20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici VIDEO impresionant de la Chisinau

20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici VIDEO impresionant de la Chisinau
Se împlinesc 20 ani de când Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele veşnice! Cunoscuţii interpreţi care au cântat pentru milioane de oameni rămân vii în amintirea celor care i-au iubit.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.

Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova, scrie jurnal.md.

Parlamentul moldovean a declarat anul 2012 drept Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viața într-un teribil accident care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 1992, în apropiere de localitatea Coşereni, din România.

Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Artiştii şi-au riscat atunci viata, cântând la doar câteva sute de metri de trupele militare ruse. Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii podului de flori dintre Basarabia şi România, în 1990.

VIDEO 1: Ion Aldea Teodorovici - Lasati-ne in pace!

Peste biata noastra huma,
Peste omul necajit,
Vine iar un fel de ciuma,
Vine rosu plebiscit,
Bine nu scapam de una,
Si alta vine peste noi,
Ne ineaca matragauna,
Si un greu strain gunoi

Ref.
Vrem sa traim sub stea albastra,
Cum inimii ii place,

Latinii inimi cum ii place

Lasati-ne in legea noastra,
Lasati-ne in pace,
Lasati-ne o data in pace.

Mosii nostri cu prescura,
Cit aici au vietuit,
Stiau numai de scriptura,
Nu stiau de plebiscit,
Unde-apare a voastra masca,
Numai vrajba semanati,
Faceti sa se razboiasca intre dinsii frati cu frati.

Ref.

Trist e in lumea cea de flanduri,
Trist e graiul cel smintit,
Pe pricazul cel stropsit,
Doamne, tu coboara-ti mila,
Caci ma curma zdrobitor,
Si iubirea cu de-a sila
Si tovarasïa lor.
 

VIDEO 2:
 In seara zilei de 29 octombrie 2012, la împlinirea a 20 de ani de la dispariția militanţilor pentru unirea Basarabiei cu România, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012, la îndemnul grupului "Faptă nu Vorbă", s-au adunat la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău cu flori şi lumânări, după care, cu cântece şi tricolor s-au deplasat la monumentul cuplului Aldea Teodorovici de pe strada Mateevici.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BMW condus de un bărbat beat, pe contrasens! A lovit trei maşini! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
2037

Bărbatul, de aproximativ 40 de ani, se deplasa la volanul unui BMW, înmatriculat în Suceava, dinspre Colegiul Naţional "A.T. Laurian", iar când a ajuns la intersecţia cu strada Mihail Kogălnice...

Grav accident la Copălău! Trei persoane au fost rănite! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
2026

Un autoturism Audi, condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani, care se deplasa dinspre Botoşani către Iaşi, a pătruns pe contrasens, după ce conducătorul auto a pierdut ...

Incendiu puternic! Apartament cuprins de flăcări într-un bloc din Botoşani, persoane inconştiente transportate la spital! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
6157

În momentul izbucnirii incendiului, proprietarii se aflau în apartamentul situat la parterul unui bloc de pe Aleea Nouă.. Aceştia au ieşit pe casa scării şi au cerut ajutor. Aler...