16 pași de urmat dacă vrei să crești un cititor înrăit

16 pași de urmat dacă vrei să crești un cititor înrăit
Un cititor înrăit se crește. Pasiunea pentru citit se dezvoltă în timp, cu atenție și dragoste, și mai ales prin exemplu personal. Este știut faptul că lectura îi ajută pe copii să fie mai inteligenți, mai sănătoși și mai bine pregătiți pentru viață. A-i ajuta să devină cititori avizi NU înseamnă a-i învăța să citească, ci a-i ajuta să se bucure de magia lecturii prin expunerea lor la minunate cărți colorate. Iar părinții sunt primii responsabili în sădirea iubirii față de carte.

1.
Explorați împreună lumea literară.
Cu toate că bibliotecile publice pun la dispoziție o gamă destul de largă de titluri, doar 17% din români vizitează o bibliotecă cel puțin o dată pe lună. Procentul scade dramatic dacă vorbim despre mediul rural, unde nu numai că interesul este mai scăzut, dar și dotarea bibliotecilor este mult mai mică. De aceea, depășiți împreună preconcepțiile și obstacolele și mergeți împreună la bibliotecă de câte ori aveți ocazia. Participați la ateliere de lectură, cluburi de lectură sau la lansări de carte. Încurajați copiii să stea de vorbă cu autorii cărților. În cazul în care o întâlnire față în față nu este posibilă, pe YouTube se găsesc o mulțime de videoclipuri cu scriitori și ilustratori care vorbesc despre operele lor. Arătați-le, prin exemplu personal, că lumea literară este fascinantă.

2.
Faceți-le copiilor abonamente la reviste.
Copiilor le place să primească scrisori! Suspansul și curiozitatea dinaintea primirii revistei face cititul mult mai interesant. Urmăriți piața și alegeți acele reviste care le provoacă imaginația și le oferă copiilor informații. Încurajați-i să participe la concursurile din reviste. Astfel, vor citi mai cu atenție revista, pentru a putea îndeplini condițiile din regulamentul concursului, dar vor și aștepta cu mai mare interes următorul număr.

3.
Citiți înainte de culcare.
Acesta este nu numai un timp de calitate petrecut cu familia, dar ajută totodată copiii să se relaxeze după vacarmul zilei și să adoarmă liniștiți. Profitați de ocazie să discutați despre carte, despre morala poveștii, despre sentimentele generate de poveste și, mai ales, aflați dacă povestea a fost pe placul copiilor, pentru a putea alege cărți pe gustul acestora de fiecare dată. Entuziasmul comun între un părinte și copil despre cărți și lectură poate aprofunda interesul copilului în procesul de învățare și dezvoltare a competențelor de citire.

4.
Creați clubul de lectură al familiei
. Poate însă cel mai important predictor al interesului față de lectură al unui copil este nivelul de alfabetizare a mamei: cu cât mama are mai multe studii, cu atât este mai probabil că ea îi va citi copilului ei. Profitați de cinele în familie și discutați despre cărți. Puteți citi cu toții aceeași carte sau fiecare să își aleagă o altă carte, important e să stabiliți de la început regulile clubului de lectură. Astfel impulsionați copiii să vă urmeze modelul – copiii trebuie să vă vadă citind! În cadrul clubului de lectură, povestiți despre autorul cărții, despre acțiunea cărții și, mai ales dacă povestea este inspirată de un caz real, aduceți acest aspect în discuție. În acest fel, copiii învață și să susțină un discurs în fața unui public.

5.
Creați propriile sărbători literare
. Alegeți împreună cu copiii câțiva autori preferați și, de ziua lor de naștere, citiți povești scrise de ei; organizați împreună festivități cu ocazia unor sărbători (fie ele și fictive) care i-au impresionat în cărțile citite.

6.
Creați "spații de lectură" în camera copilului. Lăsați copilul să își găsească poziția preferată de citit și susțineți-l. Fiecare dintre noi se simte relaxat într-o altă poziție, nu suntem cu toții la fel (unii preferă să citească întinși în pat, alții se ghemuiesc într-un colț al camerei etc.). Ca să fie și mai distractiv, le puteți face un spațiu doar pentru citit (găsiți enorm de multe idei pe Pinterest).

7.
Încurajați copiii să citească dându-le alternative.
Sugerați-le mai multe titluri din care să aleagă sau pur și simplu lăsați-i să aleagă între a citi o carte tipărită sau una electronică. Lăsați-i să își aleagă singuri publicul: le pot citi animalelor de companie, fraților, bunicilor sau vecinilor. Dacă citesc non-ficțiune și au întrebări, nu le răspundeți imediat, dați-le surse alternative de informare. Vor fi mai încântați dacă vor găsi singuri răspunsul decât dacă îl vor primi pe tavă.

8.
Stabiliți la început de an cărțile pe care doriți să le citiți
. Lăsați copiii să își aleagă singuri cărțile pe care vor să le citească. Puteți face o listă a acestora și să citiți împreună cărțile în ordinea de pe listă sau puteți să le scrieți titlurile pe bilețele și să introduceți bilețelele într-un borcan, lăsând copilul să extragă câte un bilețel o dată – astfel va fi și mai distractiv pentru ei. Introduceți bilețele "joker" – odată extras jokerul, copilul poate citi orice carte dorește, chiar dacă nu este pe listă. Transformați procesul de selecție într-o joacă.

9.
Stabiliți obiective de lectură.
Obiectivele pot fi legate de volumul de lectură (de exemplu, o carte de 25 de pagini, de 50 de pagini) sau de tipul cărții (de exemplu, carte de benzi desenate, de poezii). Faceți o listă a acestor obiective și bifați obiectivele îndeplinite. Sărbătoriți atingerea obiectivelor. Lăudați-i pentru alegerea de a citi în detrimentul calculatorului și televizorului.

10.
Oferiți cadouri în cărți cu ocazia sărbătorilor sau de zile de naștere.
Încurajați rudele și prietenii să ofere cărți sub formă de cadouri. Explicați-le aria de interes a copilului și ce cărți are/a citit deja, pentru a nu îi dezamăgi cumpărându-le dubluri la cărțile pe care le-au parcurs deja. Lăsați copiii să aleagă singuri cărțile pe care vor să le ofere cadou altor copii. Încercați să împachetați cadourile în hârtie colorată – surpriza va fi mai mare!

11.
Încurajați copiii să facă schimb de cărți cu colegii și prietenii lor.
O metodă inedită de a-i antrena în lectură este să discute pe internet (via Skype, de exemplu) cu rude sau prieteni din alte localități despre cărțile citite și să facă schimb de cărți electronice.

Citeste continuarea pe Hyperliteratura.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
259

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
88

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
280

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...