9-10 aprilie 2016, Rogojeşti: Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, Ediția a III-a

9-10 aprilie 2016, Rogojeşti: Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, Ediția a III-a
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani si  Parohia "Nașterea Maicii Domnului" Rogojești, în colaborare cu Primăria Mihăileni și Filiala Rogojești a Uniunii Ucrainenilor din România, organizează Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, Ediția a III-a,  în perioada 9-10 aprilie 2016.

Manifestarea propriu-zisă și-a propus drept  finalitate conservarea meșteșugului încondeierii ouălor axându-se, în primul rând, pe o microzonă ce aparține județului Botoșani, respectiv comuna Mihăileni, sat Rogojești.

Opțiunea instituției în ceea ce privește locul derulării concursului nu a fost întâmplătoare deoarece, în contextul actual, se consideră că mai există posibilitatea de a asigura o longevitate acestui meșteșug tocmai în interiorul unei comunități, unde aproape în fiecare familie acesta se mai practică. Simbolul arhetipal al renașterii naturii, legat de instaurarea primăverii în mitologia universală  sau de momentul  reînvierii Mântuitorului Iisus Hristos în cazul poporului  român, oul,  ocupă un loc aparte în cadrul Sfintelor Sărbători ale Paștelui – oferind posibilitatea meșterilor  să-și materializeze creativitatea prin exersarea meșteșugului de încondeiat.

Măiestria artistică a participanților,  la acest concurs,  invită implicit  organizatorii  să  realizeze  o ierarhizare a acestora în cele două secțiuni: adulți și copii (pe categorii de vârstă)  de-a lungul celor două zile. În acest sens, sâmbătă,  9 aprilie 2016, ora 10,  va avea loc deschiderea oficială  a concursului - secțiunea adulți, continuând duminică,  10 aprilie 2016, ora 11, cu secțiunea copii.    

Timpul destinat desfășurării atelierelor de lucru va permite susținerea unui concert de către Grupul coral "Harisma" al Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi, dar  și a unui moment artistic de către Grupul "Primăvara" din Rogojești.    
Închiderea oficială a manifestării s-a stabilit  duminică, ora 16:00, după vizitarea expozițiilor cu vânzare.
 

P R O G R A M UL FESTIVALULUI- CONCURS DE OUĂ ÎNCONDEIATE
Ediţia a III-a, 9 – 10 aprilie 2016

BISERICA ORTODOXĂ ROGOJEȘTI

Sâmbătă, 9 aprilie 2016

Ora 09:45 – Slujba religioasă
Ora 10:00 – Deschiderea oficială a manifestării
Ora 10:15 – Derularea atelierelor de lucru prin concursul meşterilor populari-secţiunea adulţi
Ora 13:00 – Jurizarea
Concert susținut de Grupul coral "Harisma" al Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Iacob" -  Dorohoi
Ora 13:30 – Premierea meşterilor populari şi înmânarea diplomelor de participare
Ora 14:00 - Expoziţie de ouă încondeiate cu vânzare

Duminică, 10 aprilie 2016

Ora 07:30 – Slujba religioasă (Utrenie, Acatist și Sfânta Liturghie)
Ora 10:00 -  Expoziţie de ouă încondeiate cu vânzare
Ora 11:00 – Derularea atelierelor de lucru prin concursul meșteri populari- secțiunea copii
Ora 13:00 – Jurizare
         Moment artistic susținut de Grupul "Primăvara" - Rogojești
Ora 13:30 - Premierea meşterilor populari şi înmânarea diplomelor de participare
Ora 16:00 – Închiderea oficială a manifestării

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATENȚIE, produs infectat cu Salmonella! Dacă l-ați cumpărat din supermarket, îl puteți returna

astăzi, 17:12
490

Un tip de cereale comercializat în supermarketurile Lidl a fost retras de pe rafturile magazinelor, după ce s-a descoperit că produsul este infectat cu Salmonella, anunţă Autoritatea Naţion...

Ninsoarea de weekend a dat bătăi de cap șoferilor botoșăneni: Nervi în trafic, mașini avariate, victime transportate la spital!

astăzi, 16:40
684

Ninsoarea de martie, care a căzut la Botoșani începând de sâmbătă seară, a creat mari dificultăți șoferilor. În județ s-au înregistrat numeroase accidente soldat...

Județul Botoșani, sub Cod Galben de ninsori și frig până la miezul nopții!

astăzi, 14:45
367

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare COD GALBEN, valabilă artăzi, până la ora 23.00, meteorologii atenționând că în intervalul menționat se vor înregistra ...