Teapa de aproape 1 milion de lei data bugetului de stat de o firma fantoma din Botosani!

Teapa de aproape 1 milion de lei data bugetului de stat de o firma fantoma din Botosani!

 Corneliu Mihai, comisar sef Garda Financiara Botosani  

Un agent economic din Botosani, care se ocupa cu activitati de intermediere, comert cu echipamente industriale si masini, a reusit in numai cateva luni, in perioada 2010-2011, sa prejudicieze bugetul general consolidat al statului cu aproape 1 milion de lei!

Un control al comisarilor Garzii Financiare Botosani a scos la iveala o multitudine de nereguli, impozite si taxe neachitate, facturi fictive inregistrate in contabilitate, neinregistrare de bunuri sau plati catre firme fantoma.

De altfel, comisarii Garzii Financiare au constatat ca insusi agentul economic functiona ca o firma de tip fantoma.

Astfel, in urma controlului desfasurat s-a constatat ca agentul economic a produs un prejudiciu bugetului de stat in suma totala de 369.531 de lei, reprezentand impozite si taxe, din care TVA in suma de 254.024 lei, iar diferenta reprezentand impozit pe profit. Acest prejudiciu a rezultat prin neinregistrarea in contabilitate a unor bunuri provenite din achizitii intracomunitare, in suma de peste 500.000 de lei.

“Agentul economic le-a aprovizionat, le-a comercializat si nu a declarat aceste achizitii si livrari. De asemenea, s-a constatat ca a comercializat bunuri sub costul de achizitie, caz in care s-a reintregit masa impozabila. A inregistrat in evidenta contabila documente fictive privind aprovizionarea cu echipamente tehnologice in valoare de 894.138 lei si a inregistrat cheltuieli cu amortizarea aferenta acestor bunuri in valoare de 102.162 lei, dupa ce aprovizionarea a fost fictiva si a inregistrat pe cheltuieli amortizarea. A dedus TVA nelegal in suma de 142.761 lei aferenta acestor operatiuni", a spus Corneliu Mihai, comisar sef al Garzii Financiare Botosani.

Totodata, cu ocazia verificarilor s-a constatat ca agentul economic nu a achitat bugetului de stat impozitele si taxele declarate, in suma de 600.000 de lei.

De asemenea, comerciantul a mai inregistrat in contabilitate documente fictive, privind aprovizionari de bunuri si servicii in valoare de aproape 80.000 de lei si a dedus TVA in suma de peste 12.000 de lei. Pe langa toate aceste nereguli, comisarii au mai descoperit ca agentul economic a achitat, in numerar, sume de peste 970.000 de lei catre diversi furnizori, firme de tip fantoma.

Pentru toate aceste nereguli gasite, dar si pentru a recupera prejudiciul, comisarii Garzii Financiare au inaintat pe numele agentului economic o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani.

Cel care va trebui sa raspunda acum in fata organelor de cercetare penala este fostul administrator al societatii, intrucat intre timp firma a fost cesionata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Crenvurstii de pe piata sunt de calitate din ce in ce mai proasta. Numarul chimicalelor tot creste, nimeni nu ne protejeaza

astăzi, 09:03
286

In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu...

Un copil a ajuns la spital după ce taxiul în care se afla s-a izbit într-un gard! FOTO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
1181

O cursă cu taxiul l-a dus pe patul de spital pe un copil de 8 ani, care se afla în mașină alături de părinții săi. Șoferul taxiului este cercetat pentru vătămare corporală din culpă....

Noaptea de Sânziene: "Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună" VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
614

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele s...