SALARII REDUSE CU 25%: Vezi cat castiga finantistii!

SALARII REDUSE CU 25%: Vezi cat castiga finantistii!
Pentru luna iulie, cei aproape 400 de angajati ai Directiei de Finante Publice Botosani vor primi salariile diminuate cu 25%, la fel ca ceilalti bugetari afectati de masurile de reducere a cheltuielilor, masuri dispuse de Guvernul Romaniei.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei de Finante, niciun un salariu brut nu va fi mai mare de 2.500 lei in urma reducerii cu 25%, si acest salariu nu este al directorului general, ci al directorului adjunct, intrucat Radu Turcanu, directorul general al Directiei de Finante, este numit in functie prin imputernicire si nu mai poate beneficia de indemnizatia de conducere care ar putea fi de 45% pentru functia sa, astfel ca va primi salariul echivalent unui consilier superior, de 1.562 lei.

In urma reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, un director adjunct va primi pentru luna iulie un salariu de baza brut in valoare de  2.430 lei, fata de 3.240 lei cat primea in luna iunie, un sef de serviciu va beneficia de 2.195 lei fata de 2.926 lei, un consilier superior va primi 1.562 lei fata de 2.082 lei, un expert va avea  1.170 lei fata de 1.560 lei, la fel si un inspector, care va primi 1.170 lei fata de 1.560 lei, in timp ce un referent cu studii medii va avea doar 905 lei fata de 1.207 lei, cat incasa in urma cu o luna.

Referitor la functiile contractuale, un secretar va primi 670 lei fata de 893 lei, un sofer va avea 840 lei fata de 1.120 lei, iar un ingrijitor va primi 608 lei fata de 810 lei, retributia de pana acum.

"La nivelul Directiei de Finante sunt convins ca nu ma voi confrunta cu transferarea in masa a personalului atat contractual, cat si a functiilor publice din sistemul public in sistemul privat, intrucat in aceasta perioada de criza nu sunt locuri vacante in sistemul privat si cele care sunt la ora actuala sunt mai prost platite decat la Finante. Chiar pe fondul reducerii cheltuielilor salariale cu 25%, toti angajatii nostri vor ramane aici, doar in conditiile in care vom suporta si noi o redimensionare a personalului si o reorganizare, atunci situatia este cu totul alta", a declarat Radu Turcanu, directorul general al Directiei de Finante Publice Botosani.

Fata de alti bugetari, angajatii de la Finante sunt ceva mai avantajati intrucat, daca contribuie la fondul de stimulente prin activitatea desfasurata, isi pot rotunji salariile diminuate, spune directorul Directiei de Finante.

"Sigur angajatii isi vor indeplini atributiile de serviciu exact ca inainte, fara niciun fel de problema. In plus, functionarii din Directia de Finante beneficiaza inca si de acel fond de stimulente, care a fost redus si el, dar pe langa salariu e posibil sa mai primeasca ceva", a adaugat Radu Turcanu.

In cadrul Directiei de Finante Publice sunt 456 de posturi, dintre care 395 ocupate, 368 fiind functii publice (41 de conducere si 327 de executie), iar 27 personal contractual (3 functii de conducere si 24 de executie).

Chiar daca s-a inaintat propunerea ca reducerea salariilor in sistemul bugetar sa se faca diferentiat, fiind vizate aici institutiile cu atributii in zona controlului bugetar, se pare ca nu va fi aplicata nicio masura in acest sens.

"Daca trimiti un inspector in control  dupa ce tocmai l-ai anuntat ca i-ai taiat salariul cu 25% nu stiu cat de eficienta va fi masura. La fel, in cazul Garzii, a vamesilor si a Fiscului. Era nevoie de o ajustare, dar ea trebuie facuta dupa evaluari si studii de impact. Probabil ca o decizie care sa lase neatinse salariile celor din zona de control pentru a-i face mai putin vulnerabili la atentii ar fi fost primita mai bine", au declarat pentru HotNews.ro, surse din cadrul bugetarilor cu atributii de control.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tudor Cardaș a câștigat medalia de argint la International Science Games, în Siberia!

astăzi, 16:52
101

Tudor Darius Cardaş, elev în clasa a X- a la Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian", s-a întors luni dimineaţă de la aşteptata olimpiadă pluridisciplinară din Rusia, competiţie în car...

Cine sunt piloții din avionul prăbușit în Bacău

astăzi, 16:48
269

Cei doi piloti ai avionului militar care s-a prabusit luni in judetul Bacau sunt comandorul Marcel Bresug, seful de stat major al Bazei 95 Aeriana "Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu"...

Un botoșănean, unul dintre cei mai bine plătiți medici din Iași!

astăzi, 14:40
756

Profesorul dr. Dorin Chiseliţă, şeful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului "Sfântul Spiridon" Iași, este unul dintre cei mai bine plătiţi medici ieşeni. Cumulând toate sumele menţi...