"Folclorul botoşănean a mai câştigat un interpret de valoare, pe Adelina Fulga" FOTO, VIDEO

 "Folclorul botoşănean a mai câştigat un interpret de valoare, pe Adelina Fulga" FOTO, VIDEO

ADELINA FULGA

Adelina Fulga este o interpretă creativă, cu o muzicalitate firească, naturală, a vocii, în tonalităţi deseori greu de stăpânit chiar şi de către artiştii cu experienţă. Însă Adelina Fulga are meritul de a şti să "domesticească" sunetul, când să îl rostogolească şi când să îl închidă în înduioşătoare vibraţii.

Un album purtând semnătura Adelinei Fulga era nu doar aşteptat, ci şi necesar folclorului moldovenesc. "Bine-o fost la mama fată" ne aduce o suită de melodii cărora artista le conferă valoare prin calitatea interpretării, timbrul personal inconfundabil, grav, prin sensibilitatea aparte, dar surprinde, totodată, prin prospeţimea versurilor, graiul moldovenesc autentic, fior al folclorului nealterat, păstrător de tradiţie.

Am ascultat-o cântând excepţional muzică uşoară. Apoi, la fel de excepţional, s-a avântat în melosul popular, trecând convingător în specificul folcloric şi conducând cu profesionalism cântecul, însă păstrând întotdeauna echilibrul dintre bun simţ şi spectacol scenic. Şi sunt convinsă că, dacă ar aborda o arie de Verdi sau de Puccini, am vedea în Adelina Fulga şi un veritabil artist de muzică clasică!

Albumul de debut, purtând denumirea "Bine-o fost la mama fată", cuprinde 14 melodii ale căror texte poartă semnătura Adelinei Fulga, compozitorul şi responsabil de aranjamentele orchestrale fiind Ion Oloieru.

"Colaborarea cu Ion Oloieru a fost una minunată, pentru că acest creator extraordinar a ştiut să găsească atât în privirea, cât şi în vocea mea, melodiile care se potrivesc cu timbrul meu vocal, şi astfel să îmi pună în valoare calităţile vocale. Este un om modest, foarte înzestrat, pe care îl respect şi îl admir şi căruia îi datorez întregul album, pentru că mi-a dat curaj, încredere şi prin el au reuşit şi versurile pe care le-am compus eu să capete un contur frumos, luminos", ne-a mărturisit Adelina Fulga.


"Am vrut să placă multor oameni şi să le aduc un zâmbet pe faţă"

Miercuri, 30 septembrie, în cadrul natural al Popasului Cucorăni şi în aerul mirific de toamnă, Adelina Fulga şi-a lansat CD-ul de debut, un eveniment care a ieşit din tiparele obişnuite. Lansarea a fost gândită în două părţi. Prima parte a fost dedicată artiştilor tineri: Dănuţ Onoiu, din Suceava, Ciprian Petroaie, din Suceava, Iustina Ieremia, din Botoşani, Andrei Dumbravă şi Ionuţ Scripcariu, din Botoşani, Diana Sârbu, din Bacău, Ion şi Veaceslav Bînzari, Chişinău, Andrei Bălan, din Iaşi. Cea de-a doua parte a fost dedicată artiştilor consacraţi, artista invitând alături oameni pe care îi consideră modele artistice şi de viaţă: Oleg şi Lucia Sacaliuc, Ion şi Claudia Oloieru, Constantin Bahrin, Laura Lavric, Liliana Savin şi Elena Mândrescu.

"Îmi doresc mult ca această lansare să lase o dâră de lumină, un strop de soare atât în sufletele celor tineri, cât şi în sufletele celor consacraţi care m-au încurajat şi îmi apreciază munca. Eu sunt conştientă că mai am de lucrat, probabil că dacă nu am avea acest spirit critic probabil că am pluti şi nu am şti să ne estimăm adevărata valoare. Tind să cred că îl am şi îl păstrez cu mare sfinţenie", spune artista la lansarea primului său album.

"Bine-o fost la mama fată" este un început. Un pas curajos, o privire îndrăzneaţă spre un viitor care se anunţă a fi cel puţin la fel de frumos pentru o artistă care îşi asumă nu doar statutul de cântăreţ, ci şi pe cel de trăitor în arta românească.

"Vreau ca lumea să audă de acest album, să îl văd la TV şi, de ce nu, să fie auzit la radio. Îmi doresc să fiu apreciată sincer, să ştiu că oamenii ascultă muzica mea şi că au o reacţie. Pentru că acesta a fost scopul, să stârnesc o reacţie: un zâmbet, o lacrimă chiar, pentru că albumul acesta cuprinde un cumul de stări, de la nostalgie la veselie, sunt stări pe care eu le trăiesc. Am vrut să placă multor oameni şi să le aduc un zâmbet pe faţă", spune cu sclipire în privire Adelina Fulga.


"Folclorul botoşănean a mai câştigat un interpret de valoare, pe Adelina Fulga"

Ion Oloieru, compozitorul care i-a dat încredere Adelinei Fulga, şi-a exprimat admiraţia pentru talentul şi sensibilitatea tinerei artiste.

