19 august - 132 de ani de la nașterea lui George Enescu

19 august - 132 de ani de la nașterea lui George Enescu
George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, judeţul Botoşani, fiind considerat cel mai important muzician român. A excelat în ipostaze de compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.    

A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, primind îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru, însă primele sale încercări de compoziţie datează de la vârsta de 5-6 ani.  

Deşi avea numai 7 ani, pleacă la studii la Viena, la Conservator, unde rămâne până în 1894. La vârsta de 8 ani debuzează ca violinist, presa vieneză numindu-l "un Mozart român".    

După absolvirea Conservatorului din Viena, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899).  

La 17 ani începe să dea lecţii de vioară şi susţine recitaluri la Bucureşti. Admirat de Regina Elisabeta a României (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat să cânte la Castelul Peleş din Sinaia. Activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Paris. Întreprinde turnee în mai multe ţări europene, alături de parteneri prestigioşi, ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier.    

În 1936, pe 13 martie, a avut loc la Paris premiera operei Oedip, pe un libret de Edmond Fleg, cu un succes răsunător la public.    

În 1946, în luna aprilie întreprinde un turneu în URSS, unde intră în contact cu personalităţi de primă mână ale muzicii ruse: Dmitri Şostakovici, Aram Haciaturian, Kiril Kondraşin, David Oistrah, Lev Oborin. În luna mai, primeşte la Bucureşti vizita lui Yehudi Menuhin. În luna septembrie, împreună cu soţia sa Maria (Maruca, născută Rosetti-Tescanu, devenită la prima căsătorie prinţesă Cantacuzino), pleacă în turneu în Statele Unite ale Americii. La revenirea în Europa se stabileşte la Paris, din protest faţă de regimul comunist instaurat în România.    

George Enescu se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmormântat la Père Lachaise din Paris.   

VIDEO: Rapsodia Română nr.1 de George Enescu, dirijor Sergiu Celibidache

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuri de muncă la sfârșit de an, pentru șomerii botoșăneni!

astăzi, 16:15
95

Director cu vechime 3 ani, salariu de 8.555 lei! Postul este anunțat de Primăria Botoșani. Și UAMS Săveni angajează director cu vechime minimum 5 ani. Posturi de inngineri, de...

Ei se jură că nu fură... dar jandarmii i-au prins cu un căprior mort în pădure!

astăzi, 15:24
1121

Întâmplarea este adevărată şi s-a petrecut vinerea trecută, în jurul amiezii, în pădurea din apropierea satului Balta Arsă, trei bărbaţi fiind depistaţi de jandarmi ş...

Botoșănean medaliat la Laval. Primarul Cătălin Flutur a primit, de asemenea, insigna de aur și drapelul orașului Laval - FOTO

astăzi, 15:01
135

Printr-un mail primit ieri, concitadiul nostru Vania Atudorei, ne-a anunțat cu emoție că în ziua de 15 decembrie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Primăriei din Laval &...