10 Mai, zi declarată prin lege sărbătoare naţională în România!

Prin Legea nr. 103/2015 s-a stabilit că 10 mai se sărbătoreşte anual la nivel naţional, iar Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul şi celelalte autorităţi centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

10 Mai, zi declarată prin lege sărbătoare naţională în România!

Începând din 2016, 10 mai este considerată în mod oficial zi de sărbătoare naţională, însă salariaţii nu primesc liber cu această ocazie.

Prin Legea nr. 103/2015 s-a stabilit că 10 mai se sărbătoreşte anual la nivel naţional, iar Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul şi celelalte autorităţi centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Conform expunerii de motive ce a însoţit legea în procedura parlamentară de dezbatere şi adoptare, data de 10 mai are o importanţă deosebită pentru ţara noastră, deoarece în această zi a început domnia lui Carol I, a fost încoronat primul rege al ţării şi a fost proclamată Independenţa de Stat.

Totuşi, Legea nr. 103/2015 nu aduce nicio modificare Codului muncii, astfel că 10 mai rămâne în continuare o zi lucrătoare.

Răzvan Codrescu: "10 Mai a fost, pînă în 1947, Zi Națională a României, numită Ziua Regelui sau Ziua Regalității. La 10 mai 1866 s-a suit pe tronul țării Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (întîi cu titlul de domnitor, pînă în 1881, apoi cu cel de rege), cel ce a domnit mai mult decît însuși Ștefan cel Mare și Sfînt (48 de ani: 1866-1914) și sub care a prins chip România modernă. Tot la 10 mai, în 1877, Senatul României a proclamat independența față de Imperiul Otoman. Lui Carol I i-au urmat în scaun Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), sub care s-a făcut România Mare (1 Decembrie 1918, astăzi Ziua Națională), apoi Mihai I (sub regență), Carol II și din nou Mihai I. Comuniștii au abolit monarhia (30 decembrie 1947) și au căutat să-i șteargă memoria, dar România postcomunistă, deși n-a fost vrednică de restaurarea monarhiei (adică de reintrarea pe făgașul firesc al istoriei noastre), cinstește din nou în mod oficial, din 2015, ziua de 10 Mai, chiar dacă legea de reinstituire a sărbătorii nu-i precizează denumirea".


Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională
 
Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională, publicată în Monitorul Oficial nr. 336 din 18 mai 2015 (M.Of. nr. 336/2015).
 
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
 
Art. 1.
 
Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare naţională.
 
Art. 2.
 
(1) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea zilei prevăzute la art. 1.
 
(2) Fondurile necesare pentru sărbătorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
 
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu-Ştefan Zgonea         
 
Preşedintele Senatului, Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu
 
Bucureşti, 14 mai 2015.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
20

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
168

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
55

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...