Urmările șpăgii de 1 milion de euro: Universitatatea Harvard vinde în regim de urgență pădurile din România! Vezi suprafaţa detinută în Botoşani!

Urmările șpăgii de 1 milion de euro: Universitatatea Harvard vinde în regim de urgență pădurile din România! Vezi suprafaţa detinută în Botoşani!
Cel mai mare proprietar privat de păduri din România, firma Scolopax , își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. De curând, reprezentanul local al companiei a fost reținut de către procurorii anticorupție. Scolopax este un SRL românesc controlat în proporție de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiții. În total, la vânzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare, împrăștiate în 21 de județe, printre care si Botosani, potrivit riseproject.ro.

Botoșăneanul Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat acum două săptămâni, împreună cu soția sa, cei doi fiind cercetați de către procurorii DNA Bihor pentru luare de mită și spălare de bani. (Citeste Sot si sotie din Botosani, arestati pentru o spaga de 1 milion de euro).

Procurorii spun că reprezentantul Scolopax a crescut artificial prețul plătit de companie pentru o pădure, o parte din surplus intrând în buzunarul său.

Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că reprezentantul Scolopax ar fi primit mită aproape 1 milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria și un automobil. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax, după denunțul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

Eler a obținut, la rîndul său, o parte dintre suprafețele vîndute, printr-un contract încheiat cu un primar din Botoșani, Eugen Nichita, cercetat și el în acest dosar, mai scrie sursa citata.

Terenurile au fost inițial retrocedate, iar apoi cumpărate de primar de la cei care le revendicaseră, mai scrie riseproject.ro. Modelul tranzacțiilor succesive, prin care pădurea din Botoșani a ajuns la Scolopax, la un preț mult mai mare decât cel inițial, a fost replicat în alte locuri din țară.

Singurul primar din Botoșani cu numele de mai sus este cel din Drăgușeni, Eugen Nechita.

Contactat de Stiri.Botosani, Eugen Nechita a declarat: "Nu am nicio treabă. Eu nu știu nimic. Nu m-a înștiințat nimeni nimic".

Pe raza județului Botoșani, Scolopax deține 89 de loturi de pădure, printre cele mai multe din țară.

 Societatea Scolopax SRL Bran-Sohodol aparţine, în proporţie de 99,9% de fondul de investiţii Phemus Corporation, deţinut de Universitatea americană Harvard, şi este în topul celor mai mari proprietari de terenuri din România, cu 35.000 de hectare de pădure şi 2000 de hectare de terenuri agricole.

Citeste mai mult pe riseproject.ro  

Foto: riseproject.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără condamnată pentru o tâlhărie. A lovit un poliţist care a prins-o în flagrant

astăzi, 14:13
292

B.J., de 35 de ani, din oraşul Ştefăneşti a comis fapta în vara anului 2016, când se afla în piaţa din oraş. A observat o femeie ce făcea cumpărături şi i-a sustras 30 de l...

Vinerea Mare va fi sărbătoare legală şi nelucrătoare!

astăzi, 14:13
176

Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, iniţiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui...

Misiuni executate de jandarmi pe linia prevenirii şi combaterii braconajului cinegetic, piscicol şi a tăierilor ilegale de material lemnos!

astăzi, 14:06
52

În conformitate cu atribuţiile Jandarmeriei Române prevăzute de Legea nr. 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Jud...