"Astăzi asistăm la un eveniment frumos, remarcabil, pentru că face un pas mare, dar sigur, în lumea artei interpreta Adelina Fulga, o interpretă cu care am colaborat la realizarea acestui prim album al ei. Face un pas cu dreptul, este un material foarte reuşit. Aş putea să remarc faptul că este o fire foarte sensibilă, ştie să asculte toate sfaturile şi îndemnurile. Scrie versuri minunate, se cunoaşte darul nativ, dar se cunoaşte şi şcoala. Fără muncă şi o şcoală adecvată e greu. Trebuie să cunoşti puţină gramatică, trebuie să cunoşti puţină poezie românească şi universală ca să te poţi afirma. Să ai un bagaj de cuvinte, să citeşti mult. Nu poţi numai cu darul nativ să faci versuri, să faci muzică la nivel de performanţă. Este nevoie de şcoală care, îmbinată cu darul nativ, duce la succes. Îi doresc Adelinei un drum curat, fericit, norocos. A făcut un pas mare şi este în lumea selectă a muzicii. Mă bucur că folclorul botoşănean a mai câştigat un interpret de valoare, pe Adelina Fulga", spune Ion Oloieru.

O altă artistă apreciată a Botoşanilor, Elena Mândrescu, s-a aflat alături de Adelina la lansarea primului album. "Pe Adelina o cunosc de copil. Era un copil serios, şi iată că a devenit o tânără serioasă. Am avut încredere încă de la început în talentul Adelinei, pentru că am avut curajul să o duc la o prima emisiune tv, la postul Naţional. A fost o emisiune-concurs, s-a prezentat foarte frumos. Cred că avea 14 ani. Am dus două fetiţe de aici, pe Adelina şi pe Iustina Ieremia. Este un moment frumos pentru ea, este primul CD, ştiu ce emoţii sunt în sufletul ei, am trecut prin asta. Nu o să-i dau sfaturi, o să-i spun să cânte aşa cum simte ea. Cântecul trece prin sufletul tău şi nicio şcoală nu poate să te ajute. Trebuie să ţii cont de arta de a deschide gura, de a emite sunetul, sunt lucruri de care trebuie să ţii cont. Dar modul de a interpreta, de a alege repertoriul, Adelina ştie asta, pentru că este o fată inteligentă, o fată care a studiat. Îi doresc succes, multă seriozitate, fără invidii, că atunci şi Dumnezeu ajută".

Adelina Fulga evoluează de câţiva ani în Formaţia Rapsodia, alături de alţi doi iubiţi artişti, Lucia şi Oleg Sacaliuc. Emoţionaţi, cu zâmbet sincer în privire, cei doi violonişti i-au pregătit Adelinei Fulga şi o surpriză: o poezie specială.
 
"Îi dorim Adelinei multă sănătate, la mai mult şi la mai mare. O cunoaştem pe Adelina de copilă, de când a participat la concurs la Moştenitorii. Apoi ne-am cunoscut mai bine, deoarece am început să cântăm împreună în formaţia Rapsodia Botoşani. Ne face mare plăcere şi bucurie că am întâlnit o fată ca ea. Abordează mai multe genuri de muzică, nu numai muzica populară. Are o voce superbă, place tuturor. Este o fată cu suflet mare, foarte bine educată, şi în mpd deosebit îi felicităm şi pe părinţii Adelinei. Este foarte muncitoare, ceea ce e mai puţin întâlit la tinerii de azi.Un om deosebit. Îi dorim multă putere, mult succes pentru al doilea album şi inspiraţie", au spus Lucia şi Oleg Sacaliuc.  

Liliana Savin îşi aminteşte de Adelina pe când aceasta era o copilă, la Dorohoi, sub îndrumarea profesorului Marcel Dupu. "O cunosc pe Adelina chiar de la începuturi, când era un mic copil şi activa la Clubul Copiilor, la Dorohoi, sub îndrumarea prof. Marcel Dupu. Are o voce frumoasă, a reuşit să îşi creeze propriul stil de interpretare. A început frumos, pas cu pas, a adus în faţa publicului câte un cântecel, publicul a avut timp să îi asculte melodiile, să le ştie. Astăzi asistăm la această lansare de album, album ce poartă numele unui cântec. Drumul Adelinei de acum încolo va fi unul şi mai frumos, cu realizări şi bucurii sufleteşti. Este o fată frumoasă şi foarte talentată. Ştie să vorbească foarte frumos, a studiat şi se joacă cu cuvintele".  


Trăire de o clipă, o clipă unică şi irepetabilă

O vreme, în anii din urmă, am aşteptat-o pe Adelina Fulga să păşească în breasla noastră, a jurnaliştilor. O urmăream de mai bine de cinci ani, din vremea când, elevă la Dorohoi, uimea o ţară întreagă. Premiantă la olimpiada internaţională de română, creatoare de poeme, inteligentă, cu o ţinută curajoasă, dar îmbrăcată într-un bun simţ exemplar, cânta muzică uşoară, apoi şi muzică populară. Facultatea de Jurnalism a apropiat-o şi mai mult de universul valorilor folclorice, dar i-a mai adăugat ceva: forţă în Cuvânt.

Am înţeles, apoi, că Adelina Fulga ESTE jurnalist, şi încă unul de excepţie. Care creează şi transmite mai departe fărâme de viaţă. Şi niciun reportaj, nicio emisiune din lumea asta nu pot egala cele câteva minute de cântec pentru care Adelina Fulga se documentează, adaugă versul propriu, studiază atitudinea potrivită melodiei, alege costumul potrivit, conferă încărcătură afectivă pe măsura bucuriei sau a tristeţii, în dimensiunea dorului sau a suferinţei. Pentru că asta este muzica populară: trăire de o clipă, iar clipa este unică şi irepetabilă.   

(Florentina Toniţă)

Foto: Ionuţ Iosub
 












 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
82

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
45

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
51

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...