Un polițist care a lucrat la Botoșani a băgat spaima în infractorii din Anglia!

Un polițist care a lucrat la Botoșani a băgat spaima în infractorii din Anglia!

   Buna Ziua iasi

• Este politist de 9 ani si este laudat nu numai de conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi, ci si de politistii din Londra • In vara anului trecut a mers in misiune in Londra, in cadrul unui proiect pilot • Rezultatele sale au fost bune, astfel ca a fost chemat din nou in Anglia, pentru a ajuta la destructurarea unei retele infractionale formate din romani care furau cupru • I s-a propus sa plece din nou intr-o misiune internationala, insa a refuzat, pentru ca este proaspat tatic • Nu exclude ca in viitor sa participe la o alta misiune internationala, mai ales ca se afla in topul ierarhiei in grupa de rezerva a politistilor dispusi sa participe la astfel de actiuni

Un politist din Iasi a reusit sa se faca remarcat in Anglia, dupa ce in vara anului trecut, a participat la o misiune internationala in Londra.

La nivelul Politiei Romane, in urma unor testari de limbi straini si cunostinte de specialitate, s-a constituit o grupa de rezerva cu politisti dispusi sa mearga in misiuni internationale. In fruntea listei se afla ofiterul de investigatii criminale Marian Stefan Muraru, din cadrul Sectiei 3 de Politie, care in perioada iulie - octombrie a lucrat cot la cot cu politistii din Anglia.

"A fost vorba despre un proiect pilot pentru o alta misiune de amploare care se desfasoara in Londra chiar in aceasta perioada. In total, am fost noua politisti romani. Am efectuat misiuni de patrulare si investigatii criminale", a precizat politistul iesean.

Acesta a lucrat zi de zi imbracat in uniforma pe care o poarta si in Romania, tocmai pentru a-si face prezenta cunoscuta printre infractorii romani. Principalul lui rol a fost de a acorda sprijin in cazurile in care erau implicati cetateni romani, fie ca era vorba despre infractori, victime sau martori.

Romanii care lucrau pe branci pentru a obtine un ban cinstit s-au bucurat sa il vada, iar cei care fentau legea cu orice ocazie au ramas uimiti de prezenta politistilor romani pe strazile din Londra.

"Nu cetatenii romani comit cele mai multe fapte pe teritoriul Londrei, in niciun caz, numai ca ei sunt cei care se ocupa de ceea ce numim noi «infractionalitate la vedere», respectiv cersetorie, furturi din buzunar si magazine, jocuri de noroc de tipul celor alba-neagra, ceea ce are un impact mediatic foarte mare", a explicat Marian Stefan Muraru.

Potrivit politistului iesean, infractorii romani nu isi diversifica foarte mult activitatea, astfel ca modul de operare este acelasi ca cel pe care il practica in tara. In perioada misiunii, politistii romani au fost asul din maneca al autoritatilor locale, tocmai pentru ca stiau limba romana si cunosteau modul de operare al indivizilor certati cu legea.

Politistii din Londra au putut afla sfaturi utile despre modul in care actioneaza romanii si totodata, au desfasurat si o activitate de preventie pentru a invata localnicii, dar si turistii, cum se pot feri de hoti.

A contribuit la destructurarea unei grupari infractionale Cea de-a doua misiune s-a desfasurat la inceputul acestui an, in perioada ianuarie - aprilie, in Birmingham.

Politistul iesean a ajutat la destructurarea unei retele infractionale care se ocupa cu furtul de cupru.

Fenomenul infractional luase amploare, iar suspectii erau romani, astfel ca politia de transporturi din Anglia a cerut sprijinul a trei politisti romani.

"Ancheta este inca in desfasurare, astfel ca nu pot sa dau foarte multe detalii. Noua ni s-a cerut sprijinul pentru componenta de investigatii si schimbul de informatii cu autoritatile romane. Cuprul este un metal cu cautare si are un pret ridicat, astfel ca la acel moment fenomenul luase amploare. Pe durata misiunii, actiunea a fost un succes. Cand am plecat eu de acolo, chiar fusesera arestati patru dintre suspecti", a precizat Marian Stefan Muraru.

Ofiterul de investigatii criminale si-a inceput activitatea ca politist la Inspectoratul de Politie Judetean Botosani in 2004, iar din 2010 lucreaza in cadrul IPJ Iasi.

De curand i s-a propus sa mearga, din nou, in Londra, insa a fost nevoit sa refuze.

"Sunt proaspat tatic si nu vreau sa pierd nimic din aceasta experienta. Pe viitor nu exclud sa particip la o alta misiune internationala, mai ales ca am ramas impresionat de ospitalitatea politistilor de acolo si de profesionalismul lor. Au fost foarte deschisi si bucurosi de prezenta noastra, la fel ca cetatenii romani care ne-au strans mana, ne-au felicitat si ne-au rugat sa mai scapam de infractori. Sunt experiente placute si merita traite cu desavarsire. Intalnesti oameni noi, ai parte de reactii diferite, e chiar extraordinar!", a mai adaugat Muraru.

Sursa: Bună Ziua Iași
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
245

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
302

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
434

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...