22 septembrie: Se năștea la Vorniceni călugărul în fața căruia mai târziu s-a închinat Prințul Charles al Marii Britanii!

Bătrânul duhovnic l-a primit cu mare cinste pe prinț. "Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor", a dat mărturie de credință Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie.

22 septembrie: Se năștea la Vorniceni călugărul în fața căruia mai târziu s-a închinat Prințul Charles al Marii Britanii!

Parintele Dionisie Ignat s-a nascut in 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de tarani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Tatal sau, Ioan, a fost un om foarte credincios, dar a murit cand Dumitru avea doar un an si ceva.

Din cauza conditiilor vitrege din timpul Primului Razboi Mondial si de mai apoi, tanarul Dumitru a absolvit doar patru clase primare, de fiecare data fiind premiant, si doi ani de scoala profesionala.

Fiind foarte apropiat de fratele sau Gheorghie, mai mare decat el cu zece ani, Dumitru l-a urmat in viata monahala, mai intai in Romania, incepand din 1923, si apoi la Muntele Athos, trei ani mai tarziu. In timp ce Gheorghie a primit numele de Ghimnazie la Schitul Magura din Moldova, unde a fost hirotonit ierodiacon, Dumitru avea sa devina monah in Muntele Athos.

Cei doi frati au intrat in Sfantul Munte in ziua de 6 septembrie 1926, impreuna cu inca doi tovarasi, veniti si ei de la Schitul Magura. Dumitru avea pe atunci doar 17 ani. Dupa un scurt pelerinaj prin Athos, fratii Ignat incearca sa se stabileasca la Schitul Romanesc Prodromu, dar nu sunt primiti, din cauza problemelor existente in acea vreme la schit.

Impreuna cu un alt calugar roman, schimonahul Sebastian, Parintele Ghimnazie si cu Dumitru imprumuta o suma apreciabila de bani si cumpara Chilia "Bunavestire" de pe teritoriul Manastirii Pantocrator. Pentru a-si putea plati datoria cei doi frati muncesc din greu, timp de trei ani, ca argati la Manastirea Iviru. Desi viata le era foarte aspra, la Chilia "Bunavestire" Dumitru si Parintele Ghimnazie au avut cele mai mari bucurii duhovnicesti, care i-au ajutat sa treaca cu bine peste multele ispite ale demonilor.

In 1927 Dumitru este tuns calugar cu numele Dionisie, iar in 1931 este hirotonit ierodiacon. Dupa moartea staretului lor, parintele Sebastian, fratii Ignat merg in 1933 la Chilia "Sfantul Tihon din Zadonsk" din Capsala, condusa de Staretul Ghedeon Chelaru. Impreuna cu acesta vor prelua din 1937 Chilia "Sfantul Gheorghe" din Colciu, pe care au refacut-o din temelii si de care Parintele Dionisie nu se va mai desparti niciodata. Este facut ieromonah in 1937 la Chilia "Sfantul Tihon" de catre Episcopul Sfantului Munte, Ierotei, iar duhovnic devine in 1945.

Decenii la rand Batranul Dionisie s-a nevoit in tacere urmand exemplul de viata al fratelui sau, Parintele Ghimnazie, care ajunsese la o mare sfintenie inainte de sfarsitul sau pamantesc, in 1965. Dupa moartea Parintelui Ghedeon Chelaru, in 1979, Parintele Dionisie a devenit conducatorul chiliei, avandu-l alaturi pe schimonahul Ioan Sova, celor doi adaugandu-li-se in urmatoarele decenii si alti vietuitori.

Bucurandu-se de-a lungul vietii de sfaturile duhovnicesti ale unor parinti sporiti ca Antipa Dinescu, Elisei Filibiu, Macarie Untan, Ioan Gutu si Dometie Trihenea, Staretul Dionisie a devenit unul din cei mai experimentati parinti duhovnicesti din Sfantul Munte, deopotriva pentru monahii romani, greci sau de alte neamuri, dar si pentru miile de pelerini veniti din intreaga lume ca sa gaseasca la Colciu liniste sufleteasca si sfat duhovnicesc. Batranul Dionisie a trecut la cele vesnice in 28 aprilie/11 mai, 2004, la varsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuti in Sfantul Munte. (Staretul Dionisie. I. Duhovnicul de la Sfantul Munte Ahtos, Editura Prodromos, 2009)


Călugărul și prințul!

Prințul moștenitor al coroanei britanice a devenit o prezență atât de obișnuită în România, încât nimeni nu se mai întreabă ce caută aici și nici de ce vine. Însă prea puțină lume știe că un român, un botoșănean, a avut un rol foarte important în această apropiere a Prințului Charles de România, și mai cu seamă de ortodoxie.

La scurtă vreme după ce a venit prima dată în România, Prințul Charles a ajuns la Muntele Athos. Era în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paști din anul 2000. Prințul britanic a mers la Mănăstirea Vatopedu, unde stareț era Părintele Dionisie Ignat, "bătrânul și orbul", născut pe 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni, județul Botoșani.

Bătrânul duhovnic l-a primit cu mare cinste pe prinț. "Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor", a dat mărturie de credință Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie. O dragoste mărturisită cu evlavie. Și deloc întâmplătoare, pentru că prințul a continuat: "De când am vizitat Biserica Ortodoxă, în sufletul și în inima mea s-a instalat o adevărată bucurie sufletească, mai mult ca înainte de a cunoaste această Biserică". Citeste mai departe Botoșăneanul în fața căruia Prințul Charles al Marii Britanii și-a plecat capul!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

INVITAȚIE de weekend: Mănăstirea Popăuţi, între istorie şi vitregiile ei! FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 16 Iunie 2018
1273

Mănăstirea Popăuţi aşează definitiv Botoşanii, de multe secole,  pe harta mondială a valorilor culturale autentice. O mănăstire modestă ca trăire şi manifestare printre veacurile purtăt...

Cinci ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Iustin Pârvu

Sâmbătă, 16 Iunie 2018
511

-Care este prima imagine pe care o aveți cu Părintele Iustin Pârvu? Ce impact a avut prezența acestui mare om asupra Sfinției Voastre?  Ieromonah Siluan Antoci: Cu mare bucurie vorbim despr...

ȘTEFAN CHIHAIA, uimitoarea poveste a botoșăneanului pentru care VIAȚA este cel mai bun profesor!

Miercuri, 13 Iunie 2018
8723

"Am fost creați să fim fericiți, puternici și sănătoși, însă am uitat cine suntem cu adevărat", ne spune Ștefan Chihaia. Iar atunci când aceste lucruri esențiale ...