Record de cereri pentru proiecte europene depuse de tinerii botoşăneni ce vor să înceapă o afacere în agricultură

Botoşănenii au depus cele mai multe cereri de finanţare europeană pentru programul "Instalarea tinerilor fermieri", potrivit datelor prezentate, miercuri, de reprezentanţii centrului judeţean AFIR. 

 

Record de cereri pentru proiecte europene depuse de tinerii botoşăneni ce vor să înceapă o afacere în agricultură

Astfel, pentru măsura menţionată, la nivelul judeţului Botoşani au fost depuse 257 de proiecte, cele mai multe din zona Moldovei, însă au fost acceptate la plată 127, cu o valoare totală de 5.250.000 de euro.

Principalul motiv a fost că valoarea solicitată de antreprenori a depăşit de două ori valoarea alocată. Pentru a departaja proiectele depuse s-au utilizat criteriile privind domeniile prioritare, respectiv IT, tehnologia informaţiei, textile şi pielărie şi industria creativă. Deja proiectele selectate au primit o primă tranşă de fonduri în valoare de 3.937.500 de euro.  

Multe proiecte au fost depuse şi pe măsura de sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Mai exact, au fost depuse 145 de solicitări, dintre care 22 au primit finanţare, restul fiind în evaluare. 

Angajaţii AFIR Botoşani susţin că în acest an absorbţia fondurilor europene este mai ridicată ca anul trecut, însă trebuie ţinut cont că anul 2016 a fost unul de tranziţie şi majoritatea liniilor de finanţare s-au lansat în acest an. La nivel naţional s-a depăşit ţinta plăţilor de 1,4 miliarde de euro fiind totalizate plăţi de 1,55 miliarde de euro. 

"Avem publicat pe site un model de plan de afaceri şi oricine poate intra acolo şi să îşi întocmească propriul plan şi să trimită proiectul online.Cine are cunoştinţe de IT îşi poate depune singur proiectul, mai ales că la cele forfetare cheltuielile de consultanţă nu sunt eligibile. Avem beneficiari care şi-au făcut singuri planul de afaceri. În general sunt persoane de până în 40 de ani. Văd o întoarcere a tinerilor care au lucrat în străinătate şi acum au făcut proiecte şi lucrează pentru ei", a declarat Mirela Câmpanu, şeful Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Botoşani. 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
97

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
610

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
215

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...