20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici VIDEO impresionant de la Chisinau

20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici VIDEO impresionant de la Chisinau
Se împlinesc 20 ani de când Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele veşnice! Cunoscuţii interpreţi care au cântat pentru milioane de oameni rămân vii în amintirea celor care i-au iubit.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.

Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova, scrie jurnal.md.

Parlamentul moldovean a declarat anul 2012 drept Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viața într-un teribil accident care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 1992, în apropiere de localitatea Coşereni, din România.

Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Artiştii şi-au riscat atunci viata, cântând la doar câteva sute de metri de trupele militare ruse. Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii podului de flori dintre Basarabia şi România, în 1990.

VIDEO 1: Ion Aldea Teodorovici - Lasati-ne in pace!

Peste biata noastra huma,
Peste omul necajit,
Vine iar un fel de ciuma,
Vine rosu plebiscit,
Bine nu scapam de una,
Si alta vine peste noi,
Ne ineaca matragauna,
Si un greu strain gunoi

Ref.
Vrem sa traim sub stea albastra,
Cum inimii ii place,

Latinii inimi cum ii place

Lasati-ne in legea noastra,
Lasati-ne in pace,
Lasati-ne o data in pace.

Mosii nostri cu prescura,
Cit aici au vietuit,
Stiau numai de scriptura,
Nu stiau de plebiscit,
Unde-apare a voastra masca,
Numai vrajba semanati,
Faceti sa se razboiasca intre dinsii frati cu frati.

Ref.

Trist e in lumea cea de flanduri,
Trist e graiul cel smintit,
Pe pricazul cel stropsit,
Doamne, tu coboara-ti mila,
Caci ma curma zdrobitor,
Si iubirea cu de-a sila
Si tovarasïa lor.
 

VIDEO 2:
 In seara zilei de 29 octombrie 2012, la împlinirea a 20 de ani de la dispariția militanţilor pentru unirea Basarabiei cu România, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012, la îndemnul grupului "Faptă nu Vorbă", s-au adunat la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău cu flori şi lumânări, după care, cu cântece şi tricolor s-au deplasat la monumentul cuplului Aldea Teodorovici de pe strada Mateevici.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoşănean căutat de poliţie, după ce a dispărut de acasă!

astăzi, 11:34
97

Un bărbat care locuieşte în municipiul Botoşani este de negăsit de mai bine de două săptămâni, familia anunţând dispariţia sa la poliţie.Constantin Baciu, în v&ac...

S-a dat startul lucrărilor la noul spital din municipiul Botoşani - FOTO

astăzi, 11:15
191

Luni s-a dat, oficial, startul construcției noului spital din municipiul Botoşani, constructorul, societatea Victor Construct, demarând lucrările de amplasare a şantierului din curtea Spital...

A ajuns cu mașina în copaci!

astăzi, 10:37
205

Duminică, un bărbat de 26 de ani, din localitatea Şendriceni, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe drumul comunal DC 76 B, de pe raza localităţii Pădureni, pierde controlul asupra dir...