Memoria zilei - 7 februarie, nașterea unui Patriarh. VIDEO - Ultima aniversare a PF Teoctist!

Memoria zilei - 7 februarie, nașterea unui Patriarh. VIDEO - Ultima aniversare a PF Teoctist!

Prea Fericitul Teoctist s-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria, apoi la manastirea Vorona din judetul Botosani.

Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie, specialitatea Liturgica, cu calificativul "Magna cum laudae". La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

De-a lungul timpului devine, pe rand, Episcop vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului (1962), Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada (1963), Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei (1973), Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977).

La 31 iulie 1986, dupa moartea Patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de patriarh, iar la 9 noiembrie 1986 a lost ales ca arhiepiscop al Bucurestilor, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

In timpul Patriarhului Teoctist au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare.

In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, PF Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea clerului, dupa numai trei luni.

Prea Fericitul Teoctist s-a savarsit din viata in ziua de 30 iulie 2007, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la Institutul Clinic Fundeni. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu oprirea cordului, ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare. 




 


 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
99

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
58

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...