Cinstirea Sfântului Ioan Iacob în Moldova

 Cinstirea Sfântului Ioan Iacob în Moldova

Sfântul Ioan Iacob este cinstit astăzi, 5 august, prin rugăciune în mai multe biserici din Moldova. Pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi în număr mare la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Iacob“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ au debutat ieri, 4 august, Sărbătorile sfinţilor nemţeni, prin oficierea slujbei Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob. Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

În biserica seminarului nemţean este adăpostită o raclă în care se află, pe lângă alte odoare, degetul mic al Sfântului Ioan Iacob, dăruit de către Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când s-a făcut proclamarea solemnă a canonizării Sfântului.

Zi de sărbătoare este astăzi în Parohia Crăiniceni - Păltiniş, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, satul natal al Sfântului Ioan Iacob. Aseară s-a oficiat Vecernia, iar astăzi, 5 august 2017, în altarul de vară al parohiei, s-a săvârşit Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi Sfânta Liturghie.

După cum a relatat pentru Ziarul Lumina părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, la final a avut loc procesiunea de la Biserica „Sfânta Treime“ la casa Sfântului Ioan Iacob.

Biserica cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare“ şi „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul 2 Iaşi, îşi serbează azi hramul de vară.

Tot azi, este hram la Biserica „Sfântul Ioan Iacob“ din Botoşani şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob - Hozevitul“ din Dorohoi. Sărbătoarea hramului instituţiei a fost marcată atât în plan liturgic, precum şi în plan cultural artistic. După Sfânta Liturghie, a avut loc un recital de poezie şi muzică religioasă şi a fost vernisată o expoziţie de icoane, după cum a menţionat părintele profesor Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...