3 – 9 septembrie 2010 - Săptămâna culturii voronene. VEZI PROGRAMUL!

3 – 9 septembrie 2010 - Săptămâna culturii voronene. VEZI PROGRAMUL!

 IPS TEOFAN  

O săptămână de sărbătoare la Vorona, marcată de numeroase evenimente culturale, dar şi spirituale, culminând cu prezenţa IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care va oficia slujba de Sf. Liturghie mâine, 8 septembrie, când voronenii îşi cinstesc hramul comunei, Naşterea Maicii Domnului.

La Vorona se află în plină desfăşurare Săptămâna Culturii Voronene, care a debutat vineri, 3 septembrie, la Grupul Școlar "Stefan cel Mare și Sfânt", cu manifestarea "Vorona – repere istorice – schiță a monografiei".

Sâmbătă, pe terenul de fotbal "Prodalcom" Vorona a fost programat meciul de fotbal între echipele "Avântul Vorona" și F.C. Botoșani II, dar şi întreceri sportive de cros, de oină, handbal și tenis, Clubul Sportiv Vorona acordând diplome şi premii câştigătorilor.

Pe 5 septembrie, duminică, 05.09.2010, voronenii au fost invitaţi la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" Vorona Centru, pentru a participa la Nunta de aur - întâlnire festivă cu cuplurile familiale care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, ocazie cu care s-a ţinut şi un Tedeum–rugăciune de mulțumire pentru sănătate, longevitate și împliniri în căsătorie. În aceeaşi zi, în sala Așezământului social "Sfântul Nicolae", primarul comunei, Aurel Ştefan, a înmânat diplome și premii de fidelitate, s-au depănat amintiri, invitat special fiind Grupul Folcloric ARCAȘII, care a susşinut un moment artistic.

Luni, Primăria Vorona s-a aflat în dialog cu cetățenii, fiind programate audiențe speciale, cu invitați de la Instituția Prefectului Botoșani, dar şi o dezbatere cu tema: Administrația locală în confruntare cu problemele crizei.

După-amiază, la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" Vorona Centru, Sala de festivități a Așezământului social "Sfântul Nicolae", s-au desfăşurat manifestări pentru copii: "Un penel pentru credință", activități de cerc de pictură cu copii din parohie – coordonator, preot Cristian Ștefan, precum şi întâlnire cu personalități botoșănene și voronene pe tema "Ipostaze ale eforturilor de păstrare a identității comunitare și naționale în condițiile globalizării". A fost prezentată Monografia comunei Vorona, adiția a II- a, de prof. Constantin Rusu. Au avut intervenţii prof. Dumitru Lavric – scriitor, publicist și eseist, Angela Olaru – doctor în etnografie, Prof. Dan Huțu – director Direcția pentru cultură Botoșani, prof. Ion Ilie – director C.J.C.P.T.P. Botoșani.

În semn de omagiu celor ce au dat lumină din lumina lor, au fost acordate diplome dascălilor din Vorona pensionați în 2009 și 2010, fiind totodată pomeniţi şi dascălii și oamenii de cultură care au lucrat  în comuna Vorona.

Ziua s-a terminat cu degustarea de mâncăruri tradiționale specifice în zona Voronei pregătite de elevi de la Grupul Școlar "Ștefan cel Mare și Sfânt" Vorona.

Astazi, 7 septembrie, între orele 08.00 – 11.00, în Piața comunală Vorona are loc Expoziția de animale "Expo Zoo 2010", dar şi expoziții de utilaje și echipamente agricole, expoziții de produse de panificație, de legume și fructe ale producătorilor din comună, din Cooperativa "Cornățelul din Deal". În cadrul manifestării se va proceda la premierea celor mai buni fermieri din comună, momentul bucurându-se de un Concert prezentat de Fanfara "Iacobenii" din Vorona.

După ora 11.00, programul Zilelor Culturii Voronene are următoarele repere:

Orele 11.00 – 12.30 – Primăria Vorona
-întâlnire a fermierilor și a reprezentanților administrațiilor locale din G.A.L. "Valea Siretului de Sus", cu specialiști din instituțiile județene de profil, cu cadre universitare, pe probleme privind "Salvarea agriculturii românești în condițiile integrării și globalizării";
-degustări de mâncăruri tradiționale de sezon la un "pahar de vorbă";

Orele 16.00 – 19.00 – Căminul Cultural Vorona
-Festivalul concurs de muzică populară pentru elevi "Moștenite din bătrâni". Ediția a XXV – a;
-participă copii între 6 și 18 ani din Vorona, Botoșani și județele vecine;
-acompaniază Orchestra de muzică populară "Mugurelul" din Dorohoi, dirijor prof. Marcel Dupu;;
-în recital: Concert prezentat de Orchestra "Mugurelul" cu tineri soliști de muzică populară consacrați și spectacol muzical – coregrafic prezentat de Ansamblul folcloric din Șinca Nouă, județul Brașov.

Miercuri, 8 septembrie 2010

Orele 09.00 – 12.00 – Mănăstirea Vorona
-Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu un Înalt Prea Sfinţitul Teofan – Mitropolit  Moldovei și Bucovinei;

Orele 13.00 – 18.00 – Poiana Mănăstirii Vorona
-spectacol folcloric "La Hram", în cadrul celei de-a XXXVI – a ediție a Festivalului folcloric "Serbările Pădurii";
-participă formații folclorice din G.A.L. "Valea Siretului de Sus", Fanfara de la Forăști din G.A.L. Fălticeni – Suceava, din Șinca Nouă – Brașov, din Flămânzi, din Botoșani, din Republica Moldova și Ucraina;
-invitați de onoare ai festivalului: Orchestra de muzică populară "Rapsozii Botoșanilor" și Ansamblul artistic "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Orele 18.00 – 20.00 – Horă populară cu toți participanții la festival.

Joi, 9 septembrie 2010

Orele 09.00 – 12.00 – Mănăstirea "Sihăstria Voronei"
-Sfânta Liturghie de Hram;
-Pelerinaj la moaștele Sfântului Onufrie;

Ora 17.00 – Mănăstirea Vorona
-întâlnire între reprezentanți ai administrației locale cu fii ai satului, întreprinzători din mediul de afaceri pe tema "Vorona – perspective ale dezvoltării economice".

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
107

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
63

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
66

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...