TAIFAS la Stiri cu Alexandru Negrescu: "Suntem un popor cu multe diplome, dar cu puține cunoștințe"

TAIFAS la Stiri cu Alexandru Negrescu: "Suntem un popor cu multe diplome, dar cu puține cunoștințe"

 ALEXANDRU NEGRESCU  

23 de ani. Matematician de excepţie, olimpic internaţional, profesor de elită, coautor de lucrări de specialitate, colaborator al unei publicaţii creştine. Botosaneanul Alexandru Negrescu, in prezent profesor de matematica la Iasi, este invitat la Stiri Botosani pentru a ne vorbi despre modele, despre tineri si idealurile lor, dar si despre societatea actuala, care "a castigat o libertate de care nu stie sa se foloseasca". Materialul, pe care il prezentam cu cateva zile inainte de debutul unui nou an scolar, este dedicat tuturor profesorilor care nu au renuntat sa creada in profesia lor, tuturor celor care mai cred ca respectul fata de aproapele nostru nu este doar o forma utopica de a trai.

Stiri Botosani: E clar ca ne aflăm intr-un spațiu extrem de degradat din punct de vedere social, politic, economic, educațional, moral. Care dintre aspectele enumerate vi se par mai îngrijorătoare, chiar imposibil de recuperat de generațiile viitoare?

Alexandru Negrescu: Dintre cele enumerate mai sus, mă neliniștește în principal degradarea moralității și a caracterelor semenilor noștri, iar de aici derivă și deteriorarea sistemului educațional. Trăim într-o societate în care tinerii refuză să adere spre calitățile adevăratelor modele și le înlocuiesc pe zi ce trece cu niste indivizi care, pe langă faptul că nu au ce virtuți să inspire, ne încurajează să adoptăm un stil de viață lipsit de integritate, în care a fi perfid face parte din normalitate. Într-un asemenea loc nu e posibil ca un sistem educativ să fie de succes. Toți tinerii termină un liceu, un procent foarte mare din numărul lor urmează o facultate. Suntem un popor cu multe diplome, dar cu puține cunoștințe. La ce folos? Consider că un examen de admitere în facultate ar reglementa cât de cât această situație.

Unul dintre cele mai performante sisteme de învățământ din lume îl are Singapore  (o țărișoară de numai 704 km pătrați și aprox. 4 milioane de locuitori). Cu ce se deosebește ea? Cu faptul că are niște profesori extrem de pregătiți în domeniul lor. Politica de recrutare în Singapore este următoarea: viitorii profesori sunt aleși din rândul celor care termină liceul în prima treime din punctul de vedere al rezultatelor, statul plătindu-le acestora o bursă însemnată pe toată perioada facultății urmând ca după terminarea studiilor, aceștia să profeseze cel puțin 3 ani. Apoi, în Marea Britanie, profesorilor tineri li se oferă prime consistente dacă urmează un an de pregătire pedagogică. Finlandezii, pe lângă salariile decente de profesor, au contribuit și la creșterea prestigiului profesiei de dascăl. Sunt sigur că, punând accent pe calitatea și nu pe cantitatea absolvenților, vom ajunge și noi să ne mândrim cu sistemul de învățământ.

Referitor la domeniul meu, matematica de vârf "stă" foarte bine în România. Există foarte multe concursuri la această disciplină, ce promovează activitatea de performanță; la Olimpiada Internațională deținem locul 8 la nivel mondial. Însă, mă întreb dacă nu cumva ar trebui să insistăm pe insuflarea acestei pasiuni (evident, nu la nivel de perfomanță) în rândul masei de elevi din școli? Să le oferim niște manuale atractive care pun accent pe activitățile practice ce folosesc noțiuni din matematică (procente, distanțe, unități de măsură etc). În sensul acesta, am colaborat cu domnul prof. univ. dr. Dan Brânzei de la Facultatea de Matematică din Iași, pentru a edita o carte de predare a geometriei prin povești accesibile și pe placul copiilor. Așa trebuie să procedăm, să începem cu povești (pentru cei din clasele mici) și să terminăm cu aplicații concrete. Se pot face multe schimbări așa că nu e imposibil de recuperat.

