VEZI care sunt impozitele si taxele locale pentru 2012 si cuantumul lor!

VEZI care sunt impozitele si taxele locale pentru 2012 si cuantumul lor!

Majoritatea taxelor si impozitelor locale pe care botosanenii vor trebui sa le achite in 2012 au ramas la nivelul celor din anul 2011.
 
Astfel, impozitul pe cladiri, impozitul pe mijloace de transport si impozitul pe terenuri, atat in cazul persoanelor fizice, cat si al persoanelor juridice, are acelasi cuantum ca si in anul precedent.
 
Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, a impozitului pe teren si a impozitului pe mijloace de transport, datorate pe intregul an, de catre persoanele fizice, pana la data de 31 martie, se va acorda o bonificatie de 10%.
Si taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor se vor mentine la nivelul celor din anul 2011, unele fiind chiar reduse.
 
Taxele pentru eliberarera certificatelor, avizelor si autorizatiilor:
-taxa pentru eliberarea unei autorizatii privind lucrarile de racorduri si bransamente la retelele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefonie si televiziune prin cablu au scazut de la 9  lei in 2011 la 8 lei in 2012.
-taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatura stradala si adresa este de 3 lei pentru persoanele fizice si de 6 lei pentru persoanele juridice, fata de 4 lei, respectiv 7 lei, cat a fost in 2011.
-taxa pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, detinute de Consiliul Local, s-au diminuat astfel:  de la 13 lei/mp sau fractiune la 12 lei/mp sau fractiune de mp de plan pentru copiile la scara de la 1:500; de la 23 lei/mp sau fractiune la 22 lei/mp sau fractiune de mp de plan pentru copiile la scara de 1:1.00; de la 25 lei/mp sau fractiune la 24 lei/mp sau fractiune de mp de plan pentru copiile la scara 1: 2.000.
-taxa pentru eliberarea certificatului de producator s-a diminuat de la 35 lei la 34 lei, pentru produsele de origine vegetala si de la 45 lei la 44 lei, pentru produsele de origine animala.
-taxa pentru eliberarea autorizatiei de foraje sau excavari s-a diminuat de la 3 lei pentru fiecare mp afectat, la 2,50 lei/mp pentru anul 2012.
 
In anul 2012 a fost diminuata si taxa hoteliera, de la 2% la 1%, si de asemenea taxele pentru utilizarea temporara a locurilor publice s-au mentinut la acelasi nivel ca si in 2011.
 
Pentru detinerea in proprietate sau in folosinta de echipamente si utilaje destinate sa functioneze in scopul obtinerii de venituri, care folosesc infrastructura publica locala, in anul 2012 nivelul acestei taxe locale este de 50 lei/echipament sau utilaj/an, cuantumul taxei fiind acelasi ca si in 2011.
 
In schimb, anul acesta va creste taxa de salubrizare ca urmare a actualizarii cu indicele prognozat al ratei inflatiei. Astfel taxa va creste de la 5,25 lei/persoana/luna la 5,70 lei/persoana/luna.
 
Pentru anul 2012, se va aplica in continuare taxa speciala de desfacere a casatoriei, prin divort pe cale administrativa, la Starea Civila, in cuantum de 500 de lei.
 
De asemenea, in 2012, vor fi acordare facilitati fiscale sub forma scutirilor si reducerilor la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren, de la adresa de domiciliu, potrivit legii, urmatoarelor categorii de beneficiari: copiilor orfani de ambii parinti, persoanelor fizice care au in intretinere elevi si studenti, care in ultimii cinci ani, anteriori anului fiscal, au obtinut premiul I, II sau III la faza nationala sau internationala  a unei olimpiade; persoanelor care au un contract de voluntariat incheiat cu Consiliul Local al municipiului Botosani pentru prestarea de activitati in domeniul situatiilor de urgenta, in limita a 10 lei/persoana/luna; persoanelor in varsta de peste 60 de ani care au un venit lunar sub nivelul salariului minim pe economie si primesc ajutor social; persoanelor care au suferit pierderi majore de pe urma calamitatilor naturale.
 
Totodata se vor acorda facilitati fiscale persoanelor fizice care in cursul anului 2012 vor efectua lucrari, pe cheltuiala proprie, de reabilitare pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, beneficiind de o scutire la plata impozitului pe cladiri, pentru imobilul reabilitat pentru o perioada de sapte ani,  si proprietarilor care in cursul acestui an vor executa lucrari de reabilitare a cladirilor pentru cresterea calitatii architectural-ambientale a cladirilor, beneficiind de o scutire de la plata impozitului pe cladiri pentru o perioada de cinci ani, cu incepere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator celui in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.




 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
110

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
64

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
70

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...