Ziarist din media botosaneana, agresat de un politist beat!

Ziarist din media botosaneana, agresat de un politist beat!
Centrul Operaţional Apeluluri de Urgenţă 112 BOTOŞANI a înregistrat duminica, până la ora 21:00, 48 apeluri telefonice prin care botoşănenii au sesizat diferite posibile încălcări ale legislaţiei electorale.

Până aseara, la ora 21.00, majoritatea sesizărilor prin SUAU 112, cu referire la procesul electoral, au fost verificate cu celeritate de către poliţişti, pentru a se stabili  dacă aspectele semnalate constituie contravenţii sau infracţiuni.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, pentru o parte din apelurile primite, aspectele sesizate nu s-au confirmat iar pentru restul cazurilor s-a stabilit că aspectele nu constituie încălcări ale legislaţiei electorale pentru care să se impună dispunerea de măsuri legale.
Faptele sesizate au vizat în principal activităţi de continuare a propagandei electorale, încălcarea dreptului unor cetăţeni de a vota, turism electoral, etc.

În cazul sesizărilor privind încălcarea dreptului cetăţenilor de a vota s-a constatat că persoanele nu figurau pe listele permanente ale secţiilor de votare la care s-au prezentat pentru a-şi exercita dreptul constituţional de vot şi în mod corect au fost îndrumaţi de către preşedinţii secţiilor de votare către secţiile special constituite în acest scop.

Sesizările de continuare a propagandei electorale au vizat existenţa unor materiale de propagandă electorală în imediata apropiere a unor secţii de votare, aspecte care nu constituie însă încălcări ale legislaţiei electorale întrucât modificările aduse  Legii nr. 370/2004 prin O.G. 95 din 02.09.2009 stabilesc obligaţia preşedintelui secţiei de votare ca la terminarea campaniei electorale să dispună măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip doar din şi de pe sediul secţiei de votare.

În ce priveşte aspectele de turism electoral verificate, s-a stabilit că diferiţi conducători auto şi-au transportat unii membrii ai familiei, cu ajutorul autoturismelor proprietate personală, la secţiile de votare unde erau înscrişi pe listele permanente, fără a-i influenţa în vreun fel în exercitarea dreptului de vot.

În două din apelurile verificate s-a constat că poliţiştii au fost alertaţi fără motiv întemeiat, drept pentru care apelanţii au fost sancţionaţi contravenţional.
Alte 6 sesizări în legătură cu încălcarea legislaţiei electorale au fost semnalate de diferiţi cetăţeni direct la unităţile de poliţie. Unele dintre acestea au vizat posibile fraude electorale prin exercitarea votului multiplu însă în urma verificărilor efectuate de către poliţişti aspectele semnalate nu s-au confirmat.

În cadrul activităţilor desfăşurate în trafic de către poliţiştii rutieri în vederea prevenirii turismului electoral, prin filtrele constituite au fost verificate  249 mijloace de transport în comun din categoria autobuzelor, microbuzelor, autocarelor, fiind constatate 109 încălcări ale legislaţiei care reglementează circulaţia pe drumurile publice, pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. 195/2002.
În cazul unei curse regulate de persoane pe relaţia Dorohoi-Darabani, poliţiştii rutieri au constatat că şoferul autobuzului nu a respectat graficul de transport, motiv pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei, conform prevederilor Legii nr. 102/2006 privind transporturile rutiere.

Ziarist agresat!

Un incident nedorit am înregistat într-o comună din judeţ unde se afla un reprezentant al mass-mediei locale.

Astfel, prin apel unic de urgenţă, în jurul orei 20.10, ziaristul a sesizat că a fost agresat de către un poliţist îmbrăcat în uniformă, care a condus un autoturism pe drumurile publice în timp ce se afla sub influenţa alcoolului.

De urgenţă, la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care a identificat poliţistul, iar în urma testării alcoolscopice i s-a stabilit o concentraţie alcoolică de 0,54 mg/litru alcool pur în aerul expirat.

Din primele verificări efectuate a rezultat că poliţistul se afla în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pentru intervenţie la evenimente şi a condus autoturismul proprietate personală pe drumurile publice din comuna respectivă deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru stabilirea alcoolemiei i-au fost recoltate probele biologice de sânge, urmând ca în cursul zilei de luni să fie declanşată procedura prealabilă de cercetare a poliţistului în regim de urgenţă.
  
 
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEŢEAN BOTOŞANI
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Drama unui băiat de 13 ani diagnosticat cu cancer - Un SMS de 2 Euro la 8832 cu textul “Antonio” îl ajută în lupta cu maladia!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
2840

Antonio Hoinaru este un copil de numai 13 ani, care până la această vârstă a dobândit maturitatea vieții, înainte de vreme. A fost un copil absolut normal, ca toți copiii:...

Se zbate între viață și moarte, după o noapte petrecută în ger!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
1038

A ajuns la spital cu o temperatură a corpului de doar 22,6 grade Celsius! După o noapte petrecută în zăpadă, femeia în vârstă de 84 de ani era aproape înghetață de...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
441

Două case de pe strada Tomis, din municipiul Botoșani, au fost afectate marți după-amiază de un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.Pompierii b...