura in 1978 cu filmul regizat de Timotei Ursu "Septembrie", o drama si o poveste de dragoste absolut superba, unde o are partenera pe Anda Onesa.

"La mine, ucenicia este un pic mai greu de definit, pentru că am inceput să joc la televiziune pe la 8 ani. La o serbare a venit un regizor de la televiziune, m-a văzut, m-a plăcut şi "m-a luat". După care am rămas un fel de copil al televiziunii.

După ce am evoluat in televiziune, la Casa Studenţilor am avut nişte roluri foarte bune. Cam la 14-15 ani, cand jucam la Casa Studenţilor, unde evoluam pe langă studenţii la Teatru, am inceput să iau meseria de actor in serios. A urmat, bineanţeles, Institutul de Teatru, unde am făcut parte dintr-o generaţie bună, printre ultimele bune. Eram la clasa prorectorului George Dem Loghin, el era mai mult cu teoria. Cu practica şi de la care am furat meserie cat incape este regretatul Dem Rădulescu. El era conferenţiar pe vremea aceea, un om extraordinar de sufletist. Mai era şi asistenta Adriana Piteşteanu. Aceasta era formaţia de profesori. Am avut ocazia in anul III să fiu distribuit intr-un spectacol care se juca la Cassandra cu studenţii de anul IV, "Şeful sectorului suflete". L-am avut profesor pe Octavian Cotescu pentru acest spectacol. Profesorii iţi dau indicaţii preţioase, iţi pot spune lucruri folositoare, dar eu am avut marea şansă ca pe toţi aceşti profesori care "m-au avut la mană" să-i văd şi pe scenă. Dacă reuşeşti să faci un fel de medie şi s-o furi, intre ceea ce ţi se spune ca teorie şi ceea ce vezi la profesorul tău jucand pe scenă, este un lucru extraordinar.

Debutul pe o scenă profesionistă l-am avut pe scena Teatrului Bulandra, cand eram student in anul IV, in regia lui Liviu Ciulei. Am făcut apoi un an la Iaşi, unde am lucrat cu o regizoare extraordinar de talentată, care şi-a confirmat talentul de-a lungul anilor, Cătălina Buzoianu. După un an am venit la Giuleşti, unde am avut foarte multe roluri. Dintre acestea, foarte multe au avut peste 400 de reprezentaţii. Am făcut şi regie la viaţa mea, dar tot actoria m-a atras mai mult. Tot să ţin sub tălpi scandura scenei inseamnă mai mult pentru mine. Ca regizor te dai jos de pe scenă şi-l laşi pe actor să-şi facă treaba", marturisea in urma cu cativa ani, in Jurnalul.ro, Geo Costiniu.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoturism cuprins de un incendiu pe o stradă din Dorohoi! FOTO

Miercuri, 22 Noiembrie 2017
864

Un autoturism parcat, miercuri seara, pe o stradă din municipiul Dorohoi a luat foc fiind nevoie de intervenția angajaților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.Mașina, un V...

O ocrotitoare și binefăcătoare a câinilor maidanezi, propusă pentru titlul de Cetățean de onoare al municipiului Botoșani

Miercuri, 22 Noiembrie 2017
2374

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din data de 29 noiembrie va fi și un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare lui Heike Lindlohr, fondatoarea...

Marcela Motoc aduce "Fata din Curcubeu" la Botoșani!

Miercuri, 22 Noiembrie 2017
261

De pe scenele pariziene, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret Botoșani. Un text de Lia Bugnar și o actriță care a străbătut lumea pentru ca într-un târziu ea, lumea, să &icir...