Statul se dezice de suferinta celor care ajung sa isi numere zilele mai mult decat banii!

Statul se dezice de suferinta celor care ajung sa isi numere zilele mai mult decat banii!

 ALEXANDRA OSTAFI  www.bzi.ro

Disperarea unor botosaneni care au cotizat, ani in sir, la sistemul sanitar romanesc, atinge cote dramatice in momentul in care, atunci cand solicita ajutor, li se spune ca "nu se incadreaza in cerintele legii".

Multi dintre ei isi vad acum copiii in situatii limita, copii pe care nu ii pot ajuta. Nu stau mai bine nici bolnavii care au contribuit o viata la sistemul de asigurari si care, intr-o buna zi, sunt nevoiti sa ceara ajutor de la stat.

Expunerea publica, strigate de ajutor, campanii in care se incearca sensibilizarea opiniei publice, cutiuta milei…

Statul se dezice de suferinta celor care ajung sa isi numere zilele mai mult decat banii. Multi dintre ei, tineri si cu viitorul in fata, nu mai rezista si se sting sub privirile noastre, ale celor neputinciosi.

Laura Irimia, botosaneanca extrem de curajoasa, care de curand a trecut printr-o experienta devastatoare, dar finalizata cu succes, a avut puterea sa priveasca in jurul ei. Laura Irimia a suferit de neurinom acustic. George Ospir, un tanar student care suferea de aceeasi maladie, s-a sfarsit in urma cu ceva timp. Locuia la o scara vecina de scara in care locuieste Laura. Tot la o scara vecina locuieste Vasile Sfaiter, un tanar de 32 de ani, student la Drept, care sufera de o tumoare cerebrala.

"Acesta e cartierul bolilor si, culmea, se numeste Pacea", povesteste Laura in unul din ziarele centrale. In acelasi cartier Pacea locuieste si Catalin Gradinaru, care sufera de ciroza in stadiu avansat si are nevoie urgent de un transplant de ficat. Statul i-a refuzat cererea de a se opera in strainatate.

Tot in Botosani, Elena Baciu, o tanara de 19 ani, sufera de o tumoare cerebrala, iar Alexandra Ostafi, studenta in Iasi, de 23 de ani, are leucemie.

La timpul respectiv, toti cei de mai sus au solicitat tratamente in strainatate pe cheltuiala statului roman, facand cerere la Casa Asigurarilor de Sanatate. Un sigur caz a primit aprobarea pentru a fi finantat de stat.

Cerintele pe care statul roman le impune sunt de multe ori lipsite de logica, inchise in norme rigide, greu de mulat pe suferinta celui care striga dupa ajutor.

Si parintii ALEXANDREI OSTAFI au trecut prin aceasta experienta. Alexandra este o tanara studenta bolnava de leucemie.

"Starea sanatatii Alexandrei este conditionata de celulele stem, ea fiind nevoita sa faca un transplant medular, o procedura medicala extrem de delicata. In Romania, suntem nevoiti sa gasim un donator compatibil de celule stem, intrucat membrii familiei nu sunt compatibili", spune mama Alexandrei.

Procedura de colectare nu este atat de pretentioasa, insa testul de compatibilitate este foarte scump, ajunge la circa 20 de milioane. Probabililtatea de a gasi un donator prin aceasta metoda este foarte dificila si nesigura.

Pentru ca in Romania nu exista o baza de date pentru astfel de donatori, trebuie sa mearga in Germania, unde astfel de clinici exista. Statul roman ii spune ca o astfel de operatie poate avea loc in Romania. Asa ar insemna ani de zile de asteptare, pana sa apara un donator.

"Am facut cerere la Directia de Sanatate Publica Botosani, insa ni s-a spus ca sunt slabe sanse de finantare a operatiei in strainatate, tocmai pentru ca astfel de interventii se fac in tara. Dar in tara nu avem donatori, iar asteptarea, in speranta ca vreodata va aparea unul compatibil, nu intra in discutie, in cazul acestor pacienti. In Germania, o astfel de operatie costa cam 80.000 de euro. Ni s-a spus ca, daca in Germania gasim donator, si daca avem o parte din bani, putem solicita Ministerului Sanatatii din Romania sa ne ajute cu completarea sumei", povesteste mama Alexandrei.

Bineinteles, nimeni un garanteaza ca, chiar in aceasta situatie, statul va fi sensibil si va completa suma necesara operatiei in Germania.

De anul trecut pana in prezent, CAS Botosani a aprobat si finantat doar solicitarea venita din partea apartinatorilor unui pacient cu o tumora cerebrala, interventia chirurgicala avand loc la o clinica din Franta.

Trimiterea la tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii numai pentru bolnavii inscrisi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale in Romania, respectiv asistenta medicala primara, de specialitate, si care au fost spitalizati in unitati sanitare care ofera servicii de inalta calitate profesionala si tehnica, dar a caror stare de sanatate nu a fost restabilita.

"Formularul E112 da dreptul la tratament in strainatate doar in cazul in care in Romania nu exista posibilitatea de a trata afectiunea pentru care s-a facut cererea. Sau poate fi folosit pentru persoane care au nevoie de continuarea unor tratamente in afara tarii, in cazul unor afectiuni grave, cum sunt cele oncologice", a declarat Ecaterina Petrescu, director adjunct al CAS Botosani.

Daca un pacient solicita ajutor pentru o interventie in strainatate, responsabilii CAS verifica daca tratamentul respectiv se poate face in Romania.

Doar daca nu exista aceasta posibilítate, formularul E 112 poate fi completat pentru orice persoana care cotizeaza la fondul unic al asigurarilor de sanatate si care are nevoie de tratament ori de o interventie chirurgicala care nu se efectueaza in tara.

Pana atunci, suferinta roade si imputineaza, sub privirile noastre neputincioase.

Nu ne ramane decat sa fim sensibili la durere, sa punem deoparte, in fiecare zi, un banut pentru oamenii de langa noi.

Un banut nu e foarte mult, dar impreuna putem salva tineri care ar putea fi fratii sau copiii nostri.

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
6

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
54

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
191

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...