Uniforma scolara in Botosani: Obligatorie, dar (si) in pas cu moda!

Uniforma scolara in Botosani: Obligatorie, dar (si) in pas cu moda!


www.madotex.ro

Odata cu inceperea unui nou an de invatamant, in scolile din Botosani au loc adevarate dezbateri legate de necesitatea, oportunitatea sau chiar obligativitatea uniformei scolare!

Daca profesorii se declara in favoarea introducerii uniformelor iar parintii accepta ca insemnele scolii ar putea contribui la disciplina in clase, elevii se lasa mai greu convinsi sa poarte uniforma, pretentiile lor variind in functie de modelele propuse, culori, complexitate, pana la cochetarie.

Ce spun profesorii!

"Elevii care poarta uniforma au rezultate scolare mult mai bune la scoala, se concentreaza mai bine. De cand am instituit uniforma obligatorie, parca si actele de violenta s-au mai rarit in scoala", spune un cadru didactic de la o scoala generala din municipiul Botosani.

De altfel, studiile au demonstrat ca elevii care poarta uniforma se comporta adecvat mediului scolar. Atmosfera fiind mai stricta, elevii sunt mult mai dispusi sa urmeze regulile scolii. Profesorii spun ca situatia s-a imbunatatit si in relatiile cu si dintre elevi, intrucat s-au eliminat astfel diferentele dintre elevii "cu fite" si cei imbracati mai modest.

Ce cred elevii!

Cu toate acestea, nu toti elevii sunt incantati de uniforme. "Suntem la o varsta frumoasa, vrem sa ne exprimam liber, iar eu cred ca si imbracamintea spune ceva despre noi. Orice s-ar spune, uniformizarea nu inseamna neaparat ca devenim mai disciplinati. Am purtat la scoala generala uniforma, acum, la liceu, nu mai avem, si ma simt mai bine asa", spune o eleva a unui colegiu din Botosani.

Despre inhibarea exprimarii libere vorbesc si psihologii, care cred ca elevii incearca sa transmita un mesaj sau pur si simplu sa arate lumii intregi care ii sunt credintele si ce ii reprezinta, auto-exprimarea fiind un factor foarte important in dezvoltarea personala a copilului.

Cat costa uniforma?

Pentru ca de cele mai multe ori aspectul financiar a atarnat foarte greu in decizia parintilor de a accepta uniformele copiilor lor, am parcurs drumul pe care o scoala il are de strabatut incercand sa aflam cat trebuie sa scoata din buzunare o familie pentru a achizitiona o uniforma, solicitand informatii si de la o firma producatoare din Botosani. Mai ales ca unele mesaje venite pe adresa redactiei contineau sume aproape "indecente", parintii plangandu-se ca li s-au cerut si 200 de lei pentru o uniforma. 

Mai intai, de la una dintre unitatile scolare din municipiu, care a adoptat uniforma atat la ciclul primar cat si cel gimnazial, aflam ca primul pas a fost studierea ofertelor de pe piata.

"Firma propune modelele, pe care noi le prezentam mai departe parintilor. La final centralizam parerile parintilor si stabilim de comun acord un singur model, cel care a intrunit cele mai multe aprecieri", a spus reprezentantul unei scoli generale.

Firma preia propunerile si daca unitatea scolara solicita modificari la modelele propuse, se iau masuri in acest sens. "Desigur, noi facem modificari, ne adaptam la cerintele clientilor. Acceptam orice varianta a parintilor, sunt care vor doua perechi de pantaloni, de exemplu. Noi ne deplasam in scoli, facem masuratori la fiecare copil, nu facem modele standard, ca elevul sa probeze o uniforma pana i se potriveste una, ci pentru fiecare in parte", a spus Doru Gavrilas, managerul firmei Madotex.ro.

Managerul firmei spune ca in municipiul Botosani sunt mai multe unitati scolare interesate de introducerea uniformei, printre acestea figurand Liceul de Arta, Scoala 10, Scoala 7, Scoala 13, Scoala 6, in alegerea firmei contand in primul rand pretul, dar si calitatea materialelor.

Cat priveste preturile, acestea variaza in functie de marime si de complexitatea uniformei, Doru Gavrilas precizand ca nivelul maxim al unui "pachet" poate ajunge la 120-150 lei, la clasele mai mari. La preluarea comenzii se solicita un avans, urmand ca restul sumei sa se achite la livrarea marfii.

Dincolo de parerile pro sau contra, uniforma devine atragatoare pentru elevi in momentul in care scoala stabileste reguli nu doar prin adoptarea insemnelor vestimentare, ci si prin calitatea corpului profesoral, atmosfera creativa si, nu in ultimul rand, activitati extrascolare, fie ca acestea se desfasoara... in uniforma sau haine dupa ultimele tendinte!

(Material Publicitar) 

Edu.Botosani.Ro  

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul va putea să oblige unele companii să lucreze pentru Armată, să rechiziționeze bunuri și să scoată persoane la muncă!

astăzi, 20:39
139

"În urma testării mecanismelor de punere în aplicare a măsurilor excepționale corespunzătoare stărilor de urgență și de asediu, în cadrul exercițiilor NATO de managemen...

Cele mai nocive cosmetice. Află ce boli grave poți face din cauza lor

astăzi, 18:48
868

Un pericol subtil înfrumusețează chipul femeilor zilnic. Cel puțin 185 de produse cosmetice conțin ingrediente chimice periculoase. Particule cu care ne decorăm trupurile și care răm&acir...

Bac 2018: Încep emoțiile pentru absolvenții de liceu!

astăzi, 17:06
212

La nivelul județul Botoșani, peste 2900 de absolvenți de liceu vor susține, luni, proba scrisă la Limba și literatura română, în cele nouă centre de examen. Marti este...