Mielul de Paști, tot mai greu de găsit. Tradiția se mută în supermarket!

Mielul de Paști, tot mai greu de găsit. Tradiția se mută în supermarket!

Mai sunt câteva zile până la marea sărbătoare de Paști, iar în Piața Centrală din municipiul Botoșani nu găsim producători locali care vând miei. După tradiție, botoșănenii vor să aibă pe masa de Paști carne de miel, pe care sunt nevoiți să o procure din supermaket sau direct de la fermieri. 

În municipiul Botoșani nu există un spațiu în zona Pieței Centrale unde cumpărătorii să poată alege mielul în viu, ca apoi să fie sacrificat, cetățenii fiind nevoiți să se deplaseze la stânele și fermele din județ.

Supermarketurile sunt o alternativă pentru consumatori, dar prețurile sunt mari și carnea este, de cele mai multe ori, din import. În acest fel se creează un întreg mecanism prin care botosănenii ajung să cheltuiască mai mult pentru masa de Paști, iar fermierii locali nu se pot dezvolta.

Sunt însă și persoane care s-au obișnuit să cumpere de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Popăuți, unul dintre puținele locuri unde cetățenii pot veni să își aleagă mielul dorit care să fie și sacrificat într-un cadru permis de legislație.

Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, spune că regretă faptul că în Piața Centrală nu există un loc în care fermierii din județ să poată veni pentru a-și valorifica marfa și că o parte din hala de brânzeturi și lapte este folosită pentru a vinde alimente din Republica Moldova.

”De-a alungul anilor, Hala de lapte a fost cu destinație pentru producători, unde valorificau carnea, laptele, brânza. Am avut o discuție cu directorul Direcției Agricole și i-am recomandat înființarea unui punct de sacrificare și depozitare la Hala centrală, pentru că este nevoie de sursa de apă și canalizare", a specificat Ionică Nechifor.

Directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți își propune ca pe viitor să organizeze lângă stațiune un târg autorizat, loc în care fermierii pot veni cel puțin în perioadele când consumul cărnii de miel și oaie sunt mai crescute, să își poată amenaja spații și să fie și un loc mai accesibil pentru locuitorii municipiului Botoșani. Ionică Nechifor este de părere că sunt necesare aproximativ 20 de puncte de sacrificare pentru producția care există la nivel local.

De partea cealaltă, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani a transmis un raport privind modul de respectare a normelor sanitar-veterinare privind sacrificarea mieilor, astfel:

Sacrificarea mielor destinați consumului public se poate realiza numai în abatoarele autorizate, carcasele se marchează cu ștampilă, abatorizarea și comercializarea este permisă numai în locuri autorizate sau înregistrate sanitar veterinare, produsul fiind însoțit de certificat de sănătate publică veterinară. 

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza în locuri special amenajate temporar, numai în cazul în care există solicitarea scrisă din partea unor primării/prefectură, pentru organizarea unor astfel de locuri unde mai mulți fermieri locali, pot sacrifica mieii proprii.

"Până în acest moment (vineri, 30 martie 2018, nota red.), la nivelul județului Botoșani nu a fost înregistrată vreo cerere de înființare a unui centru temporar de sacrificare miei", a precizat Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani, conform raportului prezentat în cadrul Colegiului Prefectural de la sfârșitul lunii martie.

 

 

Spune-ne opinia ta