Vezi ce se va întâmpla cu facturile botoșănenilor pentru spațiile comune, emise de Modern Calor!

Vezi ce se va întâmpla cu facturile botoșănenilor pentru spațiile comune, emise de Modern Calor!

 Doru Ciocan, presedinte ANRSC  

  După patru ore de discuții aprinse privind problemele legate de sistemul de termoficare și cel de alimentare cu apă din Botoșani, timp în care președintele ANRSC, Doru Ciocan, a răspuns întrebărilor venite din partea reprezentanțiilor asociațiilor de proprietari, s-a ajuns la o concluzie în ceea ce privește plata spațiilor comune către Modern Calor, de către botoșănenii care au centrale și nu mai au nicio relație contractuală cu societatea de termoficare.

  La finalul întâlnirii, primarul Ovidiu Portariuc l-a întrebat pe președintele ANRSC dacă municipalitatea poate prelua plata cheltuielilor pentru spațiile comune, precizând că există resurse financiare pentru a acoperi aceste cheltuieli.

“Există principiul subsidiarității și autonomiei locale care spune că în anumite situații autoritatea locală poate decide asupra unor probleme de interes local. Ca atare, noi ca municipalitate, analizând problema în speță de aproape un an de zile, am ajuns la concluzia că am putea să ne asumăm susținerea acestor cheltuieli comune, să le preluăm noi ca municipalitate integral, să degrevăm de toate aceste probleme. Cum o putem face? Ne permite Ordinul 343? Putem amenda ordinul astfel încât să spuneți că lăsați la latitudinea autorităților locale dacă plătesc sau nu. Oportunitatea acestei intervenții se justifică în comunitatea noastră", fost întrebarea primarului Ovidiu Portariuc.

Răspunsul președintelui ANRSC a fost unul favorabil, cu condiția că, dacă Consiliul Local va aproba ca municipalitatea să suporte aceste cheltuieli, vor trebui suportate pentru toți cei din condominii.

“Dumneavoastră, ca autoritate publică locală, aveți posibilitatea prin legiuitor, Consiliul Local, să hotărâți ce nivel de subvenție sau ajutoare puteți să dați către locuitorii acestui oraș. Acele ajutoare le puteți da atât pe energia termică, pe apă, în unele cazuri și pe salubrizare, în baza unor anchete după caz, iar în speța directă referitor la susținerea din partea autorității publice locale a costurilor cu energia termică pe partea comună se poate face pentru toți locuitorii din condominiile respective. Atât pentru cei racordați, cât și pentru cei care nu sunt racordați. Nu există lege care să vă restricționeze. Trebuie să fiți foarte atenți să nu existe ajutoare încrucișate", a spus Doru Ciocan, care a mai precizat că această decizie ține strict de Consiliul Local și nu mai trebuie avizul ANRSC.

Ovidiu Portariuc a menționat că va iniția un proiect de hotărâre de Consiliu Local în acest sens, iar dacă aleșii municipali vor fi de acord, de la anul municipalitatea va suporta aceste cheltuieli pentru spațiile comune. Eefortul financiar anual s-ar ridica la 1,2 milioane de lei.

“Voi cere sprijinul ANRSC, Modern Calor și Consiliului Local pentru a elabora o Hotărâre de Consiliu Local prin care să putem prelua și subvenționa părțile comune. Nu știu dacă cineva se poate opune unei hotărâri care are o asemenea oportunitate locală. Am făcut niște calcule și facem niște economii pe anumite zone, strângem cureaua. Sunt multe capitole unde se pot face economii, unde expiră contracte încheiate în mandatul anterior, contracte extrem de ineficiente, unde se pierd mulți bani", a spus Portariuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ninsori și vreme deosebit de rece: Județul Botoșani, sub Cod Galben până duminică seara!

astăzi, 07:56
2543

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben începând de sâmbătă, ora 18.00, până duminică, ora 8.00, pentru jumătatea de nord a Moldov...

Liceul de Artă "Ștefan Luchian" Botoșani, gazda Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, etapa interjudețeană

Vineri, 16 Martie 2018
132

În aceste zile, Liceul de Artă "Ștefan  Luchian" Botoșani este gazda Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, etapa interjudețeană, zona 2 - Moldova, pentru...

Botoșănean transferat la Iași în stare gravă: Pradă unei depresii severe, a încercat să își pună capăt zilelor!

Vineri, 16 Martie 2018
2182

Nu a suportat să își mai vadă mama suferind și, ajuns acasă, a încercat să își pună capăt zilelor! Cadrele medicale spun că bărbatul în vârstă de 41 de ani su...