Stiri Botosani: Mai are România modele? Sau nevoia de modele este o noțiune căzută deja în derizoriu, într-o societate care se bazează doar pe forțele proprii, la limita unui orgoliu personal și, deseori, autodistrugător?

Alexandru Negrescu: România a avut și încă are o mulțime de oameni de valoare, cărora le pasă și suferă de această deteriorare a națiunii, dar (cred că) sunt prea puțini să facă față valului de mediocritate ce se împânzește. Nevoia de modele există, indiferent că recunoaștem sau nu. Orice om bolnav are nevoie de doctor! Aesop spunea că orgoliul poate conduce la autodistrugere însă Antoine Gombaud afirma un lucru plin de adevăr dar greu de realizat: orgoliul nu reușește niciodată mai bine decât atunci când se acoperă de modestie. Orgoliul dozat are și părți bune: puterea și verticalitatea. Dacă am avea puterea să spunem Nu, exemplelor negative cu care luăm contact în viața noastră, să fim verticali în fața tentațiilor degradante și să ne impunem gândirea noastră sănătoasă, am schimba lumea întreagă. Dar, ne lipsește orgoliul, ne lipsește modestia, ne lipsește gândirea sănătoasa (înțelepciunea).

Stiri Botosani: Trei modele care ar putea contribui la refacerea spirituală a tinerilor?

Alexandru Negrescu: În primul rând Dumnezeu. Acest nume pe care dacă l-am pronunța, benefic, cu toții în fiecare dimineață și seară și la începutul oricărui lucru, ne-am lumina viața și i-am găsi rostul. Nu am alerga după himere, cum facem acum. A doua referire aș face-o la copii, de la care trebuie să învățăm simplitatea și bucuria vieții. Mă refer la ideea că simplu înseamnă moral, tot ce e imoral semnifică o complicare nefavorabilă a vieții noastre. Să preluăm de la copii zâmbetul care vine din lucrurile mărunte, dar cu adevărat esențiale, pe care noi le ignorăm. Al treilea nume pe care îl voi enumera este aproapele nostru, pe care trebuie să îl prețuim și să îl ajutăm cu cât putem (chiar și cu un zâmbet).

Stiri Botosani: Putem identifica "antimodelele" societății actuale? Dacă nu, înseamnă că există o vină colectivă în degradarea pe care o străbatem?

Alexandru Negrescu: Sigur că le putem identifica. De fapt, se disting singure. Naturii umane îi este specific bunul simț. Tot ce promovează degradare, incultură și îngâmfare reprezintă un adversar al "moralității", cu care nu trebuie să fim nepăsători ci să îl ajutăm să se corecteze. Avem și noi o vină, colectivă, că nu facem acest lucru ci îl promovăm. Mass-media este plină de astfel de exemple, pe prima pagină a ziarelor nu se află cultura și performanța intelectuală ci adevărate mostre de depravare, infracțiuni care mai de care mai odioase, bârfe, etc. Explicația redactorilor este: asta se cere. Ba nu! Asta-i vina noastră! Nu ne opunem curentului, ci ne adaptăm lui.

Stiri Botosani: Ce a câștigat societatea, și dvs. în mod special, în cei peste 20 de ani de democrație?

Alexandru Negrescu: Personal, care mi-am trăit mai toți anii de până acum într-o societate democratică, afirm că am câștigat accesul la numeroase informații (mai ales la cele din străinătate – pentru că în afară de cultura rusă, altceva nu se găsea prin rafturi) și libera exprimare, ne putem susține punctul (sănătos) de vedere fără mari riscuri. Însă societatea a câștigat o libertate de care nu știe să se folosească. Să o folosim ca un aliat și nu ca un dușman.

CITESTE MAI MULT DESPRE ALEXANDRU NEGRESCU!

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
25

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...

Fugarul Ionel Arsene spune că s-ar putea sinucide în închisoarea din Botoșani din cauza condițiilor proaste!

astăzi, 07:10
88

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de infl...

Calendar ortodox: Le cinstim astăzi pe Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia

astăzi, 07:00
23

Părinţii lor erau păgâni, închinători la idoli, dar ele îşi închinaseră viaţa lui Hristos, ca şi învăţătorul lor, Sfântul preot Zoil. Fiind prinse cele t...