Vezi ce se va întâmpla cu facturile botoșănenilor pentru spațiile comune, emise de Modern Calor!

Vezi ce se va întâmpla cu facturile botoșănenilor pentru spațiile comune, emise de Modern Calor!

 Doru Ciocan, presedinte ANRSC  

  După patru ore de discuții aprinse privind problemele legate de sistemul de termoficare și cel de alimentare cu apă din Botoșani, timp în care președintele ANRSC, Doru Ciocan, a răspuns întrebărilor venite din partea reprezentanțiilor asociațiilor de proprietari, s-a ajuns la o concluzie în ceea ce privește plata spațiilor comune către Modern Calor, de către botoșănenii care au centrale și nu mai au nicio relație contractuală cu societatea de termoficare.

  La finalul întâlnirii, primarul Ovidiu Portariuc l-a întrebat pe președintele ANRSC dacă municipalitatea poate prelua plata cheltuielilor pentru spațiile comune, precizând că există resurse financiare pentru a acoperi aceste cheltuieli.

“Există principiul subsidiarității și autonomiei locale care spune că în anumite situații autoritatea locală poate decide asupra unor probleme de interes local. Ca atare, noi ca municipalitate, analizând problema în speță de aproape un an de zile, am ajuns la concluzia că am putea să ne asumăm susținerea acestor cheltuieli comune, să le preluăm noi ca municipalitate integral, să degrevăm de toate aceste probleme. Cum o putem face? Ne permite Ordinul 343? Putem amenda ordinul astfel încât să spuneți că lăsați la latitudinea autorităților locale dacă plătesc sau nu. Oportunitatea acestei intervenții se justifică în comunitatea noastră", fost întrebarea primarului Ovidiu Portariuc.

Răspunsul președintelui ANRSC a fost unul favorabil, cu condiția că, dacă Consiliul Local va aproba ca municipalitatea să suporte aceste cheltuieli, vor trebui suportate pentru toți cei din condominii.

“Dumneavoastră, ca autoritate publică locală, aveți posibilitatea prin legiuitor, Consiliul Local, să hotărâți ce nivel de subvenție sau ajutoare puteți să dați către locuitorii acestui oraș. Acele ajutoare le puteți da atât pe energia termică, pe apă, în unele cazuri și pe salubrizare, în baza unor anchete după caz, iar în speța directă referitor la susținerea din partea autorității publice locale a costurilor cu energia termică pe partea comună se poate face pentru toți locuitorii din condominiile respective. Atât pentru cei racordați, cât și pentru cei care nu sunt racordați. Nu există lege care să vă restricționeze. Trebuie să fiți foarte atenți să nu existe ajutoare încrucișate", a spus Doru Ciocan, care a mai precizat că această decizie ține strict de Consiliul Local și nu mai trebuie avizul ANRSC.

Ovidiu Portariuc a menționat că va iniția un proiect de hotărâre de Consiliu Local în acest sens, iar dacă aleșii municipali vor fi de acord, de la anul municipalitatea va suporta aceste cheltuieli pentru spațiile comune. Eefortul financiar anual s-ar ridica la 1,2 milioane de lei.

“Voi cere sprijinul ANRSC, Modern Calor și Consiliului Local pentru a elabora o Hotărâre de Consiliu Local prin care să putem prelua și subvenționa părțile comune. Nu știu dacă cineva se poate opune unei hotărâri care are o asemenea oportunitate locală. Am făcut niște calcule și facem niște economii pe anumite zone, strângem cureaua. Sunt multe capitole unde se pot face economii, unde expiră contracte încheiate în mandatul anterior, contracte extrem de ineficiente, unde se pierd mulți bani", a spus Portariuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suspectul crimei din Centrul Vechi rămâne în arest preventiv. Urmează trimiterea în judecată

Marţi, 19 Septembrie 2017
523

Cum mandatul de arestare emis pe 24 august pe numele lui Vasile G. se apropia de expirare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au solicitat instanţei ca măsura preventivă să ...

Primar din judeţ, prins de ANI că a făcut afaceri cu pajişti

Marţi, 19 Septembrie 2017
1129

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul Stelian Maxim, în calitate de consilier local al comunei Blândeşti, a votat Hotărârea Consiliului Local pri...

Corecţia financiară aplicată pentru proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean afectează toate proiectele Consiliului Judeţean

Marţi, 19 Septembrie 2017
331

Corecţia financiară a fost contestată în instanţă, însă în cazul în care instanţa nu va da câştig de cauză forului judeţean, orice alt proiect de accesare de fo...