Judeţul Botoşani stă cel mai bine, teoretic, la capitolul şomaj comparativ cu celelalte judeţe din regiunea Moldovei!

În statistici judeţul Botoşani stă cel mai bine la capitolul rata şomajului, având cel mai mic procent dintre judeţele Moldovei. Specialiştii spun că realitatea este alta.

Judeţul Botoşani stă cel mai bine, teoretic, la capitolul şomaj comparativ cu celelalte judeţe din regiunea Moldovei!

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, în luna decembrie 2017 rata şomajului în Botoşani era de 3,52%, reprezentând raportul dintre numărul şomerilor şi populaţia activă. Cea mai mare rată a şomajului în regiune este la Vaslui, 10,19%, însă specialiştii spun că situaţia nu este reflectată cu exactitate de statistici. Pe locul doi în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al şomajului este Teleorman: cu o rată de 10,02% a şomajului, în judeţul situat la o distanţă de aproximativ 80 km de Capitală există aproape 15.000 de şomeri. 

În regiunea Moldovei, Suceava are o rată a şomajului de 5,34%, Iaşi, 4,14%, Bacău, 6,64%, Neamţ, 4,96% şi Galaţi 7,86%.

Spre exemplu sunt luaţi în considerare ca şomeri cei care beneficiază de ajutor de şomaj sau cei care se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă, în condiţiile în care sunt mii de persoane care nu au un loc de muncă stabil, însă nu sunt în nici una dintre cele două situaţii. 

Asistaţii sociali sunt iarăşi o categorie care nu intră în evidenţele şomerilor, deşi nu au un loc de muncă şi de cele mai multe ori nici nu caută, pentru că banii veniţi de la stat ar fi pierduţi. 

De asemenea, foarte mulţi botoşăneni pleacă cel puţin sezonier peste graniţele ţării, însă nici acolo nu au un loc de muncă stabil şi se întorc la diferire perioade acasă. 

Spastica întocmită de Ziarul Financiar arată că judeţul cu cel mai mic şomaj din ţară este Ilfov, cu 0,64%.  De asemenea, în Timiş rata şomajului este de 1% (3.540 de şomeri), în Arad de 1,5% (3.245 de şomeri), iar în Municipiul Bucureşti şomajul este de 1,53% (cu aproape 18.300 de şomeri înregistraţi)

La nivel naţional, rata şomajului la finalul lunii decembrie a anului trecut a fost de 4,02%, ceea ce înseamnă că existau aproximativ 351.000 de şomeri la nivelul întregii ţări. Dintre aceştia, numai 21% (adică aproape 73.000 de persoane) primeau indemnizaţii de şomaj, restul fiind în evidenţele agenţiei de ocupare pentru că îşi doresc ca acestea să îi ia în calcul atunci când apar oportunităţi de noi locuri de muncă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
354

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
50

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
68

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...