125 de ani fără Eminescu FOTO

125 de ani fără Eminescu FOTO
Un popor care îl are pe Eminescu, nu poate fi sărac. "Eminescu ne-a făcut bogați prin naștere, bogați prin faptul că-i aparținem, bogați prin faptul că ne aparține" -spunea Nicolae Dabija.

Sfârșitul de săptămână 13-15 iunie 2014, a făcut ca botoșănenii să fie mândri din nou,  că în aceste locuri poetul nostru Mihai Eminescu, s-a născut și a copilărit. Au trecut 125 de ani, de când poetul nostru a trecut în neființă și acest moment a fost marcat și la Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, printr-o serie de activități culturale. Sâmbătă a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie – amfiteatrul Laurențiu Ulici – prima ediție a seminarului cu tema Eminescu și noi, bucurându-se de un real succes.

Duminică, 15 iunie 2014, a debutat cu slujba de pomenire la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil- Ipotești, după care a urmat depunerea de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta Memorialului Ipotești. Coroanele au fost din partea domnului prefect Constantin Macaleți, din partea Școlii Gimnaziale din Ipotești reprezentată prin domnul director Nicolae Maluș și din partea Memorialului Ipotești,fiind reprezentat de domnul manager Jîjîie Miluță.

Printre invitații de seamă care au participat la Zilele Eminescu s-au numărat si senatorul Viorel Grigoraș, viceprimarul Eugen Țurcanu, directorul Centrului de Creație –Aurel Melniciuc, directorul Direcției pentru Cultură – Dănuț Huțu, profesori, studenți și elevi. În cadrul Zilelor Eminescu, eveniment cu tradiție la Ipotești, au avut loc mai multe activități și aici putem menționa expoziția colecționarului Coriolan Chiricheș – Eminescu în numismatică, prezentări de carte și revistă ale scriitorilor si poeților care au fost în directă colaborare cu scriitorul Gelu Dorian.

Printre premiile acordate amintim Premiul Unicat – Eminescu- 125- profesoruluiIoan Pop. "Sunt onorat pentru că acest premiu, mi se acordă pentru poezie, pentru Eminescu […] la 125 de ani, nu putem fi decât elegiari și când spunem melancolie, spunem tristețe dar și seninătate".

Un alt premiu important, l-a obținut prof.univ.dr. Gisele Vanhese (Italia) – fiind premiată pentru Traducerea și Promovarea operei eminesciene în străinătate- 2014, care a reușit "sa surprindă intertextul eminescian, să-l compare pe Eminescu cu alți poeți și scriitori  din lume".

Memorialul Ipotești, a mai pus un lucru de valoare în arhivele sale și anume un film realizat de Ion Eminescu Iacobescu- ultimul descendent al familiei Eminovici. Acest moment, a fost prezentat de profesorul Vania Atudorei, microbiolog roman, specialist de top, directorul Companiei Sterigen din Canada.

Activitățile din amfiteatrul Laurențiu Ulici, s-au încheiat cu un recital extraordinar al violoncelistului Adrian Naidin, moment care i-a încântat pe iubitorii de muzică clasică. De asemenea, s-a putut admira în sala Horia Bernea- expoziția de pictură a maestrului Teodor Valenciuc.
 
Comunicat de presa
Memorialul Ipotesti- Centrul National de Studii Mihai Eminescu 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
224

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
40

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
336

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...