15 ianuarie, Ziua Luceafărului poeziei românești. Lucruri mai puțin cunoscute despre Mihai Eminescu

15 ianuarie, Ziua Luceafărului poeziei românești. Lucruri mai puțin cunoscute despre Mihai Eminescu

Pe data de 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”, Mihai Eminescu, cunoscut de cititorii români și de critica literară drept „cea mai importantă voce poetică din literatura română”.

Biografia lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani. În anul 1858 a urmat școala primară „National Hauptschule” (Școala primară ortodoxă orientală) la Cernăuți.

 La finalul clasei a III-a este clasificat al 15-lea dintre cei 72 de elevi. Între 1860 și 1861 a fost înscris la Obergymnasium din Cernăuți (liceu german).

Pe data de 16 aprilie 1863 a părăsit definitiv cursurile, deși avea o situație bună la învățătură.

Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. Atunci apare broșura „Lăcrămioare învățăceilor gimnaziști”, și poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, precum și alte creații ale poetului. 

În această perioadă, poetul intenționează să își continue studiile, dar nu își realizează proiectul. Ajunge sufleor și copist. Continuă să scrie poezii, drame, face traduceri din germană.

Între 1869 și 1862 este student la Viena. Urmează ca auditor Facultatea de Filozofie și Drept, dar audiază și cursuri de la alte facultăți.

Între 1872 și 1874 este student la Berlin, iar după această perioadă se întoarce în țară, la Iași.

În 1877 se mută la București, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-șef la ziarul „Timpul”.

Desfășoară o activitate publicistică excepțională, dar i se ruinează sănătatea. (În această perioadă a scris marile sale poeme, precum: Scrisorile, Luceafărul etc.)

În iunie 1883, poetul se îmbolnăvește grav, iar în anul 1889 Mihai Eminescu se stinge din viață, în jurul orei 4 dimineață, la sanatoriul doctorului Șuțu. Două zile mai târziu este înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

14.000 de file de poezii

Mihai Eminescu a publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aș avea) , iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ianuarie 1902.

Lucruri neștiute despre poet

Sunt multe lucruri pe care mulți nu le cunosc despre „Luceafărul poeziei românești”. De pildă, în ciuda problemelor de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morții. Când a fost dus la autopsie, halatul în care murise poetul a fost luat de admiratorii săi, iar aici se afla un carnețel în care erau scrise ultimele sale poezii.

Un alt lucru mai puțin cunoscut despre Mihai Eminescu este faptul că, în vremea în care acesta a scris poezia „Pe lângă ploii fără soț”, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, verișoara lui Caragiale.

În copilărie, Mihai Eminescu obișnuia să își sperie tatăl într-un mod bizar. Mergea în pădure să prindă șerpii și-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi își chema tatăl să vadă ce „pasăre a prins” și stătea deoparte râzând când bărbatul dădea cu ochii de reptile.

Ura matematica. Deși avea o memorie ieșită din comun, cifrele nu îi plăceau deloc. Era foarte pasionat de fotbal și de înot. Lui Eminescu îi plăcea să joace fotbal încă din copilărie, deși nu avea un talent impresionant la acest sport. Talentul lui era mai degrabă la înot, acolo unde îi uimea pe toți cu mișcările sale. Se pare că bălțile de la Ipotești, din copilăria lui, au fost locurile perfecte pentru antrenament.

A vrut să se călugărească. Conform Adevărul.ro, Eminescu i-a cerut lui Maiorescu, pe 23 iunie 1883, să intre la o mănăstire din Bucureşti şi să fie acceptat în rândurile călugărilor. La ce mănăstire și-ar fi dorit să ajungă, nu știe nimeni însă.

Se încuia în cameră zile și nopți pentru a citi. ”Nu mai ajungea nimeni să-i dereticească sau să-i măture prin casă, nici să-i perie hainele sau să-i cureţe ghetele. Răpus de oboseala, el dormea adeseori îmbrăcat şi hainele i se jerpeleau, iar albitura rar primenită şi nelăută i se făcea cocoloş. Barba şi-o uita nerasă şi fiindcă-l supărau ţepii ei, lua biceagul şi pierdut în gânduri sau adâncit în lectură şi-o scotea fir cu fir încât îi rămâneau  pete-n faţă. Când nu mai putea să o ducă aşa, schimba locuinţa, îşi cumpăra haine şi albituri noi, se rădea şi iar se simţea bine”, povestea Slavici despre prietenul său, Mihai Eminescu.

Surse: Unica.ro, wikipedia

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
82

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
45

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
51

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...