Important! Atestatul de întreprindere socială se poate obține de la AJOFM Botoșani!

Important! Atestatul de întreprindere socială se poate obține de la AJOFM Botoșani!
Întreprinderile sociale pot obține atestatul de la AJOFM Botoșani, act care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene! În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani funcţionează Compartimentul Relaţii cu Angajatorii şi Economie Socială, care are printre alte obligatii şi atribuţii de atestare a întreprinderilor de economie socială, potrivit prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
 
Economia socială reprezintã ansamblul activitãtilor organizate independent de sectorul public, al cãror scop este sã serveascã interesul general, interesele unei colectivitãti si interesele personale nepatrimoniale, prin cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinând grupului vulnerabil si producerea si furnizarea de bunuri, prestarea de servicii si executia de lucrãri. 
 
Întreprinderile sociale pot fi: societătile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociatiile si fundatiile, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societãtile agricole, orice alte categorii de persoane juridice care respectã, conform actelor legale de înfiintare si organizare, cumulativ, definitia si principiile economiei sociale prevãzute în prezenta lege.

Activitatea de economie socialã presupune atestarea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție de cãtre AJOFM Botoșani. 

Atestatul de întreprindere socială se acordã întreprinderilor sociale care dispun, prin actele de înfiintare si functionare, respectarea urmãtoarelor criterii:
 
-actioneazã în scop social si în interesul general al comunitãtii; 
-alocã minimum 90% din profitul realizat scopului social si rezervei statutare; 
-se obligã sã transmitã bunurile rãmase în urma lichidãrii cãtre una sau mai multe întreprinderi sociale; 
-aplicã principiul echitãtii sociale fatã de angajati, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferente care sã depãseascã raportul de 1 la 8.
 
În vederea obtinerii atestatului, persoanele juridice de drept privat, trebuie sã depunã sau sã transmitã prin postã, cu confirmare de primire, la AJOFM  Botoșani urmãtoarele documente:

-cerere pentru acordarea atestatului, completatã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 (la normele metodologice) sau, dupã caz, în anexa nr. 6 (la normele metodologice) în situatia în care se solicitã concomitent si acordarea mãrcii sociale; 
-actele de înfiintare si functionare care demonstreazã faptul cã activitatea desfãșuratã are scop social. 

Informații suplimentare se pot obține de la sediul AJOFM Botoșani, strada Colonel Tomoroveanu et.2 cam,227 nr.2 sau la tel.0231536791.
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
851

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
100

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...