Tânărul care își susține casa cu pari ca să nu cadă pe el are nevoie de ajutorul semenilor pentru a duce un trai decent

Tânărul care își susține casa cu pari ca să nu cadă pe el are nevoie de ajutorul semenilor pentru a duce un trai decent

Mihăiță Zancanu este un tânăr din satul Șupitca, comuna Coșula, județul Botoșani, al cărui destin greu încercat și-a lăsat amprenta, pe vecie, asupra sănătății sale. Crescut la casa de copii până la vârsta de 14 ani, Mihăiță își amintește că a primit numeroase bătăi de la care i se trag și problemele de sănătate actuale.

Când a împlinit 14 ani, Mihăiță a decis să meargă la o mănăstire dar după câțiva ani a revenit în satul natal, la casa părintească, pentru că părinții lui erau bolnavi. După moartea mamei și a tatălui său, Mihăiță a rămas să locuiască în casa părinților. Dar cum condițiile de trai erau precare iar situația financiară nu îi permitea să reamenajeze locuința, casa lui Mihăiță a fost de multe ori inundată, riscând oricând să cadă pe el.

Pentru a-și susține casa, bărbatul a fost nevoit să monteze pari de susținere pentru a nu-și pierde și ultima avuție. Situația este cu atât mai disperată cu cât apropierea iernii îi îngreunează viața lui Mihăiță. Pe lângă faptul că locuiește în condiții improprii, bărbatul nu are nici măcar o pereche de încălțări care să-l protejeze de frig.

De cazul său s-a ocupat Daniel Câșlariu, coordonatorul Asociației Grup Civic Botoșani, care s-a interesat de soarta lui și i-a cumpărat încălțările de care avea atâta nevoie. Însă drama lui nu se oprește aici. Mihăiță are nevoie de sprijinul nostru pentru ca viața lui  să se schimbe în bine.

 

Iată și povestea lui Mihăiță Zancanu prezentată de Daniel Câșlariu:

"Aproape că nu există săptămână în care să nu găsesc un caz disperat în judeţul Botoşani. Şi nu încetez să mă întreb cum de aceşti oameni nu sunt ajutaţi, ce fac funcţionarii plătiţi cu bani grei, de ce fac asistenţă socială din birou? Pentru că dacă ar merge din casă în casă, nu ar exista atâţia botoşăneni, bătrâni, tineri şi copii care îşi plâng amarul.

Astăzi am ajuns la Mihăiţă, un tânăr din Coşula cu care soarta nu a fost deloc darnică. A crescut la casa de copii până la vârsta de 14 ani. Îşi aminteşte şi acum că a fost de multe ori bătut în cap, de colegii de cămin. De la acele bătăi i se trag şi problemele medicale actuale.

La 14 ani a decis să meargă la o mănăstire, însă, după câţiva ani a revenit la casa părintească, deoarece părinţii erau bolnavi. I-a murit şi mama şi tata, iar acum câţiva ani casa bătrânească a fost inundată. A făcut multe demersuri, dar nu a fost ajutat, casa nefiind asigurată. Acum a ajuns să pună diferiţi pari de susţinere ca să nu pice casa pe el. În fiecare zi trăieşte cu spaima că vechea casă bătrânească se va prăbuşi şi va ajunge să doarmă sub cerul liber.

Ar trebui să cumpere lunar medicamente, dar nu îşi permite. Mănâncă atunci când primeşte câte ceva. Îl mai ajută un om cu suflet mare, cunoscutul artist Oleg Sacaliuc. În rest, cu gândul la părinţii lui plecaţi din această lume , se roagă să vină vremuri mai bune şi pentru el. Că-i ajung atâţia ani de amar, suferinţă, singurătate şi sărăcie.

Plânge ca un copil pentru că nu mai ştie cum să iasă la liman, nu mai ştie cum să depăşească toate acest probleme şi greutăţi. Plânsul i-a devenit bun tovarăş. Se mai alină cu muzica populară pentru că îi place tare mult să cânte. Este născut pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională şi are o diplomă de Adevărat Român primită de la Chişinău, la care ţine ca la ochii din cap. Pe nişte scânduri a pus şi un steag al Uniunii Europene, poate cu gândul că, fiind cetăţean european, va ajunge şi el să trăiască omeneşte.

Câteva diplome, câteva vase cu flori artificiale, câteva prosoape tradiţionale cusute de mama şi jucării de pluş vin să mai îndulcească atmosfera din casa care stă să se dărâme.

Dragii mei, apelez din nou la bunătatea dumneavoastră. Haideţi să schimbăm în bine şi viaţa lui Mihăiţă. Să realizeze şi el că nu este singur pe lume, că noi, împreună, îi putem aduce un pic de soare în amarul vieţii de zi cu zi. Rugămintea mea este ca dumneavoastră sa distribuiți în speranța că va dori cineva sa ne dea o mână de ajutor.

Dacă doriți sa donați din puţinul dumneavoastră o puteți face aici:

 IBAN-ul contului curent in LEI deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO03BTRLRONCRT0530156401.

 IBAN-ul contului curent in EUR deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO50BTRLEURCRT0530156401. Codul Swift BTRLRO22. Cu specificația MIHĂIŢĂ. Pentru detalii va rog sa sunați la 0759 362 916."

 

 

Spune-ne opinia ta