Botoşani: Blocuri ridicate în municipiu în următorii ani, prin investiţii private, dar contestate de vecini

Se construieşte la Botoşani şi probabil s-ar construi mai mult dacă politica fiscală, acea "ţopăială fiscal- bugetară", despre care vorbea preşedintele Iohannis, ar deveni predictibilă. În municipiu sunt investitori gata să-şi pună banii la bătaie pentru unităţi locative, chiar şi în ciuda contestatarilor. Aceştia luptă mai mult cu vecinii cărora nu le convin viitoarele construcţii decât cu autorităţile.

Botoşani: Blocuri ridicate în municipiu în următorii ani, prin investiţii private, dar contestate de vecini

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în luna mai, de referinţă, au fost eliberate 55 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale. Aceeaşi sursă arată că în primul trimestru al acestui an au fost terminate 88 de clădiri rezidenţiale- 41 în urban şi 47 în rural, mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau finalizate 59 de unităţi locative.

Consiliul Local primeşte solicitări de aprobare a unor investiţii în locuinţe, documentaţiile urmându-şi cursul firesc. De exemplu, un investitor și-a anunțat intenția de a ridica un bloc într-o zonă centrală a municipiului Botoșani. Terenul, aflat în spatele Bisericii Sfântul Ilie, va fi ocupat de un bloc cu parter şi trei etaje. În prezent, spune viceprimarul Marian Murariu, proiectul se află în faza de dezbatere publică, iar vecinii din zonă au contestat în primă fază proiectul, dorindu-şi un spaţiu de joacă pentru copii. Ca atare, investitorul şi-a schimbat planurile.

"Deşi nu este obligat, pentru că terenul este proprietate privată, investitorul va face şi un mic părculeţ de joacă şi va ceda din proprietatea lui şi o alee de acces auto pentru a fluidiza traficul din zonă. Practic, investitorul a fost dispus ca după ce se construiesc cele trei scări să cedeze aleea primăriei, pentru a se putea circula. Proiectul a fost aprobat în CL, are toate avizele şi i s-a semnat şi autorizaţia de construcţie, iar cetăţenii din zonă sunt mulţumiţi", explică viceprimarul Marian Murariu. În plus, investitorul a schimbat soluţia tehnică şi a inclus şi câteva locuri de parcare la subsol şi lângă bloc.

Un alt bloc se va ridica, probabil, în spatele Spitalului Judeţean Mavromati, peste drum de Biserica Vovidenia.

"Acolo s-a dat un aviz de oportunitate preliminar şi acea documentaţie este în dezbatere publică. Din câte ştiu, nişte vecini au făcut o contestaţie referitoare la nişte distanţe, care a fost înaintată Serviciului Urbanism, iar obligaţia colegilor mei este de a o înainta proiectantului, iar proiectantul să răspundă conform legii. Se discută doar pe lege, astfel că orice argument în afara legii nu este acceptat", arată Marian Murariu.

De asemenea, există încă o documentaţie depusă pentru ridicarea unei clădiri cu subsol, parter plus trei etaje, undeva în spatele Şcolii 11, proiectul aflându-se de asemenea în faza de dezbatere publică. O singură clădire a fost respinsă de autorităţile municipale, şi anume o investiţie pe strada Octav Onicescu, lângă Parcul Mihai Eminescu, acolo unde nu se respectau distanţele minime.

"Acolo a fost o retrocedare unei persoane fizice, care dorea să vândă terenul unui investitor, investitorul a făcut doar un acord, nu a cumpărat terenul, că dacă obţine autorizaţia de construcţie cumpără terenul. Neobţinând autorizaţia, nu a cumpărat terenul", explică Marian Murariu. Cum terenul este foarte înghesuit, apariţia unui bloc ar fi umbrit alte trei blocuri existente.

"Filosofia pe care o am în privinţa construcţiilor noi este respectarea legii. Mă bucur atunci când se construieşte, sunt inginer constructor, mă bucur când apar clădiri noi, se crează astfel locuri noi de muncă, apar apartamente pentru tineri. Singurul lucru pe care îl cer este respectarea legii iar în momentul în care construim să fim atenţi să nu-i deranjăm pe ceilalţi", susţine viceprimarul Marian Murariu.

În plus, în comisia de sistematizare a fost aprobată miercuri construcţia unui hotel pe Calea Naţională, ieşirea spre Iaşi, pe un teren aparţinând familiei Bidaşcă, în curtea complexului de restaurante.

"S-a acordat un aviz favorabil cu recomandarea suplimentării locurilor de parcare. Cred că acea construcţie va fi undeva în dreptul sălii BallRoom, terenul este foarte mare acolo", spune viceprimarul Cosmin Andrei, preşedintele comisiei de sistematizare.

Şi acolo proprietarii din zonă au contestat ridicarea hotelului.

"Domnul arhitect-şef nu a terminat raportul de specialitate pentru că e o situaţie mai delicată dat fiind că la şedinţa de dezbatere, proprietarii din zonă au adus mai multe obiecţiuni care nu sunt clarificate. De partea cealaltă, mai lipsesc unele documente. Proiectantul a omis să pună în documentaţie un studiu geo- tehnic şi avizul de sistematizare a traficului", susţine viceprimarul Marian Murariu.

Cum avizul comisiei de sistematizare tocmai a fost obţinut, urmează ca proiectantul să completeze documentaţia depusă la primărie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, estimează că în ritmul politicilor PSD, România va cunoaşte o criză economică fără precedent

Duminică, 20 August 2017
356

Liderul PNL, Ludovic Orban, a folosit în expunerea sa comparaţia situaţiei economice a României din primele şase luni ale anului 2017 cu primele şase luni ale anului 2017. "Gradul...

Preşedintele şi secretarul general al PNL, în turneu la Botoşani. "Nu vreau să conduc dintr-un fotoliu de la Bucureşti"

Duminică, 20 August 2017
467

Liderii liberali au venit la Botoşani, de la Arad, pentru a se întâlni cu oamenii de la Corlăteni, Roşiori (comuna Răchiţi), la Dobârceni, Blândeşti şi din oraşul Flăm...

Invitaţi speciali la mitingul aerian de la Salcea! FOTO

Duminică, 20 August 2017
1142

Sute de botoşăneni participă an de an la Suceava Air Show, iar anul acesta nu vor face excepţie. Conducerea Consiliului Judeţean Suceava şi a Aeroportului se aşteaptă la opt- nouă mii de spec...