12 ianuarie: A murit românca genială căreia Puccini i-a dedicat Tosca!

Faima dobândită nu a făcut-o să își strice nobilul caracter. Este cunoscut și respectul ei față de divinitate; înainte de fiecare spectacol se ruga și aprindea o lumânare în cabina ei.  

12 ianuarie: A murit românca genială căreia Puccini i-a dedicat Tosca!

Hariclea Darclée

Nu voi face biografia Haricleei Darclée, ci voi aminti ceea ce mi se pare important de știut pentru noi, ca popor din care a răsărit această minunată soprană.  

Hariclea Darclée s-a născut pe 10 iunie 1860, în Brăila, și a făcut studiile de specialitate la Iași și la Paris. Datorită splendorii vocii sale, s-a impus ca primadonna la operele din Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt-Petersburg.  

La Scala din Milano, templul sacru al operei, a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Cimenei din "Cidul" de Jules Massenet. Atunci a fost aplaudată de însuși Giuseppe Verdi (care era atât de faimos încât pe scrisorile ce le primea, nu trebuia adresa, ci putea fi scris doar "Giuseppe Verdi, Italia"). Hariclea Darclée s-a apropiat de Verdi și au devenit prieteni.  

Așa cum am menționat în titlu, Giacomo Puccini a scris opera "Tosca" pentru vocea Haricleei Darclée, iar celebra arie "Vissi d’arte" a fost scrisă la sugestia artistei, pentru că opera era presărată doar cu arii pentru tenor sau duete. Premiera absolută a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la Teatro dell’Opera (Constanzi) din Roma. Presa de a doua zi a susținut că, datorită ariei "Vissi d’arte", "Darclée a salvat Tosca" lui Puccini (a se vedea [2]).

Puccini i-a mai dedicat și opera "Manon Lescaut", pe care soprana a interpretat-o în premieră la Scala din Milano în martie 1897. Alfredo Catalani i-a dedicat opera "La Wally" (din care amintim minunata arie "Ebben? Ne andrò lontana") și Pietro Mascagni i-a dedicat opera "Iris" (pentru repertoriul complet al Haricleei Darclée se poate consulta [4]).    

În "Enciclopedia dello Spettacolo", în dreptul numelui ei scrie: cea mai mare cântăreaţă a lumii timp de 25 de ani, iar o publicație italiană din august 2013 o numește Primadonna più prestigiosa del teatro lirico mondiale e caposcuola dell’esecuzione vocale romantica internazionale - verista, durante il trentennio 1882 – 1918 [1].  

Faima dobândită nu a făcut-o să își strice nobilul caracter. Este cunoscut și respectul ei față de divinitate; înainte de fiecare spectacol se ruga și aprindea o lumânare în cabina ei.  

Hariclea Darclée, prin munca și integritatea sa, rămâne peste ani un exemplu demn de urmat. Formulând în maniera lui Einstein, spunem că înainte de a fi o femeie de succes, Hariclea Darclée a fost o femeie de valoare. Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că astfel de modele sunt pe cale de dispariție iar mass-media nu mai este interesată de ele, de memoria lor, ci promovează nulități (intelectuale, culturale, morale, etc).

A încetat din viață pe data de 12 ianuarie 1939.

Asist. univ. Alexandru Negrescu  

 

Bibliografie și recomandări [1]

http://www.beniculturali.it/mibac/export/MiBAC/sito-MiBAC/Contenuti/MibacUnif/Eventi/visualizza_asset.html_187880430.html

[2] http://historia.ro/exclusiv_web/general/articol/hariclea-darclee-prima-floria-tosca-istorie

[3] http://jurnalul.ro/special-jurnalul/farmecul-tulburator-al-unei-voci-570872.html

[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Hariclea_Darcl%C3%A9e

[5] http://ziare.com/cultura/documentar/mandru-ca-sunt-roman-hariclea-darclee-soprana-careia-puccini-i-a-dedicat-opera-tosca-1200950

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
2

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
19

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1448

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...